9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

23-10-2023

Baard trimmen header

Baard trimmen: de ultieme gids voor het temmen van je ongecontroleerde baard

Het onderhouden van een baard vraagt om enig inzicht en handigheid. Het is niet simpelweg stoppen met scheren, wat tot het ultieme resultaat leidt. Een baard kan jouw uitstraling versterken. Met de juiste vormgeving (aangepast aan jouw gezichtsvorm), de gekozen baardlengtes en het ontwikkelen van jouw skills, trim je jouw baard tot jouw trotse bezit.

Je baard trimmen: hoe ga je te werk?

Het is voor iedereen mogelijk om met een mooi verzorgde baard voor de dag te komen. In deze gids leer je stap voor stap jouw baard trimmen, hiermee wordt het temmen van je ongecontroleerde baard een eitje. Dus neem het heft in eigen hand en tem jouw baard als een pro!

Stap 1: Reinig je baard en de te scheren huid

Een vervuilde baard is lastig modeleren en bewerken. Het scheren doe je natuurlijk op een schone huid – zo voorkom je scheerirritatie en het ontstaan van ontstekingen nadien. Was je baard met comfortabel warm water en een baardshampoo – de ideale voorbereiding. Baardshampoos zijn speciaal ontwikkeld voor baardharen en zijn afgestemd op de behoeften van de gezichtshuid. Baardharen hebben namelijk een andere structuur dan hoofdharen. Ook jouw gezichtshuid wordt gelukkig van een afgestemd product omdat deze qua zuurgraad en gevoeligheid afwijkt van je hoofd- en lichaamshuid. Met een schone goed voorbereide huid en baard, verloopt het ‘klaren van de klus’ een stuk eenvoudiger.

TIP: Het gebruik van een hydraterende en verzachtende baardbalsem na de wasbeurt, laat je trimbeurt veel comfortabeler verlopen.

Stap 2: Borstelen

Gebruik een baardborstel om de baardharen te ontwarren en in model te brengen. Zo heb je optimaal zicht op de huidige situatie. Door hierna tegen de haarrichting in te borstelen, krijg je meer inzicht op de lengteverschillen en verloopt het trimmen met de tondeuse of haartrimmer veel gemakkelijker en meer inzichtelijk. Je ziet namelijk precies waar je baardharen te lang zijn.

Stap 3: Welke baardvorm bij mijn gezicht?

Een langere gezichtsvorm vraagt om compenserende breedte. Vermijd daarom sikjes en lange, smalle baarden. Kies meer horizontale lijnen op de wang en in de hals. Kies bij een volle baard voor iets korter haar op je kin.

Met een
ronde gezichtsvorm wil je jouw gezicht juist wat langer doen lijken. Kies voor diagonale of ronde contouren en meer lengte bij de kin. Denk aan een strak toelopende volle baard, en vermijd een smalle snor of veel breedte op de kaaklijn.

Het ontbreken van een kin of, een in verhouding
kleine kin, camoufleer of optimaliseer je gemakkelijk met een volle baard. Een goatee of brede sik is ook een goede keuze. Enkel een snor? Liever niet.

Een hoekige kaaklijn wordt in het algemeen gezien als super mannelijk. Vind je jouw kaaklijn even iets te dominant, dan kun je deze vorm afzwakken door een volle baard te kiezen. Ook rond gekozen contourlijnen op de wang en in de hals verhullen een vierkante kaak uitstekend. Strakke lijnen, bakkebaarden en chin straps kun je beter mijden.

Jouw baard trimmen met tondeuse of baardtrimmer?

Als het gaat om het verzorgen van je baard, kan de keuze tussen een tondeuse en een baardtrimmer een cruciale rol spelen in het behalen van het gewenste resultaat. Hoewel baardtrimmers zeker hun plaats hebben in de grooming-routine, biedt een tondeuse verschillende voordelen die het de ultieme keuze maken voor het trimmen van je baard.

Ten eerste, tondeuses zijn vaak krachtiger en robuuster dan baardtrimmers, waardoor ze beter in staat zijn om zelfs de dikste en stugste baardharen aan te pakken. Bovendien hebben tondeuses meestal een breder snijblad, wat betekent dat je in minder tijd meer haar kunt trimmen. Dit is vooral handig als je een lange baard hebt of als je de neiging hebt om je baard regelmatig bij te werken. Ook is het resultaat meer constant en gelijkmatig. Ten slotte bieden tondeuses vaak meer snijlengte-instellingen, waardoor je meer controle hebt over de lengte van je baard.

Kortom, als je streven is naar een perfect getrimde baard met minimale inspanning, dan is een tondeuse de beste keuze voor jou. Tondeuses heb je in allerlei verschillende varianten. De reguliere tondeuse is voor het grote of zware werk, maar er zijn ook specifieke tondeuses die uitermate geschikt zijn voor het gedetailleerde werk. De Detail Trimmer en Boost Trimmer tondeuses zijn professionele tools voor een ultiem scherpe contour creatie en verfijnde afwerking – tevens ideaal voor manscaping. Je hebt de precisie van een baardtrimmer, met de kracht en flexibiliteit (qua instelmogelijkheden) van een tondeuse.

Stap 4A: Stoppelbaard trimmen

Zoek in Google op de aantrekkelijkheid van de baard en je stuit op meerdere onderzoeken die aantonen dat bebaarde mannen als bijzonder aantrekkelijk worden ervaren. Zowel op het gebied van relatie-materiaal als one-night stands, blijken baarddragers prima te scoren. De stoppelbaard wordt beoordeeld als het meest sexy!

Dus pak die tondeuse of baardtrimmer met instelbare snijlengtes en trim de baardharen – tegen de haargroei in – op een lengte van 0,5 tot 3 millimeter en bereid je voor op het effect! Wanneer je gaat voor de meest nonchalante look scheer je geen contourlijnen, maar laat je de natuur – de natuur. Een strak afgezette hals-contour geeft je een meer gestileerd uiterlijk. Een geschoren hals- en contourlijn op de wangen halen de nonchalance uit jouw stoppelbaard, wat ook een keuze is!

Stap 4B: Korte baard trimmen

Gebruik een tondeuse met desgewenst een opzetstuk naar keuze om de gewenste baardlengte te creëren. Het meest eenvoudig is het om de gehele baard en snor op gelijkmatige lengte in te korten. Een kort getrimde baard oogt meer gestyled en komt krachtiger over wanneer de haren op de kin – in een vloeiende overgang – ietwat langer gekozen worden. Dit is gemakkelijk uit te voeren door een tondeuse te gebruiken met instelbare snijlengtes.

Stap 4C: Lange baard trimmen

Hoe ga je jouw lange baard trimmen – ofwel: welke baardvorm past bij jouw gezicht? In zijn algemeenheid kun je stellen dat de haren rond de kin wat langer mogen blijven dan de haren op de kaak wang en slapen. Een langere haarlengte op de kin maakt jouw uitstraling krachtiger. De snor, die meestal een vollere haarinplant heeft, moet ongeveer even kort gehouden worden als het haar op je wangen en slapen.

Stap 5: Trimmen van de snor

Als de haren van de snor met de tondeuse zijn getrimd zoals beschreven in stap 4, zet je de contourlijn boven de bovenlip strak. Een baard- of snorschaar is daarvoor het geschikte gereedschap, of gebruik hiervoor de eerdergenoemde Detail- of Boost Trimmer. Een veilig verkregen strak resultaat is dan verzekerd. Check – door deze lijn in stappen van lager naar hoger te kiezen – hoever jouw bovenlip vrij mag liggen van de snor.

De snor kan op dezelfde lengte getrimd worden als de haarlengte op de wang. Ook kun je de snor meer prominent aanwezig laten zijn door een langere haarlengte te kiezen. Let op dat je dan de contourlijn boven de lip niet te hoog afzet – laat de haren eerder langer. Anders vallen er gaten in jouw creatie!

Stap 6: Waar plaats ik de halslijn

Het trimmen en scheren van de halslijn is klusje dat om enige aandacht vraagt. Een te hoog gekozen hals- of contourlijn geeft het beeld van een overmaatse onderkin. Een goed voorbeeld hiervan is Brutus – uit de Popeye cartoons. De baard loopt niet geleidelijk over in het gezicht, hij lijkt er als het ware aangeplakt.

Een te laag gekozen hals-contour of baardlijn verlengt je gezichtsvorm tot ongewenst lengtes. Zo verander je jezelf van een Beauty naar The Beast – om maar in de tekenfilms te blijven hangen.

In zijn algemeenheid kies je de halslijn zo’n vingerdik boven jouw adamsappel – dit wanneer je recht naar voren kijkt!

Met onderstaand stappenplan bepaal je de juiste halslijn voor je baard:

 1. Kijk recht vooruit in de spiegel en zorg ervoor dat je nek volledig ontspannen is.
 2. Plaats een vinger horizontaal boven je adamsappel.
 3. De plek waar de bovenkant van je vinger zich bevindt, is een goede richtlijn voor waar de onderkant van je baard moet beginnen. Dit punt markeert de halslijn van je baard.
 4. Scheer alle haren die zich onder dit punt bevinden weg (startend vanuit het midden) met de tondeuse op zijn kortste stand, om een schone en nette halslijn te creëren.
 5. Voor de oorlijn kun je dezelfde methode gebruiken om de juiste lijn te bepalen. Plaats een vinger verticaal naast je oorlel en gebruik dit als referentiepunt voor de contourlijn van je oren naar de onderkaak.

TIP: Probeer de oorlijn voornamelijk met jouw natuurlijke baardgroei te laten matchen. Zo vraagt de oorlijn om minder frequent onderhoud.

Onthoud dat de exacte hoogte van de halslijn van je baard afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur en gezichtsvorm, dus pas het aan naar wat er het beste uitziet en aanvoelt voor jou. Bij een smallere gezichtsvorm kies je meestal een vlakkere (rechte) lijn dan bij een brede gezichtsvorm.


TIP: 
Houdt het snijblad van de tondeuse nooit onder een kleinere hoek dan 90º ten opzichte van de huid. Dit voorkomt ongewenste snijwondjes.

Stap 7: Van halslijn naar kin

Haarlengte verloopt van kort (halslijn) naar lang (kin).

 1. Plaats een ruim opzetstuk op de tondeuse en zet de snijbladen in de langste (open) stand. Beweeg de tondeuse nu – tegen de haarrichting in – van halslijn richting de kin en ga in een beweging door richting je mond.
 2. Vervolgens herhaal je dit met gesloten stand (snijbladen in kortste stand) tot aan de kin.
 3. Neem een kleiner opzetstuk en ga met de tondeuse in de open stand halfweg richting (de onderkant van) de kin.
 4. Hierna beweeg je de tondeuse van halslijn in een kortere beweging en gesloten stand slechts enkele centimeters richting (de onderkant van) je kin.

Het resultaat is goed wanneer op vloeiende wijze met de kortste lengte naar de langste lengte bij de kin gewerkt is. Wanneer je rechtuit in de spiegel kijkt steken geen haren meer uit de zichtlijn van je kin naar de hals. Je ziet als je recht in de spiegel kijkt dus alleen de haren van de kin en niet de haren van de halscontour. Top!

Stap 8: Van kaaklijn naar slapen

Haarlengte verloopt van lang (kaaklijn) naar kort (slapen).

 1. Plaats een ruim opzetstuk op de tondeuse en zet de snijbladen in de langste (open) stand. Beweeg de tondeuse nu verticaal – tegen de haarrichting in – van kaaklijn richting wang en slaap.
 2. Herhaal stap 1, alleen nu met gesloten stand (snijbladen in kortste stand) vanuit een hogere positie richting wang en slaap.
 3. Neem een kleiner opzetstuk en ga met de tondeuse van oorlel naar de slaap.
 4. Beweeg de tondeuse vervolgens (ter hoogte van het middenoorbeen) in een kortere beweging en gesloten stand slechts enkele centimeters richting de slaap.

Het resultaat is goed wanneer op vloeiende wijze met de langste lengte naar de kortste lengte bij de slaap gewerkt is. Dit wordt ook wel fading genoemd. Wanneer je rechtuit in de spiegel kijkt steken er geen haren meer uit de verticale lijn van kaak naar slaap.

TIP: Weet dat eenzelfde lengte gekozen op de tondeuse met de haargroei richting mee een langer resultaat geeft dan wanneer tegen de haargroei in bewogen. Dit wetende kun je deze techniek ook gebruiken om tot een ultiem vloeiend resultaat te komen.

Stap 9: Kies je wanglijn

Ga jij voor een strakke of een natuurlijk gevormde contour- of baardlijn op je wang, de keuze is aan jou. Wanneer je voor een natuurlijk gevormde contour- of baardlijn kiest, zal je uitstraling meer nonchalant zijn. Hierbij zet je geen strakke lijn met het scheermes of tondeuse, maar kies je richting de natuurlijke grens van je baardimplant op je wang een steeds kortere lengte. Dit wordt ook wel faden genoemd.

Houd je van een meer gestylde look? Geef jouw baardlijn dan zelf vorm. Kies, afhankelijk van de vorm van jouw gezicht, voor een ronde of rechte wanglijn. Een rond gekozen wangcontour zorgt ervoor dat je gezicht langer lijkt. Een horizontaal recht gekozen wangcontour laat het gezicht breder en harder lijken. Hoe lager je de lijn op je wang kiest, hoe langer je gezicht lijkt te zijn.

Stap 10: Het scheren van de baardcontouren

Wanneer je kiest voor strakke baardcontouren, moet het resultaat ook overtuigend zijn. Hoe je een strakke baardlijn met een barbermes, shavette of safety razor creëert, leren we je graag. Check hiervoor het blog: Hét stappenplan voor een strakke baardlijn – vol praktische tips en technieken

Stap 11: The finishing touch

Masseer een hydraterende baardolie of balsem met fixerende eigenschappen in je baard en de onderliggende huid. Met een baardborstel breng je je baard in model. Tegelijkertijd worden de ingebrachte olie, balsem en natuurlijke huidvetten over lengte en punt verdeeld.

Mogelijk springt er nog een verdwaald haartje ‘boven het maaiveld uit’. Je kunt dit, met zicht op het totaalplaatje, met een schaartje bijwerken.

Vragen over de je baard trimmen?

Loop je tegen specifieke problemen aan en kun je wel wat advies gebruiken voor het trimmen van jouw baard? Neem contact op met een van onze ervaren adviseurs, wij helpen je graag!

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!