26-07-2023

Hoofd scheren

Je hoofd scheren als een pro doe je zo!

Of je nu weinig haar hebt en je kaalheid omarmt of omdat je het gewoon stoer vindt, het scheren van je hoofd is een persoonlijke keuze die al door velen met tevredenheid is gemaakt. Een volle bos met haren heeft zo zijn voordelen, maar fraai gladgeschoren kun je er minstens zo aantrekkelijk uitzien én met net zoveel, als niet meer, zelfvertrouwen door het leven gaan.

Scheer van tevoren je hoofd met een tondeuse

Heb je besloten dat ‘verzorgd kaal’ jouw toekomstige look gaat zijn? Dan raad ik je aan om van tevoren je haren met een tondeuse zo kort mogelijk te scheren. Zet je tondeuse bij voorkeur op een korte stand, zo rond de 1mm. Een haarlengte tot maximaal 2 mm, is prima met elk type scheermes glad te scheren. Worden de haren langer, dan loop je het risico dat je scheermesje ‘volloopt’ met zeep en haarresten. Scheren wordt dan epileren, met irritatie en scheerwondjes tot effect!

Je hoofdhaar groeit gemiddeld 0,4mm per dag (1 tot 1,5cm per maand). Als je even snel rekent, betekent dit dat je niet meer dan drie dagen moet wachten met de scheerbehandeling. Als je tenminste op zoek bent naar een fraai en comfortabel verkregen resultaat. Als het haar langer is, zal de combinatie van scheerzeep en geschoren haar een ‘brei’ vormen die de ruimte tussen de blades en de scheerkop zal doen vollopen. Dat maakt het scheren bewerkelijker en een stuk minder plezierig. Grijp in dit geval eerst weer naar de tondeuse.

Welk scheermes is het beste om je hoofd kaal te scheren?

Elk type scheermes kan de klus klaren, maar wij weten dat een milde safety razor, zoals de Henson safety razor mild, het resultaat van een professionele barber, met authentiek open scheermes of barbermes, kan evenaren. Ga je voor een cartridge systeem, dan zal het Gillette Mach3 systeem de haren het meest optimaal wegscheren en doorvoeren. Het zijn de puristen die zelf met een open scheermes hun hoofd scheren. De haren kunnen in dat geval veel langer zijn. Het resultaat kan fantastisch zijn, maar let op – dit vraagt om een leercurve!


Waar stop je met scheren?

Heb je geen baard, dan scheer je uiteraard alles af. Maar wat als je wel een baard hebt? Dan wil je natuurlijk dat jouw baard en kale hoofd samen een eenheid vormen en niet dat je baard ‘los’ aan je gezicht ‘hangt’. De plek waar je stopt met scheren bepaald of jouw baard los ‘hangt’ of niet. Wil je dat je baard en kale hoofd mooi in elkaar overlopen? Stop dan met kaalscheren bij het kaakgewricht, dat is waar je kaakbeen begint. Vervolgens fade je jouw baard met je tondeuse van kort (vanaf het punt waar je bent gestopt met kaalscheren) naar lang. Hieronder zie je een mooi voorbeeld van zo een fade bij een kaal geschoren hoofd.


Hét ritueel voor een perfect gladgeschoren hoofdhuid

De voorbereiding

1. Reinig voordat je gaat scheren je hoofdhuid met shampoo. Een warme douche zorgt ervoor dat je poriën openen en je haren zachter worden. Dit zijn de ideale omstandigheden voor een comfortabele scheerbeurt.

2. Breng jouw favoriete scheerzeep, of -crème aan met de scheerkwast of masseer scheerolie, scheerschuim of -gel met de handen in. Dit als voorbereiding op een comfortabel verkregen en glad scheerresultaat.

Het scheren

3. Scheer met de haarrichting mee. Boven op je hoofd (de scalp) groeien de haren meestal naar voren. Scheer daarom vanaf je kruin naar voren en zak daarna af richting je oren. Vanaf de kruin scheer je de haren naar de nek – van boven naar beneden. Vergeet niet je huid strak te trekken. Hiermee voorkom je wondjes. Heb je toch een scheerwondje? Bekijk onze Eerste hulp bij scheerwondjes .

Scheren tegen de haargroei in geeft een gladder resultaat, maar vergroot de kans op irritatie, ingroeiende haren en ontstekingen. Maak tijdens het scheren niet alleen rechtlijnige scheerbewegingen, maar laat het scheermessliden’. Een gladder en meer comfortabel verkregen scheerresultaat, met een minimum aan roodheid en irritatie, zal jouw beloning zijn.

4. Zeep je hoofd nogmaals in en scheer de haren nu diagonaal (niet recht!) tegen de haargroeirichting in. Gebruik ten aller tijde je vingertoppen om de huid strak te trekken, de haargroeirichting te bepalen en het resultaat te voelen.

Scheren ‘onder de douche’ kan voor de geoefende persoon een extra glad resultaat opleveren. Je mist dan de spiegel als controle gereedschap, maar samen met gekozen verzorgingsproducten prepareert de warme waterdamp in deze ruimte, de huid optimaal.

Nabehandeling

5. Spoel je hoofd onder comfortabel warm water om de zeep-, haar- of olieresten te verwijderen.

6. Spoel hierna het hoofd met koud water om de poriën te sluiten. De huid zal zich als reactie hierop straktrekken, eventuele scheerirritatie zal snel verdwijnen en de doorbloeding wordt geoptimaliseerd.

7. Eventueel kan nu met natuuraluin de huid behandeld worden. Dit versterkt de porie-sluitende werking, heeft een desinfecterend effect en stelpt eventuele scheerwondjes.

8. Met het aanbrengen van een hydraterende aftershave gel- of balsem rond je de klus ‘barbershop-proof’ af.

Schijnt de zon? Dan is het verstandig om een zonnebrand met hoge SPF op te smeren om de dunne huid op je hoofd te beschermen. Kies bij voorkeur voor een zonnebrand die speciaal geschikt is voor het gezicht en de hoofdhuid, zoals de Better Be Bold Sun of a Beach Sun Fluid SPF 30.

Verzorging van je kale hoofdhuid

Ook een kaal hoofd heeft verzorging nodig, dus geef hem de verzorging die het verdient. Het vraagt wel andere verzorgingsproducten dan je gewend bent. De grootste fout die je kunt maken is om reguliere huidverzorging te gebruiken voor je kale hoofdhuid. Van reguliere shampoo kun je schilfers krijgen en van reguliere lotion kan je hoofdhuid gaan glimmen. Gebruik daarom voor overdag bijvoorbeeld de Daily Use Lotion van Dr. Bald of de Bald Cream van Better Be Bold; onder de douche gebruik je No Hair Shampoo van Better Be Bold of Dr. Bald Shower Shampoo. Bekijk alle verzorgingsproducten, speciaal voor de kale hoofdhuid. Zo stap jij vol zelfvertrouwen met je (nieuwe) verzorgd kale look de deur uit.

Juiste aanpak en gereedschap

Als barbier geniet ik van de rustgevende behandeling zoals het scheren van een hoofd of baard van een klant. Met de juiste aanpak en gereedschap is deze repeterende klus, ook voor jou, een ritueel om naar uit te kijken! Een rustgevend (wellness) moment voor jezelf. Kun je nog wat meer informatie of advies gebruiken? Neem contact op met een van onze ervaren adviseurs, wij helpen je graag!

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Hoofd scheren

Of je nu weinig haar hebt en je kaalheid omarmt of omdat je het gewoon stoer vindt, het scheren van je hoofd is een persoonlijke keuze die al door veel mensen met tevredenheid is gemaakt. Je hoofd kaalscheren doe je zo! Lees verder >

Scheermes handbagage

Ontdek wat wel en niet mee mag in je handbagage als het gaat om scheermessen en andere scheerbenodigdheden. Zo zorg je ervoor dat je jezelf ook op jouw reisbestemming comfortabel glad kunt blijven scheren!