9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden

20-12-2018

20-12-2018 safety-razor-web

Je hebt een safety razor, wat nu?

Scheertips voor beginnende safety razor-gebruikers

Gefeliciteerd! De feestdagen zijn achter de rug en je hebt een prachtig nieuwe safety razor gekregen. Maar hoe nu verder? Hoe werkt dat eigenlijk, dat authentiek scheren? Vandaag leggen we uit hoe jij jouw nieuwe scheer-kompaan optimaal kunt gebruiken en schoon kunt maken.

Wat is een safety razor?

Een safety razor is een scheermes dat gebruik maakt van verwisselbare enkelvoudige mesjes. In de volksmond wordt de safety razor ook wel een ‘krabbertje’ genoemd. Het mesje wordt geplaatst tussen een top- en basisplaat in. De ruimte daartussen bepaalt in grote mate de effectiviteit, het comfort en de veiligheid van jouw scheerbeurt. Ook de ronding van de scheerkop en de geleidende ‘bar’ zijn bepalend voor effectiviteit en comfort.

De eerste patenten voor safety razors stammen uit de 19 e eeuw, populair als handig alternatief voor het klassieke open scheermes of voor een scheerbeurt bij de plaatselijke barbier. Na verloop van tijd werden safety razors in populariteit overtroffen door meer-bladige cartridge-systemen. Deze vervangcassettes zijn echter vaak duur in aanschaf. Bovendien leiden drie- en vijf-bladige systemen vaker tot een geïrriteerde huid. Natscheren (bijvoorbeeld met een safety razor) wordt daarom tegenwoordig weer populairder, omdat gebruikers merken dat irritaties na het scheren sterk verminderd worden.

Hoe scheer ik met een safety razor?

Een safety razor geeft het mooiste scheerresultaat wanneer je deze onder een hoek van 30° op je huid plaatst. Span met je vrije hand de huid op en beweeg je scheermes met een diagonale beweging weg van de hand waarmee je opspant. Het aanspannen van je gezichtsspieren geeft ook vaak een voldoende strakke huid om probleemloos veilig te kunnen scheren. Oefening baart kunst!

Hoe maak ik een safety razor schoon na gebruik?

Tijdens je scheerbeurt volstaat het de safety razor in de wasbak schoon te spoelen met warm water. Blijven er zeep- en haarresten in de scheerkop kleven? Draai dan een scheerkop met vlindersluiting open, of draai een twee- of driedelige schroefsluiting een slag los. Zo heb je voldoende ruimte om hardnekkige scheerresten weg te spoelen. Het mes kan hierna drogen terwijl het wacht op jouw volgende scheerbeurt. Zo gaan de meeste gebruikers met hun safety razor om!

Nu zijn de meeste verwisselbare mesjes niet geproduceerd uit heel hoogwaardig metaal. Corrosie kan hierdoor al snel het verwisselbare mesje aantasten. Wil je optimaal van de scherpte van het mes profiteren en tegelijk je safety razor in topconditie houden? Dan is het raadzaam het mesje uit de safety razor te verwijderen. Spoel de scheerkop en het mesje schoon en gebruik een alcoholhoudend middel (zoals onze desinfectant) om ze te ontsmetten. Vergeet hierbij ook zeker niet de schroefdraad en de bewegende delen. In een ideale wereld droog je alles na enkele minuten inwerktijd, maar dit is niet noodzakelijk.

Hoe geef je een safety razor een grote beurt?

We adviseren om ook een paar keer per jaar groot onderhoud te plegen. Eventuele overgebleven zeepresten verwijder je dan optimaal. Met periodiek onderhoud plegen zorg je ervoor dat jij jarenlang probleemloos van je safety razor gebruik kunt maken. 

Heb je na het lezen van dit alles nog steeds vragen over het gebruik van een safety razor? Of je nu een nieuwe gebruiker bent of een trouwe natscheerder die eens wat anders wil, Scheersalon staat voor je klaar.  RECENTE ARTIKELEN


Filter