9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

04-05-2019

04-05-2019-1-web

De geur van... menthol

Scheersalon ingrediënten-encyclopedie, deel 4

Menthol is één van de meest herkenbare geuren ter wereld. Menthol is zowel letterlijk als figuurlijk een heerlijk verfrissend bestanddeel dat een uitgesproken geschiedenis heeft als ingrediënt in scheerproducten. Vandaag alles over menthol.

men·thol (de; m)

1 aromatische stof, bestanddeel van pepermunt

Hoe ruikt het?

Menthol is een actief bestanddeel van muntolie en heeft diezelfde frisse, pittige en licht kruidige geur. Menthol wordt weinig als parfum gebruikt, maar des te meer in verzorgingsproducten, aftershaves en aftershave gel. Dat komt vooral door zijn werking. In Japan wordt menthol al meer dan 2000 jaar gebruikt. De geur van menthol heeft namelijk een bevorderlijk effect op je concentratie, gemoedstoestand, en ademhaling.

Wat is de werking van menthol?

Als bestanddeel heeft menthol ook verfrissende eigenschappen: het revitaliseert, stimuleert, verkoelt en verzacht de huid. Menthol voelt koud aan op de huid – dat komt omdat je zenuwen voor de gek worden gehouden!

Niet alleen je zenuwen worden in het ootje genomen. Menthol vertraagt ook neurotransmitters die op weg zijn naar je hersenen. In de hersenen worden bovendien extra ‘pijnstillers’ vrijgegeven. Kortom: menthol verandert niets aan de temperatuur van je huid, maar aan de manier waarop deze door jouw hersenen uiteindelijk wordt geregistreerd.

Menthol als bestanddeel is al effectief in zeer kleine hoeveelheden; bij overdaad kan het verkoelende effect juist onaangenaam aanvoelen.

Toepassingen van menthol

We kennen allemaal de aanwezigheid van menthol in tandverzorging; het verdovende effect is prettig tijdens de poetsbeurt, en de geur is een effectieve parfum voor je adem. Ook tijdens het scheren heeft menthol hetzelfde aangename verkoelende effect, wat fijn is als je bijvoorbeeld scheerwondjes hebt, of last hebt van razor burn.

Waar komt het vandaan?

Menthol wordt verkregen door de witte mentholkristallen uit bevroren muntolie te extraheren. Mentholkristallen zijn op kamertemperatuur vast en wordt vanaf zo’n 40 ˚C vloeibaar.

Menthol is een natuurlijke stof die voorkomt in diverse planten van de lipbloemenfamilie zoals pepermunt, akkermunt en aarmunt. Deze stof heeft een muntachtige smaak en geur en een karakteristiek koelend effect.

Alternatieven voor menthol

Onze schrijver van dienst moest voor deze vraag verstek laten gaan, dus wie kan het beter invullen dan onze barbier Jeroen? “In dit geuraroma schaar ik eucalyptus, munt, mirte en kamfer”, legt hij uit. “Door hun verfrissende en verkoelende effect op de huid en het versterkende effect op de geest en heilzame werking op de luchtwegen. In het algemeen geven deze etherische oliën kalmte en overzicht bij onrust.”

Producten met menthol

Het verkoelende effect van menthol kun je bij diverse producten binnen ons assortiment zelf ervaren! Proraso Original mag zich met recht origineel noemen; deze klassieker in de kenmerkende groene verpakking combineert menthol met de frisse desinfecterende werking van eucalyptus. Ook Beardpride heeft diverse baardverzorgingsproducten met menthol als werkend bestanddeel. Maken we even de overstap van de baard naar het lichaam, dan zorgt menthol in de warme en kruidige Babassu & Bergamot-lijn van Gentlemen’s Tonic voor een frisse noot. Wil je de verfrissing van menthol, maar niet zo zeer de geur? Dan heeft Beardburys drie shampoos met elk een eigen onderscheidende geur.

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!