9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden

21-04-2017

1492766861_Barberpole-foto-blog

De geschiedenis van de barber pole

Die typische barber poles die je aan de gevel ziet van traditionele barber shops hebben een rijke geschiedenis die terug gaat naar de Middeleeuwen. Het is een symbool dat net zo bekend is als de esculaap – de slang die om een paal heen gedraaid is, symbool van de artsenprofessie en van apothekers, tandartsen en dierenartsen. Wist je dat de barber pole en de esculaap op sinistere wijze met elkaar verbonden zijn? Lees gauw verder.

Slangen en bloedzuigers

Vroeger kwam er bij de taakomschrijving van een barbier veel meer kijken dan alleen haar- en baardverzorging. Hij voerde ook aderlatingen uit, werkte met bloedzuigers, en mocht tanden trekken. Een barber pole symboliseert oorspronkelijk het bloederig verband, dat na een aderlating gewassen werd en te drogen werd gehangen. In de wind raakten deze vaak in elkaar verstrengeld. Onbedoeld wordt deze griezelige betekenis versterkt door de draaiende barber poles die je tegenwoordig vaak ziet!

Een barbier bewaarde zijn bloedzuigers in een paal. Bovenop die paal stond een wasbak waarin het bloed werd opgevangen, terwijl de paal zelf door de patiënt werd vastgegrepen om doorbloeding te bevorderen. Het zou goed kunnen dat de esculaap een stille verwijzing is naar de vroegere bloedzuigerspraktijken van een barbier, die steeds meer uitgevoerd werd door bekwame apothekers. Met een beetje fantasie heeft een slang wel iets weg van een bloedzuiger. Bovendien zijn de gelijkenissen tussen een barber pole en de esculaap niet te ontkennen.

Barber poles wereldwijd

Maar het wordt nog gekker! In sommige delen van Azië zijn barber poles namelijk een teken dat er zich in het pand zich geen kappers, maar dames van plezier bevinden. Inderdaad: bordelen gebruiken een barber pole als stiekeme aanduiding voor hun praktijken. Prostitutie is daar namelijk illegaal.

In bepaalde delen van de wereld is het voor een barber shop verplicht om een barber pole aan de gevel te hebben. In Nederland zie je ze niet zo veel meer, maar het aantal is groeiende. Wist je dat het Witte Huis in Washington ook een barber pole heeft, in haar eigen barber shop?

The Historical Barber

Gewoon barber poles

Gelukkig is het barbiersvak van nu vrij van betaalde liefde en bloederige taferelen. Natuurlijk – een ongeluk zit in een klein hoekje. Bewust bloedvergieten, zoals met bloedzuigers en aderlatingen, is gelukkig verleden tijd. De enige messen in een barber shop zijn die waarmee je geschoren wordt, en de beurt die je hier krijgt is anders dan in Aziatische zogenaamde ‘barber shops’. In onze omgeving kun je een echte barbier nog steeds herkennen aan die typische barber pole.

 

RECENTE ARTIKELEN


Filter