Scheersalon ingrediënten-encyclopedie, deel 1

Musk is niet alleen de topman van Tesla, het is ook de Engelse benaming voor ‘muskus’, een welbekend en veel gebruikt ingrediënt in parfums en andere verzorgingsproducten. In de eerste aflevering van onze nieuwe rubriek over bekende ingrediënten is vandaag muskus aan de beurt.

mus·kus (de; m)

1 sterk geurende afscheidingsstof van een hertachtig dierMondial No. 908

Hoe ruikt het?

Muskus wordt vaak gebruikt als basisnoot in parfums, scheer- en verzorgingsproducten. (Meer weten over geuren? Lees dan onze Geur FAQ.) Natuurlijke muskus heeft een sterke geur die wordt omschreven als sensueel en dierlijk; het is de geur van warme, intieme huid. Tegenwoordig zijn er twee varianten op de markt: plantaardige en synthetische muskus. Plantaardige muskus wordt omschreven als crèmig en smeuïg, met de geur van verzorgde warme huid. Synthetische muskus geven een zoete, zijdezachte geur in de basis; lang aanhoudend en het beste ontwikkelend op de huid zelf.

Waar komt het vandaan?

Muskus is een sterk ruikende afscheiding die afkomstig is uit de geurklieren van een bronstig mannelijk muskushert. Naarmate ze ouder worden ontwikkelen deze herten een klier die een sterk ruikende afscheiding produceert om partners aan te trekken. Naast het muskushert zijn er nog andere dieren die deze afscheiding produceren: de muskusos, de muskus-boktor, de alligator, en misschien wel de bekendste, de muskusrat.

Vanaf de 6de eeuw tot laat in de 19de eeuw werd veelal natuurlijke muskus gebruikt, maar daarvoor moest het dier worden gedood. De klier kon zo worden verwijderd om vervolgens gedroogd te worden. Sinds 1979 is de jacht op muskusherten verboden. Op de zwarte markt kan de prijs van natuurlijke muskus oplopen tot $ 45.000 per kilo, waarmee muskus waardevoller is dan goud. Voor één schamele kilo muskus moeten 160 herten sterven. 

Cathay solid cologne

Alternatieven voor muskus

Vanwege deze torenhoge prijzen ging men op zoek naar betaalbare en diervriendelijke alternatieven. Die vond men bij bepaalde planten en in de chemie. Enkele planten waarvan de zaden gebruikt worden om een met muskus vergelijkbare stof te produceren zijn angelica, musk flower, abelmosk, en ambrette-zaden uit de hibiscusbloem. Wanneer er in de parfumwereld wordt gesproken over muskus gaat het om een geurige samenstelling.

Sinds de jaren ’70 zijn er verschillende synthetische alternatieven op de markt. De grootste groep synthetische muskus staat bekend als 'witte muskus'. Voorbeelden zijn galaxolide, ambrettolide, helvetolide en romandolide. Ook bestaan er enkele synthetische musk-soorten die de oorspronkelijke dierlijke, sensuele twist aan een parfum kunnen geven, zoals muscone, civetone en ambroxide.

Producten met muskus

Spreekt de geur van muskus je aan? Binnen de merken die wij vertegenwoordigen vind je veel producten waarin de geur van muskus terugkomt. We geven je hieronder graag enkele voorbeelden.

Mondial gebruikt muskus vaak als basisnoot in haar producten: check eens de lijnen Axolute, No. 908 en Original Talc. Ook Taylor of Old Bond Street is met drie geurlijnen vertegenwoordigd als het om muskus gaat – kies je voor de moderne frisse Jermyn, voor de warme mannelijke geur van Sandalwood, of voor de kruidige lijn van Mr. Taylor’s? Mr. Dutchman kon in zijn Whiskey Tonic ook niet zonder muskus, en zelfs de Marvis Royal tandpasta brengt je mede dankzij muskus in oriëntaalse sferen. Voor als je de warme geur van muskus ook onderweg bij je wilt hebben raden we je Mr. Gladstone’s Cathay solid cologne aan. Tot slot mag ook Thistle and Black Pepper van Scottish Fine Soaps niet ontbreken; deze verfijnde en mannelijke geur is een recente toevoeging aan ons assortiment, maar zeker een blijvertje. 

Thistle and Black Pepper