9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

22-12-2020

22-12-2020 - Henson safety razor-web

De Henson Shaving aluminium precisie safety razor

Maak uitgebreid kennis met deze bijzondere safety razors

Henson safety razors zijn precisie-instrumenten, zorgvuldig ontworpen en gefabriceerd in samenwerking met Canadese lucht- en ruimtevaartproducenten. Samen ontwikkelden zij een hoogwaardig en nauwkeurig scheermes met een gunstig prijskaartje. Op deze pagina nemen we je uitgebreid mee in de eigenschappen die de aluminium Henson Shaving safety razor tot een onderscheidend product maken.

 1. De safety razor – een precisie-instrument
 2. Veiligheid en scheerprestaties
 3. Ergonomie van het scheermes
 4. Stijfheid van het mesje
 5. Comfortabel en effectief scheren
 6. Gewicht van de safety razor
 7. Materiaalkeuze: aluminium en wolfraam
 8. De werking van het blade gap
 9. Het plaatsen van scheermesjes
 10. Nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid
 11. Juiste zorg en onderhoud

Een precisie-instrument, met precisie geproduceerd

De Henson safety razor is een precisie-instrument. Dit comfortabele scheermes is wendbaar, efficiënt, bijzonder huidvriendelijk en uitermate licht met een gewicht van 37 gram. Het is een kwaliteitsproduct dat vol trots is ontworpen, geproduceerd en geassembleerd.   

Hierbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde technieken die in de lucht- en ruimtevaart worden toegepast, bijvoorbeeld bij de productie van de Mars Rover (MER), onderdelen voor internationale ruimtevaartstations en componenten voor zogenaamde ‘Low Earth Satellites’. De Henson safety razor is dan ook ontworpen en gefabriceerd met een extreme precisie – de rode draad in het gehele proces.

̌ Henson Shaving hanteert een microscopische foutmarge op kritisch onderdelen van het ontwerp – een honderdste van een millimeter – tijdens het bewerkings- en anodiseerproces. In de praktijk betekent dit dat een double edge blade te allen tijde symmetrisch geplaatst zit. Dit zorgt voor de meest nauwkeurige blootstelling van het scheermesje – zeg vaarwel tegen de minimale trilling van het verwisselbare scheermesje! Hiermee verklein je de kans op scheerirritatie nadien en ingegroeide haren enorm.

Veiligheid en scheerprestaties: optimaal in balans

De efficiëntie en veiligheid van een safety razor worden in grote mate bepaald door de blade exposure (hoe ver het double edge blade vanonder de topplaat vandaan komt (1)) en de blade gap (de ruimte tussen het scheermesje en de basisplaat (2)). De prestaties van het scheermes zijn hiervan afhankelijk.

Het ontwerp van de Henson safety razor geeft het geplaatste scheermesje veiligere, afgeplatte snijvlakken. In combinatie met iets meer blade exposure en een iets ruimere blade gap zorgt dit voor een ideale balans tussen de enerzijds en de veiligheid van de safety razor.

Ergonomie: hoe ligt het scheermes in de hand?

De hoek van het scheermes (de hoek waarmee het scheermesje contact maakt met de huid) is naar verluidt het meest effectief bij een snijbladhoek van 30° (3). Hiermee kun je scheerbewegingen comfortabel en optimaal controleerbaar uitvoeren.

Ook Henson Shaving werkt met deze ‘gulden snede’; een nieuwe innovatie is echter dat de scheerhoek van het handvat óók 30° is. Dit is niet gebruikelijk – vaker zie je dat je het scheermes onder een hoek van 45° gehouden moet worden om een scheerhoek van 30° te bewerkstelligen. Vergelijk het met het harken van bladeren; liefst houd je de hark in een hoek van ongeveer 30° naar je toe. Hoe rechter de hark (hoe dichter bij 90°), hoe onstabieler en oncontroleerbaarder het harken wordt.

Deze innovatie van Henson Shaving zorgt voor een meer gecontroleerde snijbeweging die jij als scheerder kunt maken. De overstap van een cartridge-systeem naar een safety razor was nog nooit zo gemakkelijk!

Stijfheid – optimaal geklemd voor optimale controle

De ‘stijfheid’ van een safety razor wordt enerzijds bepaald door de plek waar het double edge blade vastgeklemd wordt, anderzijds door de afstand tussen deze ‘klem’ en de blade exposure. Hoe korter deze ‘vrije uitloop’ (1) en hoe langer de geklemde afstand (2), hoe minder het scheermesje trilt en dus hoe veiliger deze is. 

De optelsom van eerdergenoemde factoren in combinatie met deze stijfheid maakt dat het scheermes ontzettend stabiel is in gebruik. Jouw scheerbeurt is veilig, controleerbaar, en buitengewoon effectief. Bovendien wordt de levensduur van het toch al zo milieuvriendelijke verwisselbare scheermesje verder verlengd.

Comfortabel en effectief scheren

Een optimale zeep- en haardoorvoer draagt bij aan een vlotte, efficiënte en veilige scheerbeurt. Hoe sneller zeep- en haarresten je scheermes doen ‘verstoppen’, hoe vaker je de scheerkop moet spoelen. Wanneer je dit niet frequent genoeg doet gaat dit ten koste van de effectiviteit van het scheermes, doordat de snede haren niet meer effectief kan doorsnijden. Hierdoor wordt de kans op huidbeschadigingen en razorburn (huidirritatie) nadien vergroot. Om terug te komen bij het harken – een hark functioneert niet meer wanneer bladeren de ruimte tussen de tanden opvullen.

Henson heeft dit probleem omzeild door de scheerkop te voorzien van ruime en ergonomisch gevormde kanalen. Hierdoor kunnen scheer- en zeepresten ongehinderd doorgevoerd worden. Het resultaat is een veilig en efficiënt scheerkarakter, zónder de verplichting de scheerkop na elke scheerbeweging te moeten spoelen. Henson Shaving claimt zelfs dat een volledige scheerbeurt uitgevoerd kan worden zonder de scheerkop ook maar een keer te moeten spoelen!

Innovatie: lichtgewicht effectiviteit

De Henson Razor is ontegenzeggelijk een lichtgewicht safety razor. Op basis van ervaringen uit het verleden heeft een zwaarder scheermes echter onze voorkeur. Net als menig gebruiker zijn wij namelijk van mening dat gewicht bijdraagt aan het scheerkarakter en de efficiëntie van een scheermes.

Scheren met het Henson lichtgewicht scheermes heeft ons echter nieuwe inzichten gebracht. Het handvat biedt je ultieme grip en veel controle. De ‘stijfheid’ van de constructie en ultieme doorvoer van zeep en haarresten laat dit vedergewicht in een ronde en vloeiende beweging door de haren snijden als ware het een zwaargewicht. Hierdoor biedt de Henson safety razor de voordelen van een zwaarder mes aan zij die liever een lichter scheermes hanteren. Je zult in gebruik al snel ervaren dat het niet nodig is om het gewichtsverlies te compenseren met het uitoefenen van extra druk. De safety razor manoeuvreert gecontroleerd en behendig over de huid. Zowel dames als heren waarderen deze precisie bij lastig bereikbare plekken. Het mes geeft je dusdanig feedback dat je met optimale controle vol vertrouwen op gevoel kunt scheren.

Materiaalkeuze

Het lichte gewicht van dit scheermes wordt mogelijk gemaakt door de bewuste materiaalkeuze voor aluminium, gecoat met een type-2 anodisatie voor een aantrekkelijk beschermende toplaag. Het maakt van de Henson Shaving safety razor een precisie-instrument dat wereldwijd op lovende kritieken mag rekenen.

Naast aluminium is de Henson razor uitgerust met een wolfraam-bus die de wrijving vermindert wanneer het scheermes wordt aangespannen. Je hebt minder kracht nodig om de double edge blade op te klemmen. Als materiaal met een lage wrijvingscoëfficiënt is wolfraam bovendien corrosiebestendig en vrij hard – daardoor beperk je slijtage van de bewegende onderdelen van je safety razor tot een minimum.

Misleidende blade gap

Hoe groter de blade gap, hoe agressiever de scheerbeleving – wederom een ingeburgerde wijsheid in de scheerwereld. In deze ruimte kan de huid zich immers ophopen, wat de kans op huidbeschadiging vergroot. Ook hier ontwikkelde het Henson-team een eigen filosofie door voortschrijdend inzicht. Door een tactisch geplaatste guard – de bewaker van de ruimte tussen het scheermes en jouw huid – en een slimme radius kan de blade gap groot zijn om zo optimaal zeep- en haarresten af te voeren, zonder dat dit ten koste gaat van het milde scheerkarakter. (Zie afbeeldingen 5 en 6.)

Een nieuwe manier om scheermesjes te plaatsen

Naast de ‘misleidende’ blade gap (zie hierboven) is de speling van double edge blades de meest invloedrijke eigenschap die de blootstelling in ons scheermes beïnvloedt. De meeste safety razors gebruiken ronde nokjes om het double edge blade te centreren en kalibreren.

Henson Shaving is daar om meerdere redenen van afgeweken. Ten eerste zouden deze nokjes te veel speling genereren, waardoor deze buiten de volgens Henson acceptabele tolerantie vielen. Ook vindt het ontwikkelingsteam dat de taps toelopende vorm van deze nokjes het verwijderen van een mesje onnodig bemoeilijkt.

Nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid

Nauwkeurigheid en reproduceerbaarheid zijn twee belangrijke termen in de verspanende industrie; van de samenstelling van een machinepark of een meetinstrument tot het ontwikkelen van een productieplan. Henson Shaving ontwikkelt en produceert met een dusdanige precisie dat duizenden malen exact hetzelfde product geproduceerd kan worden. Dit stelt ze in staat om hun zorgvuldig samengestelde productieproces in te zetten om keer op keer ‘hetzelfde’ uitmuntende scheermes te produceren.

Zo is de scheerkop dusdanig ontworpen dat de breedte een volledig double edge blade afdekt. Hierdoor kan het uitsteeksel aan de zijkant van het verwisselbare mesje (de ‘flens’) de huid niet bekrassen. De nauwkeurigheid waarmee deze scheerkoppen zijn ontwikkeld laten je kennismaken met een optimale scheerervaring. Tip: volgens Henson Shaving zijn de Astra Platinum double edge blades jouw beste match om dit mee te bereiken.

Zorg en onderhoud

Hoe vaak je de Henson safety razor grondig periodiek dient te reinigen is afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt en hoe je deze schoonmaakt na je scheerbeurt. Het is aan te raden om dit in ieder geval elke maand te doen. De schroefdraad van de topplaat is het meest gevoelige deel van het scheermes. Deze moet schoon en vrij van vuil worden gehouden. Het komt de levensduur van het scheermes ten goede om deze schroefdraad af en toe met een druppel minerale olie of vaseline te verwennen. 

De geanodiseerde afwerking is niet gevoelig voor corrosie. Zure chemicaliën (zoals bleekmiddel en waterstofperoxide) hebben echter wél invloed op de toplaag en mogen niet worden gebruikt voor de reiniging van een Henson safety razor.

Voor de best mogelijke scheerprestaties en een optimale levensduur van het scheermes adviseren we om bij het plaatsen van een double edge blade ervoor te zorgen dat er geen vuil tussen het verwisselbare mesje en de top- en basisplaat zit. Anders is de rode draad van Henson – de gedane inspanningen om dit precisie-instrument te ontwikkelen – tenietgedaan.

Henson safety razor kopen

Heb je na het lezen van deze uitgebreide uiteenzetting interesse in een safety razor van Henson Shaving? Bij Scheersalon vind je naast deze lichtgewicht aluminium varianten ook de ‘zwaardere’ TI22 titanium-versies.

Kun jij wel voorstellen hoe zo’n Henson safety razor in jouw hand zou liggen (je ziet het praktisch al voor je) maar weet je niet welke je moet kiezen? Natuurlijk adviseren we je graag wanneer keuzestress de overhand neemt.

RECENTE ARTIKELEN


Filter