Alles over de Safety Razor

Safety Razor Kopen? Scheersalon helpt met uw keuze!

In het artikel over de Safety Razor vind je:

Gun jezelf enige gewenningstijd voor de Safety Razor en haal het klassieke scheergevoel weer terug. In combinatie met een fijne scheerkwast en een heerlijke scheerzeep wordt scheren een dagelijks ritueel om naar uit te kijken!

Een Safety Razor, in de volksmond ook wel een krabbertje genoemd, is een populair scheersysteem dat werkt met vervangbare dubbelzijdige mesjes. Om deze reden wordt het ook wel een 'double edge scheermes' of 'double edge razor' genoemd. De double edge blades staan garant voor een zeer comfortabel en glad scheerresultaat. Bovendien zijn de double edge blades erg voordelig. Varieer met de double edge blades van verschillende merken en test welke variant qua scheerkarakter het best bij je huid en baardgroei past. De Safety Razor zelf gaat in principe een leven lang mee. Stel zelf de combinatie samen die het best bij je past. 

Door het grote aanbod safety razors op de markt is het moeilijk een keuze te maken welke safety razor bij u past. Bij Scheersalon helpen wij u met uw keuze.
Met o.a. Muhle safety razors, Parker safety razors en Feather safety razors in ons assortiment is er voor ieder wel wat wils.
Lees hieronder meer over welke safety razor bij u past!

 

Welke Safety Razor is het beste? Maak de juiste keuze!


Open of gesloten kam


De meest gangbare Safety Razor is die met de gesloten kam. Het scheermesje zit goed beschermd in de kop en dat maakt dit mes geschikt voor mensen met een lichte tot normale baardgroei en zeker aan te raden voor de beginnende Safety Razor gebruiker.

Er bestaat ook een variant met een open kam. De getande kop en de grotere ruimte tussen mes en kop maakt dit mes geschikt voor een zware baardgroei. Echter voor sommige gebruikers is dit systeem wat agressief.

Dan zijn er nog een aantal modellen met een variabel standen systeem. U kunt zelf de ruimte tussen de scheerkop en het mes bepalen. Scheer je je onregelmatig en zijn de baardharen wat langer, dan kun je het mes wat ruimer zetten zodat je de langere baardharen efficiënter kunt afscheren. Tevens worden in deze stand de haren nog gemakkelijker naar de achterzijde van de scheerkop afgevoerd zodat de kans op ingroeiende baardharen ook sterk vermindert. Je zou kunnen zeggen dat dit systeem een soort van gesloten/open kam in één is.

Scheermes Gesloten kam
Scheermes Open kam
Safety Razor Verstelbare kam

 

Schroef- of Vlindersluiting


Een mes met vlindersluiting wordt ook wel ‘twist to open razor’ genoemd: draai je aan het handvat, dan gaat de scheerkop open en kan het vervangmesje geplaatst worden. Dit mes bevat bewegende onderdelen en is daarom iets kwetsbaarder dan een mes met schroefsluiting. Bij normaal gebruik staat een Safety Razor met vlindersluiting garant voor jarenlang scheerplezier.

Messen met een schroefsluiting bestaan uit twee of drie delen. Je draait de Safety Razor open en haalt de delen los. Zo kan het mesje worden geplaatst of vervangen en de Safety Razor kan op deze wijze ook perfect gereinigd worden. Tijdens het scheren is het mogelijk de kop iets los te draaien zodat je eenvoudig de zeep- en haarresten weg kunt spoelen. Vergeet de Safety Razor niet weer aan te draaien voordat u verder gaat met scheren.

De beste keuze? Dat is voor ieder persoonlijk. Beide systemen presteren erg goed. De scheermessen met open kam hebben altijd een schroefsluiting.

Vlindersluiting
2-delig schroefsysteem
3-delig schroefsysteem

 

Normaal of verlengd handvat


De grootte van uw handen kan een rol spelen, maar het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of men kiest voor een Safety Razor in de normale uitvoering of voor een variant met een verlengd en/of verdikt handvat. Een normaal tot kort handvat beweegt vaak wel wat makkelijker in de hand zonder dat men het mes moet verpakken. Dit is handig bijvoorbeeld bij het tegenscheren.


Verschillende merken en prijsklassen 


Het grootste verschil tussen merken en de verschillende prijsklassen zit vaak in materiaalkeuze en precisie in afwerking. Design en exclusieve kleine productieseries kunnen ook prijsbepalend zijn. Meestal zijn de duurdere messen verfijnder afgewerkt of bieden ze extra opties, zoals bijvoorbeeld een verstelbare kop. 


Scheersalon adviseert beginnende Safety Razor gebruikers met een eenvoudig mes te starten. Zodat men in alle rust een persoonlijke voorkeur kan ontdekken.

Als u geinteresseerd bent om een safety razor kopen bekijk dan hier het assortiment Safety Razors.

 

Safety razor Geschiedenis

 

Safety Razor, de Geschiedenis

In 1847 vroeg William S. Henson octrooi aan voor een haaks op het handvat staand mes; het had de basisvorm van een scheermes en was te gebruiken voor meerdere doeleinden. Letterlijk betekent 'safety razor' veiligheidsscheermes. In mei 1880 deponeerden Fredrik en Otto Kampfe uit Brooklyn, New York, de eerste octrooiaanvraag met deze beschrijving. De Kampfe broers produceerden scheermessen onder hun eigen naam en in een serie volgende patenten verbeterden zij het ontwerp. Deze modellen kregen de merknaam Star Safety Razor.

In 1901 kwam een cruciale innovatie met de door King Camp Gillette ingediende octrooiaanvraag voor een scheermes dat werkte met wegwerpmesjes, de zogenaamde double edge blades. Mede vanwege de opdracht om aan Amerikaanse W.O. I-troepen te leveren als onderdeel van de standaarduitrusting werd Gillettes uitvinding een groot succes: 3,5 miljoen scheerapparaten en 32 miljoen mesjes gingen naar het leger. Omdat terugkerende soldaten de scheerapparaten mochten behouden, ontstond de vraag naar vervangmesjes en Gillette werd een dominante speler in deze markt. Daarna produceerden en verbeterden vele partijen mes én de vervangmesjes en uiteindelijk ontwikkelde zich hieruit hét scheersysteem tot eindjaren '60: effectief en veilig. In de jaren '70 lanceerde Gillette het cartridge systeem. Naast een goed scheerresultaat was dit een ideale manier om klanten aan zich te binden. Immers, in tegenstelling tot de double edge blades passen deze cartridges uitsluitend op ...Gillette! Later ontstond rondom deze cartridgesystemen een ware industriële oorlog: fabrikanten besteedden miljoenen aan onderzoek naar een betere scheerervaring en ontwikkelden het product verder door. Het klassieke scheren werd al snel bestempeld als ouderwets en het raakte uit de mode.

 

Safety Razor geschiedenis Gillette

 

Sinds de 21ste eeuw ontdekken steeds meer mannen dat het scheermes slechts een deel van het totale scheerproces is. De juiste voorbereiding van de baard, de scheerkwast, goede scheerzeep en nabehandeling van de huid, zijn minstens zo belangrijk. Vroeg of laat kiezen zelfsbewuste heren weer voor kwalitatief goede, duurzame producten, zoals de Safety Razor voor klassiek scheren. Wat de heren van Scheersalon betreft voorlopig nog láng niet afgeschreven!