9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

Scheren: Tips voor een perfecte scheerbeurt

Een geïrriteerde huid na het scheren is meestal niet het gevolg van een zware baard of een gevoelige huid. Het wordt vaak veroorzaakt door onbewust verkeerd scheren of het gebruik van de verkeerde producten. Met iets meer zorg en de juiste aanpak ben je perfect gladgeschoren, zal de baard langer weg blijven en ervaar je minder irritatie. Scheersalon heeft enkele scheertips voor je op een rijtje gezet!

Bekijk onze scheerproducten

Scheersalon informatie - Het scheerritueel - Scheer in de ochtend

Tip 1: scheer in de ochtend

Scheer jezelf bij voorkeur 's morgens. De huid is dan meer ontspannen en het scheermes zal soepeler over je huid glijden. Reinig je huid en neem een douche. Natuurlijk kun je de huid ook reinigen aan de wastafel, maar de warme stoom die ontstaat bij het douchen opent de poriën en verzacht de haren voor een gladder scheerresultaat met minder irritatie. Doordat je huid gereinigd is ervaar je minder irritatie achteraf. Ook is het zinvol je huid regelmatig te scrubben. Het verwijderen van dode huidcellen voor het scheren verkleint de kans op ingegroeide baardharen en ontstekingen aan de huid.

Breng stevig masserend een pre-shave aan. Deze beschermt je huid, maakt de baardharen zachter en zet de baardharen meer rechtstandig uit de huid.

Scheersalon informatie -  Het scheerritueel - Gebruik een scheerkwast

Tip 2: gebruik een scheerkwast

Gebruik voor het inzepen een goede scheerkwast, bij voorkeur van zuiver dashaar. Plaats de scheerkwast in een scheermok met warm water. Niet de hele kwast in het water onder dompelen, ongeveer de helft van de lengte van de haren is voldoende. Op die manier blijft het schuim beperkt tot de voorzijde van de kwast. Maak een licht strijkende bewegingen over de scheerzeep en klop in een opschuimbakje de zeep op tot een romig schuim. Nu kun je het schuim aanbrengen op je huid. Beweeg je kwast altijd in een op-en-neer-gaande beweging bij het inzepen (zoals een schilder). Dip de scheerkwast nogmaals in het warme water en ga hiermee over de schuimlaag op de huid. Zo krijg je een mooi glanzend, rijk en stevig schuim. Het zijn de uiteinden van de haren die het schuim produceren, je hoeft maar weinig druk uit te oefenen. Natuurlijk kun je ook de scheerzeep rechtstreeks op het gezicht opschuimen, het schuim zal dan iets minder stevig zijn.

Korte ronddraaiende bewegingen en vooral te stevig op de kwast drukken kunnen de middelste haren beschadigen en eventueel uitrukken. Door met je vingers de haren te ondersteunen maak je de borstel smaller en steviger waardoor je de scheerzeep exacter aan kunt brengen. Dit is zinvol bijvoorbeeld tussen neus en lippen. Laat het scheerschuim even inwerken voor een comfortabele scheerbeurt.

Scheersalon informatie -  Het scheerritueel - inzepen

Tip 3: Meescheren en tegenscheren

Een goede scheerbeurt bestaat eigenlijk uit twee scheerbeurten. Scheer jezelf de eerste keer zonder veel druk uit te oefenen met de haargroei mee. Dit is het zogenaamde 'meescheren'. Zeep je huid nogmaals in en scheer de tweede keer diagonaal tegen de richting van de haargroei in: het zogenaamde 'tegenscheren'. Het is natuurlijk van belang dat je de huid steeds goed aangespannen houdt: zo verklein je de kans op scheerwondjes.

Spoel het mesje tijdens het scheren veelvuldig onder stromend water, zodat het snijvlak en de ruimte tussen de mesjes goed schoon blijven. Opgehoopte baardhaar en scheerschuimresten verhinderen de doorvoer en zijn in een belangrijke mate de veroorzakers van ingegroeide baardharen en ontstekingen. Ook vergroot het de kans op snijwondjes.

Spoel daarna de huid schoon met koud water en gebruik een aluinsteen om de poriën te sluiten en eventueel ontstane wondjes te stelpen. Nu breng je licht wrijvend of tamponnerend aftershave balsem aan. Hiermee kalmeer en hydrateer je de huid waardoor deze soepel blijft; de kans op huiduitslag en ingroeiende baardharen worden verkleind of voorkomen. Bij een gevoelige huid adviseren wij enkel een Eau de toilette of parfum aan te brengen, daar waar niet geschoren is.

Wanneer je huid het toestaat, kun je gaan voor een ultra glad resultaat. Tijdens het zogenaamde ‘uit- of opscheren’ scheer je volledig tegen de groeirichting van het haar in. Het is zeker nu erg belangrijk het scheermes een diagonaal snijdende beweging te laten beschrijven op je huid voor minder irritatie en een comfortabele scheerbeleving.


Scheersalon informatie - Het scheerritueel - Berg je scheerkwast juist op

Tip 4: berg je spullen schoon en droog op

Na het scheren spoel je de scheerkwast schoon met warm water. Wanneer de scheerkwast schoon is dien je enkel het vocht uit de haren te slaan en eventueel licht ‘droogstrijken’ op een handdoek. Hang de scheerkwast omgekeerd met de haren omlaag te drogen en berg je scheerkwast niet op in een afgesloten doos of kast. Lees hier meer over onderhoud scheerkwast of bekijk hier onze video.