9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

08-03-2018

08-03-2018-1-web

Acne en scheren

Hoe scheer je je het beste als je last hebt van acne?

We worden er allemaal wel eens mee geconfronteerd, de meesten van ons tijdens onze tienerjaren: acne. Laat die periode nu ook het moment zijn dat je zowel letterlijk als figuurlijk de baard krijgt. Net als je wilt beginnen met scheren krijg je er een extra obstakel bij: jeugdpuistjes. Vervelend! Voor iedereen die last heeft van acne, van beginnende scheerders tot ervaren lieden, hebben we op een rijtje gezet waar je allemaal op moet letten.

Het begin van je scheercarrière

Het is natuurlijk een erg onhandige timing van je lichaam, dat die net op het moment dat je je bewust begint te worden van je uiterlijk en je je eigen identiteit begint te ontwikkelen, met acne op de proppen komt. Tel daar nog bij op dat je beginnende baardgroei geschoren zal moeten worden, wat met acne makkelijker gezegd dan gedaan is. Slechte scheergewoontes kunnen bovendien de uitbraak van acne vermeerderen.

Acne: iedereen heeft er wel eens last van (gehad), de een wat meer dan de ander. Daar kun je niets aan doen; wel aan hoe je ermee omgaat. Goed aan je scheercarrière beginnen bijvoorbeeld.

Wat voor scheermes moet je gebruiken?

Goed scheren begint bij een goed scheermes. Kies liever voor een enkelbladig scheermes (zoals de safety razor) dan een meerbladig scheermes. Hoe meer mesjes, hoe meer de huid geïrriteerd kan raken. Optimaal is het gebruik van een authentiek open scheermes omwille van diens huidvriendelijke karakter. Scheer jezelf met een scherp en schoon mes dat je op tijd vervangt.

Vaak of weinig scheren?

Lange haren kunnen de huid irriteren, maar scheren zelf is ook belastend voor de huid. Bij stuk geschoren puistjes kunnen bacteriën ontstekingen en irritaties veroorzaken. Meer acne is dan het resultaat. Vind voor jezelf de ideale scheerfrequentie.  Elke dag scheren kun je beter vermijden; om de 2 tot 3 dagen scheren kan een betere optie zijn.

Droogscheren of natscheren?

Het antwoord op deze vraag is een makkie: scheer altijd nat! Reinig je gezicht voor het scheren met lauwwarm water of gebruik een milde reinigingsgel in plaats van gewone zeep. Ervaar het comfort van het natscheren na een goede voorbereiding. Minder huidspanning en zachte baardharen zijn ingrediënten die jouw scheerbeurt tot een goed einde brengen. Gebruik ook een schoon en scherp mes. Optimaal is het je mes na de scheerbeurt met onze desinfectant te behandelen. In de handige sprayflacon verdeel je de desinfectant eenvoudig op het mes. Bacteriën krijgen geen kans tot overleven én je scheermesje blijft lager scherp als bonus!

Elektrisch droogscheren is vaak waar jonge instap-scheerders als eerste naar grijpen. Dat elektrische scheerapparaten de baardharen meer stuktrekken dan afsnijden maakt dat de kans op ingegroeide baardharen inclusief ontstekingen toeneemt. Door trilling en warmteontwikkeling verdikt en verhardt de huid, wat de kans op ingroeiende baardharen vergroot.

De telkens weer warm wordende scheerkop is een kweekvijver van bacteriën. Uit ervaring met onze klanten kunnen we concluderen dat natscheren - mits juist toegepast - de voorkeur geniet, ook bij een huid met acne.

Wat voor producten moet je gebruiken?

Om je huid het beste te beschermen moet je ook met andere verzorgingsproducten erop letten wat je precies wel en niet op je gezicht smeert. Gebruik het liefst geen producten die alcohol bevatten: kies liever voor niet- of mild geparfumeerde, hypoallergene en parabeenvrije producten. Het is goed te bemerken dat tijdens de productie van scheer- en verzorgingsproducten rekening gehouden wordt met de groep consumenten met deze wensen en behoefte. Zeker bij een huid met aanleg voor acne gebruik je beter producten samengesteld uit natuurlijke producten. Zo verzacht en verbeter je de huid en tref je de juiste voorbereiding voor een goed scheerresultaat.

 Wij als Scheersalon ontvangen veel positieve reacties op de producten van onder meer: St James of London, Gentlemen’s Tonic en Osma Tradition. Vermijd scheerschuim of -gel uit een spuitbus. Scheerschuim verkregen uit scheerzepen en -crèmes op natuurlijke basis zijn voor jouw huid de beste optie.

Hoe kun je je het beste scheren?

Nu je weet wat voor scheermes je moet gebruiken en welke producten het beste werken tegen acne is het tijd om met scheren te beginnen. Maar hoe? 

  1. Neem de tijd, voor en tijdens het scheren. Laat je scheerschuim eerst even inwerken, zodat je haren zachter worden en je je prettiger kunt scheren.
  2. Gebruik een ongeparfumeerde preshave of scheercrème voor acne-gevoelige huid als een extra buffer tussen je huid en het scheermes.
  3. Scheer je met rustige, licht diagonale bewegingen om de huid zo min mogelijk te irriteren. Scheer zonder veel druk met de baardharen mee.
  4. Gebruik altijd een schoon en scherp scheermes.
  5. Minder is beter. Gebruik liever een enkelbladig dan een meerbladig scheersysteem gebruiken.

Waar moet je na het scheren op letten?

Na het scheren kun je het best de huid droogdeppen met een handdoek. Gebruik als nabehandeling een natuurlijke aluinsteen. Vaak zijn mannen met een onrustige huid gebaat bij het gebruik van zo’n licht desinfecterende nabehandeling. Eventuele wondjes worden op een milde wijze gestelpt. Vervolgens de huid kalmeren met een aftershave balsem of lotion. 
Wederom geldt: géén alcohol.

We hopen dat je met onze tips een betere eerste stap zet in jouw scheercarrière, ondanks je acne. En ook al ben je een doorgewinterde natscheerder, weten waar je op moet letten in voor jou onwaarschijnlijke maar desalniettemin ongemakkelijke situaties (zoals scheren met acne) kan nooit kwaad.

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!