9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

02-03-2018

02-03-2018-Espresso-effect-Scheersalon-blog-web

Het espresso-principe

Scheerkommen, de overtreffende trap voor je scheerervaring

Er was eens een gepassioneerde barista die mij leerde hoe je een espresso nóg beter kunt maken. De oplossing lag niet in de koffie zelf, maar in het kopje. Een espresso gezet in een voorverwarmd kopje verhoogt de smaakbeleving; geschonken in een koud kopje beïnvloedt je de temperatuur van je espresso zo sterk dat de bitterheid in je zorgvuldig gekozen koffieboon onaangenaam gaat overheersen. Vandaag ga ik het hebben over hoe jij hetzelfde kunt doen met je scheerschuim: van een betere scheerervaring naar de beste scheerervaring.

Goed, beter, best

Zonder goed scheerschuim scheer je niet zo comfortabel als mét. Maar dat had je kunnen weten als je ons blog over het perfecte scheerschuim gelezen had. Goed scheerschuim maak je in een scheerkom, opschuimbakje of een scuttle. Door scheerzeep of -crème op te kloppen ontstaat er een rijk en romig scheerschuim.

Als je je scheert met scheerschuim uit een spuitbus krijg je redelijk goed scheerschuim. Gebruik je echter een scheerkom of scuttle, dan krijg je aanzienlijk beter scheerschuim. Maar met het volgende trucje, dat je met een scheerkom kunt doen maar wat inherent is aan de scuttle, maakt je het beste scheerschuim. Voordat we dat doen, stellen we je echter eerst voor aan een bepaald type scheerkom: de scuttle.

Maak kennis met de scuttle

Dat je, om je goed te kunnen scheren, ook dito scheerschuim nodig hebt is geen nieuws. Sterker nog, het eerste patent op de scuttle komt uit 1867. De scuttle is ontstaan in een tijd dat warm water minder vanzelfsprekend was dan het nu is. Voor een goede scheerbeurt heb je warm water nodig en heb je het liefst ook dat het water die warmte enige tijd vasthoudt.

De scuttle is uitgerust met een reservoir dat je vult met warm water. De combinatie van vormgeving en materiaalkeuze zorgt dat de temperatuur voor langere tijd vastgehouden wordt. Scuttles bestaan in verschillende soorten en maten, maar het principe is hetzelfde: deels opschuimbakje, deels warmwaterreservoir. De scuttle brengt het espresso-effect in de praktijk: een verwarmd bakje houdt je scheerschuim ook langer warm.

Hoe gebruik ik een scuttle?

Vul de scuttle met heet water en plaats je scheerkwast in het bekken. Laat de scheerkwast hierin minimaal een minuut het warme water opnemen. Het scheerschuim wat je met deze voorverwarmde scheerkwast produceert zal zacht, rijk en romig zijn én blijven in de verwarmde keramieken scuttle. Ervaar het verzachtend effect op je baardharen en het gladde scheerresultaat door het verwijden van de huidporiën. Dat zijn de toegevoegde waarden van een warm scheerschuim op jouw dagelijkse scheerbeurt. Check gelijk nog een momentje ons blogitem 'het perfecte scheerschuim'. Met deze kennis is het produceren van het ultieme scheerschuim zo gemakkelijk als het zetten van een heerlijke espresso!

Het espresso-effect voor scheerkommen

Nog even om je geheugen op te frissen. Het espresso-effect: door verwarming van de buitenkant blijft wat erin zit (langer) warm. Goede koffie is net zo zeer wetenschap als een goede scheerbeurt. Want je kunt het espresso-effect van de scuttle ook toepassen op de reguliere scheerkom.

Door je scheerkom voorafgaand aan je scheerbeurt even in warm water te zetten (bijvoorbeeld in de wasbak) kun je hem ook voorverwarmen. En dat geldt ook weer voor de scuttle! Door je scuttle in warm water op te laten warmen kun je hem ook voorverwarmen. Dat zorgt op twee manieren voor een warm scheerschuim. Een doppio espresso-effect, zullen we maar zeggen.

Liefde voor koffie, passie voor scheren

Dat ik een groot liefhebber van koffie ben valt niet onder stoelen of banken te steken, maar dat ik in het zwarte goud nog ooit scheertips zou ontdekken had ik nooit gedacht. En toch is het zo. Het espresso-effect is een goede manier om een betere scheerbeurt in de beste scheerbeurt te veranderen. Noem het koffiedik kijken, maar waarom zou je met minder dan het beste genoegen nemen, als je het kunt veranderen? Ontdek nu zelf hoe gemakkelijk dat gaat met een scheerkom of scuttle.

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!