Aluin na het scheren

Aluin, te gebruiken na het scheren

Aluin is een eeuwenoud natuurlijk mineraal dat vroeger behoorde tot de standaard scheeruitrusting. De aluinsteen werd namelijk gebruikt om het bloeden van kleine scheerwondjes snel te stoppen. Met het verstrijken van de tijd en de komst van betere scheerproducten is het mineraal helaas - onterecht - een beetje in de vergetelheid geraakt.
In het artikel over aluin vind je:

Waarom gebruik je aluin na het scheren?

  • Aluin stopt het bloeden. Aluin laat de eiwitten in de huid samentrekken (adstringerende werking) waardoor wondjes sluiten en het bloeden stopt.           
  • Aluin neutraliseert de uitdrogende werking van zeepresten op je huid. Scheerzepen zijn alkalisch of basisch, met een pH-waarde tussen de 7 en 14. Aluin opgelost in water geeft een zuur vrij met een pH-waarde van 7 of lager. Dit verklaart de neutraliserende werking op het al alkalische zeep.
  • Aluin is licht desinfecterend. Daardoor is het effectief tegen puistjes en acné.
  • Aluin sluit je huidporiën.
  • Aluin kalmeert en herstelt de huid. Daardoor worden huidirritaties voorkomen of verminderd.
  • Aluin geeft een verfrissend en rein gevoel na het scheren.
  • Aluin is geschikt voor alle huidtypes; óók de gevoelige huid.
  • Aluin is geurloos en dus ideaal te combineren met andere aftershave producten.

Wat is aluin?

Aluin is een kleurloos of wit kristal dat bestaat uit zouten en metalen. In zijn natuurlijke vorm wordt aluin gewonnen in bepaalde bergebieden in Klein-Azië en op het eiland Ischia. Veel aluinsoorten bestaan uit kalium-aluminiumsulfaat, wat vaak wordt gewonnen uit bauxiet.

De verschillende soorten - aluinsteen, aluinstick, en aluinlucifers

Aluin wordt in verschillende varianten aangeboden. Bij het scheren zijn de aluinstenen of aluinblokken en aluinsticks het meest populair. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor de natuurlijke aluinsteen. Deze heeft te allen tijde een heerlijk effect op de huid en zal een eventueel scheerwondje op een milde wijze stelpen. Een aluinsteen koop je aan voor vele jaren scheerplezier (tenzij je hem stuk laat vallen natuurlijk). De aluinstick is compact en het handig in gebruik, een ideaal product om kleine scheerwondjes te stelpen. In het professionele circuit zie je veelal de bloedstelplucifer. Om hygiënische redenen is dat daar de beste keuze: een sterk bloedstelpend effect op kleine scheerwondjes. 

Aluin Stick, Aluin Steen & Aluin Lucifers
Hoe gebruik je aluin na het scheren?

Na het scheren spoel je je gezicht met koel water. Doop daarna de aluinsteen in koud water en wrijf hiermee over de pas geschoren huid. De poriën sluiten zich, zeepresten worden geneutraliseerd de huid wordt licht gedesinfecteerd. Eventuele scheerwondjes zullen zich sluiten. Bij de aluinstick of de bloedstelpende lucifers volstaat het om na het spoelen van het gezicht het wondje aan te tippen of licht te wrijven. Ook hierbij werkt het prettig om het aluinoppervlak even in het water te dippen.


Het gebruik van Aluin na het scheren

Aluin als de ultieme deodorant

Door zijn antibacteriële werking is aluinsteen een uitstekende basis voor deodorant. Lees hier meer over op onze pagina: aluin - de ultieme deodorant of bekijk de onze deodoranten op aluinbasis.