Jij kunt nu ook met een Peaky kapsel door het leven

Als je Netflix hebt kun je bijna niet om Peaky Blinders heen – de serie die draait rondom de criminele organisatie Peaky Blinders uit Birmingham. De broers Thomas, Arthur en John verdienen hun geld met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Gelukkig kunnen hun kapsels dat wel. Ben jij ook iemand die niet met zich laat sollen? Hier lees je hoe je je haar kunt dragen net zoals de fookin’ Peaky Blinders. 

Wat is Peaky Blinders?

Peaky Blinders speelt zich af in het Birmingham van de jaren ’20, waar de door oorlog gehavende broers Thomas en Arthur hun boterham proberen te verdienen met het manipuleren van paardenraces. Best handig als je zelf een gokkantoor hebt! Over handig gesproken; hun kapsels zijn dat in de basis ook. Je zult gemerkt hebben dat de heren bijna allemaal opgeschoren zijkanten hebben. Tegenwoordig is dit helemaal in, maar vroeger was het pure noodzaak: ze deden het om luizen te voorkomen.

Thomas ShelbyImage source: apothecary87.co.uk

Thomas ‘Tommy’ Shelby

Kapsel: textured crop /aangepaste undercut (doorgaans zonder fade, maar kan ook met)
Producten: pomade, paste of clay met matte look 

Thomas Shelby (gespeeld door Cillian Murphy) heeft opgeschoren zijkanten met een textured crop bovenop. Deze aangepaste undercut kun je zowel met als zonder fade dragen, maar een fade geeft het een meer moderne uitstraling. Let er wel op dat je gezicht er de juiste vorm voor heeft: Murphy heeft bijvoorbeeld uitgesproken jukbeenderen. Ook als je gezicht een ovale vorm heeft, kun je de Thomas-look overwegen.

Het kapsel is bovenop kort genoeg dat het niet over de zijkanten valt. Je kunt de voorkant als een pony dragen, of je draagt het aan de zijkant, zoals Thomas vaak doet. Gebruik een beetje pomade, past of clay met een matte look om dit kapsel wat volume te geven.


Arthur ShelbyImage source: bbcsouthafrica.com

Arthur Shelby

Kapsel: disconnected undercut met slick back look
Producten: pomade op waterbasis

Snor: chevron of cowboy (afhankelijk van welk seizoen je kijkt)
Producten: snorwax

Thomas’ oudere broer Arthur heeft opgeschoren zijkanten, maar dan ook echt helemaal opgeschoren. Arthur combineert deze undercut met een slick back look. Bovenop mag het dus best lang blijven zodat je het lekker makkelijk achterover kunt stylen. Voor deze look mag je redelijk wat pomade gebruiken. Allereerst gebruik je een beetje pomade voordat je je haar droog föhnt, zodat het beter in model blijft. Neem vervolgens een beetje pomade en breng het met je vingertoppen aan door je haar. Gebruik vervolgens een kam om je haar naar achter te kammen. Als je niet genoeg pomade hebt kun je altijd bij pakken. Je kapsel hoort te blijven zitten, maar is niet hard. Omdat bij Arthur regelmatig een pluk loshangt, lijkt hij een pomade op waterbasis te gebruiken. Je kun eventueel nog een haarspray gebruiken voor een shiny finish.

Arthur’s snor is, afhankelijk van het seizoen dat je kijkt, een chevron – of cowboy model. De chevron is een makkelijk te verzorgen snor en kun je overwegen als je relatief recht haar hebt. Onderhoud is beperkt: je hoeft alleen de haren die over je lip vallen in te korten. De cowboy is de ruigere broer van de chevron; hij is wat langer en nonchalanter. Met snorwax breng je deze snorren in model, maar doe dat bij de cowboy niet te veel: die is immers wild, net zoals Arthur.


John ShelbyImage source: bbcsouthafrica.com

John Shelby

Kapsel: crop undercut
Producten: pomade op waterbasis of matte clay

Ook voor John Shelby, de jongere broer van Arthur en Thomas, zul je de zijkanten en achterkant van je hoofd flink moeten scheren. Laat wel een beetje staan om kleur te behouden. Bovenop laat je een beetje lengte staan, maar niet te veel waardoor het ‘omvalt’.

Dit kapsel heeft dan ook niet veel product nodig. Gebruik daarom een licht product, zoals een pomade op waterbasis, of een matte clay – John’s coupe is immers niet glanzend, zoals die van Arthur.


Michael GrayImage source: regalgentleman.com

Michael Gray

Kapsel: classic side-parting haircut
Producten: medium of strong hold pomade met high shine 

Als je seizoen 2 nog niet gezien hebt, zullen we je niet vertellen wie Michael is, maar hij groeit al snel uit tot een belangrijke Peaky. Michael heeft zijn haar aan de zijkanten langer dan zijn collega’s. Hij heeft een beetje slag in zijn haar, wat betekent dat je met warmte (oftewel: de föhn) aan de slag moet – tenzij je van jezelf al een slag in je haar hebt.

Met een ronde borstel breng je je kapsel in model. Gebruik daarbij een pomade met een medium of strong hold en een high shine. Je wilt geen wax gebruiken, omdat die het haar te veel verzwaart. 


Finn ShelbyImage source: NME via twitter.com

Finn Shelby

Kapsel: disconnected undercut met (1) korte bob en middenscheiding of (2) kortere bovenpartij met meer crunchy look (afhankelijk van welk seizoen je kijkt)
Producten: (1) pomade op waterbasis of (2) dry wax

Jongste telg Finn heeft ook al het een en ander meegemaakt, en daar horen ook verschillende kapsels bij. Het braafste jongetje van de klas veranderde voorgoed toen hij een wapen in zijn handen gedrukt kreeg. Hij ruilde zijn middenscheiding in voor een meer crunchy look die zijn natuurlijke slag in bedwang houdt (foto).

(1) Finn heeft opgeschoren zijkanten, maar dan ook lekker kort. Hij combineert deze undercut met een korte bob met middenscheiding. Finn’s van nature golvende slag wordt door de zwaartekracht in bedwang gehouden doordat het bovenop wat langer is. Voor deze look mag je redelijk wat product gebruiken. Gebruik een beetje pomade of dry wax voordat je je haar droog föhnt, zoidat het beter in model blijft. Neem vervolgens een mild fixatieproduct (zoals de dry wax) of gebruik voor een sterkere fixatie en glans een andere variant. Je kunt eventueel nog een haarspray gebruiken voor de finish.

(2) Ook hier heeft Finn kort opgeschoren zijpartij. De bovenzijde wordt veel korter gedragen om de haren meer volume en springkracht te geven – dat geeft gelijk een goede basis voor het gemakkelijk stylen van deze look. Gebruik zowel als basis en finish een stevige pomade. Beter nog, meng je deze met een fiber-variant. Ook hierbij is een een haarspray een finish product voor extra (long lasting) hold.


Kies voor de Peaky look

Zoals het er nu naar uit ziet moet we nog tenminste tot september wachten op het nieuwste seizoen. Als je net zoals ons ook niet kunt wachten tot de terugkeer van de Shelby’s op de buis, kun je voor de verandering ook eens kiezen voor een nieuwe look – een stijlvolle knipoog naar het verleden, maar met een modieuze en moderne uitstraling. En je kunt altijd je haar verbergen onder de traditionele flat cap, die nu ook bij ons verkrijgbaar is. (Overigens is-'ie geen Shelby, maar tips voor een baard zoals Alfie Solomons hebben we ook.) 

By order of the f*cking Peaky Blinders! 

Image source (header): sickchirpse.com