9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

05-04-2018

1522936832_Fight-the-power800

Fight the power!

Sta op tegen droogscheren, omarm het natscheren

Het elektrisch scheerapparaat is het eerste waar puberende tieners naartoe grijpen als zij zich voor het eerst moeten scheren. Deze oplossing lijkt allesomvattend: snel en makkelijk werk je je eerste baardharen bij. Maar voor je huid en je haren is dit geen vriendelijke oplossing. Natscheren, dát is wat je wilt doen. Dus verzet je tegen scheerapparaten en kies voor natscheren. Waarom? Dat lees je hier. Fight the power!

Waarom mensen droogscheren

In ons blog over acne en scheren stipten we al kort aan waarom je een elektrisch scheerapparaat níet moet gebruiken. Niet alleen voor de gevoelige huid, ook voor andere huidtypes is het niet aan te raden elektrisch te scheren. Maar wie scheren er wel elektrisch, en waarom doen zij dat?

De meeste mensen denken dat elektrisch scheren sneller en makkelijker is dan natscheren. Je hoeft je niet in te zepen en je bent niet gebonden aan de badkamer om je te scheren. Je kunt het zelfs in de auto doen. Dus waarom zou je überhaupt natscheren? 

Waarom je beter nat kunt scheren

Het antwoord op die vraag is heel simpel – omdat het beter is voor je huid en je baardharen. Waarom is het dan beter? Omdat natscheren zachter is voor je huid, je je baardharen beter afsnijdt, en de huid minder kans oploopt om beschadigd te raken. Daarbij is natscheren een veel hygiënischere oplossing dan een warmlopende scheerkop, wat een broeinest van bacteriën is. 

Natscheren geeft dus een strakker scheerresultaat. Je hoeft niet vaak over dezelfde plek heen om alles weg te scheren. Dat is minder belastend voor de huid. Dat je je baardharen beter afsnijdt komt door de kwaliteit van het authentieke scheermes. Het resultaat is een kleinere kans op ingroeiende baardharen. Ook dat is prettiger voor je huid.

Scheerzeep of scheercrème (bij voorkeur met een scheerkwast opgeschuimd en opgebracht) heeft een verzachtend effect. De combinatie met warm water en/of een preshave zorgt bovendien voor een extra beschermend laagje op je huid. Vergeet ook niet het stukje quality time: een rustmoment voor lichaam en geest. Je bent alleen maar met scheren bezig en vergeet even de zorgen van alledag.

Waarom je beter niet droog kunt scheren

De nadelen van droog scheren zijn eigenlijk allemaal de tegenoverstelden van de voordelen van natscheren. Je huid wordt niet beschermd door scheerzeep of scheerschuim, noch wordt deze vooraf verzacht. Véél meer kans op irritaties dus. Zelfs een scheerapparaat met kant-en-klaar scheerschuim kan dat niet voorkomen, omdat de kwaliteit van dit scheerschuim vaak ondermaats is en vol zit met kunstmatige conserveringsmiddelen. Niet te vergeten de eerdergenoemde aanval van bacteriën op je huid. Want wie desinfecteert nu ooit zijn scheerapparaat? Even uitkloppen en af en toe een keertje afborstelen is voldoende. Toch?

Bovendien snijdt een elektrisch scheerapparaat je baardharen niet af; het lijkt meer op bruut afkappen. Dat leidt dus tot ingroeiende baardharen, wat irritatie en ongemak geeft. Tot slot laat ook de gangbare nabewerking te wensen over. Vaak is het een kwestie van aftershave erop en klaar, maar de alcohol daarin heeft een uitdrogend effect. Dat terwijl de huid juist naar hydratatie snakt na een scheerbeurt. Nee, droogscheren komt bij lange na niet in de buurt van een authentieke wet shave.

Nat versus droog

Scheerresultaten onder de loep genomen. Links het resultaat van natscheren, rechts het resultaat van droogscheren.
Ziet er niet prettig uit, toch? (Bron: dailymail.co.uk)

Daarom, natscheren

Je zou denken dat je met een volledige, authentieke wet shave veel meer tijd kwijt bent dan met droogscheren. In de praktijk valt dat reuze mee. Je bent dan mogelijk wat langer bezig, maar door repetitie kun je jezelf al snel de kunst van het natscheren meester maken. In het ergste geval zou je jezelf aan kunnen leren om minstens één of twee keer per week nat te scheren – bijvoorbeeld in het weekend, op je vrije dag, of na je werk. Als je eenmaal het comfort ervaart en langer kunt genieten van een verzorgde en gladde huid, zul je snel overstag gaan.

De kleine tijdwinst die je behaalt met droogscheren weegt niet op tegen de vele voordelen van authentiek natscheren. Helaas zijn tijd en gemakzucht vaak de grootste raadgevers in de huidige maatschappij, niet alleen als het op scheren aankomt. Maar kies nu eens voor je gevoel, en niet voor de easy way out die zo veel mensen kiezen. Kies voor scheercomfort. Laat je niet gek maken. Fight the power! 

RECENTE ARTIKELEN


Filter