9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

21-02-2019

21-02-2019-1-web

De geur van... neroli

Scheersalon ingrediënten-encyclopedie, deel 2

In onze woelige wereld is het soms moeilijk om innerlijke rust te helpen vinden. We moeten van alles en willen tegelijk niets missen. Daar kan neroli-olie, een extract van oranjebloesem, mee helpen. Vandaag lees je in onze rubriek over geuren alles wat je moet weten over… neroli.

ˈnɪərəli (de; v(m))

1 uit oranjebloesem gedestilleerde olie; geurig en lichtgeel van kleur
2 Italiaanse meisjesnaam

Hoe ruikt het?

De geur van neroli is exotisch en bloemig. Het is een intense groene geur die andere citrusnoten heel mooi aanvult. Neroli wordt vaak in olie-vorm gebruikt; vaak spreekt men dan ook van neroli-olie (spreek dat maar eens een paar keer snel achter elkaar uit!). Neroli is van nature fixerend, wat betekent dat het ervoor zorgt dat jouw geur langer blijft hangen.  (Meer weten over geuren? Lees dan onze Geur FAQ.) 

Wat is de werking van neroli?

Het belangrijkste effect dat neroli-olie biedt is een kalmerende werking voor lichaam en geest. Op de huid werkt neroli-olie activerend, rustgevend en antibacterieel. Ook heeft neroli een antioxiderende werking: het beschermt je huid tegen gevaren van buitenaf, zoals zon of vuil.

In je bovenkamer verhoogt neroli de serotoninespiegel, die verantwoordelijk is voor een goed humeur. Neroli geeft je daardoor een prettig en rustig gevoel. Fijn toch? Neroli is een van de weinige etherische oliën waarvan is wetenschappelijk bewezen dat het de serotoninespiegel verhoogt.

In Westerse landen wordt rijst gestrooid voor een kersvers bruidspaar, wat vruchtbaarheid moet symboliseren. Al eeuwenlang wordt in China oranjebloesem gebruikt op allerlei manieren rondom de bruiloft. Dit zou zorgen voor deugdzaamheid en vruchtbaarheid. De geur van de bloesem zou de zenuwen van de bruid temperen. De bruid droeg altijd bloemen op haar bruiloft als trouwboeket of in haar haren; een traditie die ten tijde van de kruisvaarders over is komen waaien naar het Westen. De geur van de bloesem zou de zenuwen van de bruid temperen. 

Waar komt neroli vandaan?

Neroli-olie is een van de verschillende parfums en smaakstoffen die afkomstig zijn van de bittere sinaasappelboom (Citrus aurantium amara). Wist je dat de vruchten van die boom worden gebruikt in likeuren zoals Grand Marnier en Triple Sec?

Neroli-olie wordt gewonnen uit het waterdamp-destillaat van bloesem van de bittere sinaasappelboom. Voor 1 kilo olie is zo’n 1000 kilo bloesem nodig.

Neroli dankt zijn naam aan de Italiaanse stad Nerola dankzij prinses Marie-Anne de la Trémoille, die de olie in parfum gebruikte. Dankzij haar verwierf neroli faam bij menig Europees hof, en waarschijnlijk is de populariteit van neroli nu daar nog steeds naar te herleiden.

Alternatieven voor neroli

Petitgrain is nauw verwant aan neroli; waar neroli uit oranjebloesem wordt gewonnen, wordt voor petitgrain de vrucht zelf gebruikt. De geuren van deze twee oliën komen sterk overeen, met dat verschil dat petitgrain scherper is. Neroli richt zich meer op het spirituele, terwijl petitgrain zich meer richt op het bewuste, verstandelijke denken. Vroeger, voordat dit te duur bleek, gebruikte men alleen de niet volgroeide, onrijpe vruchten (de ‘petits grains’) voor het bereiden van deze olie. Gezien het feit dat petitgrain een verlichtende en meer neutrale olie is, is het een ideale toevoeging in zwaardere geurcomposities.

Petitgrain heeft een zowel kalmerend als stimulerend effect op de gemoedstoestand van de mens. Petitgrain is goedkoper doordat het gemakkelijker te verkrijgen is dan neroli. 

Producten met neroli

Lijkt deze exotische, bloemige geur jou wel wat? Binnen de merken die wij vertegenwoordigen kom je in verschillende geurlijnen de geur van neroli tegen.

De Deep Leather Shaving Cream van Dovo plaatst je terug in de barberstoel, geniet van de warme geuren die je tegemoetkomen wanneer je de bowl opent – ervaar leder en sandelhout. Ook Antica Barberia Original Talc van Mondial roept die sfeer op, maar heeft een interpretatie die warm en kruidig is. Heb je een gevoelige huid? Laat je dan verleiden voor Jermyn Street van Taylor of Old Bond Street. Deze geurlijn bevat naast neroli namelijk ook muskus. De puurste neroli-geur van allemaal is nog wel de Bergamotto Neroli-lijn van Mondial, lekker fris en vitaliserend!

RECENTE ARTIKELEN


Filter