Ardennes Coticule & Belgische Blauwe Wetsteen

Ardennes Coticule & Belgische Blauwe Wetsteen

Voor een optimaal scheerresultaat is het belangrijk om je scheermes goed scherp te houden. Om het scheermes te weer scherp te maken kun je gebruik gebruikt maken van wetsteen. Bij Scheersalon bestaat ons assortiment uit Ardennes Coticule en de Belgische blauwe wetsteen (BBW). Bekijk ons assortiment wetstenen.

Informatie over de Ardennes Coticule & Belgische Blauwe Wetsteen

Is de snede van een open scheermes beschadigd of bot, dan gebruik je een wetsteen om de snijvlakken te herstellen. Hiervoor gebruik je de Belgische Blauwe Wetsteen (korrelgrootte 4000 grit), of beter nog de Coticule Wetsteen. De Coticule Wetsteen is een natuurlijke slijpsteen met een gele kleur en een zeer fijne korrelgrootte (8000 grit). Voordat je een wetsteen gebruikt, besprenkel je deze met water, vermengd met een druppel afwasmiddel. Neem daarna een klein stukje Coticule of BBW en wrijf hiermee over de gebruikszijde van de steen tot er een melkwit papje op de steen ontstaat. Dit papje bevat vele miljoenen slijpdeeltjes.

Leg nu het scheermes volledig vlak op de wetsteen met de smalle kant van de schouder van het mes tussen duim en wijsvinger. Leg een vinger van je andere hand op de bovenzijde van het lemmet. Dit ter begeleiding van het mes; oefen zeker geen druk uit! Beweeg nu het mes heen en weer over de steen en beschrijf als het ware een letter “X” waardoor je de gehele snede van het mes raakt. Maar anders dan bij de scheerriem volgt de rug van het mes nu de snede. Draai het mes altijd over de rug om. Wanneer je het mes per abuis over de snede draait, is het scheermes weer bot.

Een scheermes dat alleen terug scherp gemaakt moet worden heeft genoeg aan ongeveer 10 bewegingen over de wetsteen. Een mes dat beschadigd is, vergt meer bewegingen. Vergeet dan niet de wetsteen en snede tussendoor braamvrij te maken. Anders zou het scheermes enkel maar beschadigen.

Tip: na het wetten op de steen maak je het lemmet droog met een doekje zonder de snede te raken. Vervolgens maak je met het mes weer een slijpbeweging over de natte wetsteen. Wanneer het water nu op het lemmet komt en niet onder het lemmet door gaat, weet je dat het mes aan die zijde volledig vlak is. Maak het mes nu weer droog en herhaal dit ook aan de andere zijde van het mes.

Nu de snede weer hersteld is en je met het mes een keer voorzichtig door een dun nat papiertje gesneden hebt, om een eventuele braam te verwijderen (dit kan ook met een stukje natte hoorn of Balsahout), kun je de scherpte van het mes testen op je duimnagel. Dit gaat als volgt: Maak de duimnagel vochtig in je mond; beweeg de snede langzaam naar de natte duimnagel. Op een gegeven moment lijkt het alsof het mes door de nagel aangetrokken wordt; het mes bijt als het ware in je nagel.

Na afloop van het wetten moet de steen gereinigd worden. Spoel de steen schoon onder stromend water en droog de steen met een tissue of doek. Als je de steen na het wetten niet reinigt, zullen de slijpdeeltjes indrogen en is het oppervlak van de wetsteen niet meer vlak. Neem nu de spanriem en maak ongeveer 15 bewegingen heen en weer. Vervolgens op het canvas van de scheerriem ongeveer 10 bewegingen, waarna je de snede polijst op de lederen kant van de scheerriem, in ongeveer 20 keer. Het mes zou nu weer in een optimale staat moeten zijn, maar ook hier geldt: oefening baart kunst.

Voor meer informatie wijzen we je graag op onze workshop “open scheermes”.