9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

09-01-2018

1515757658_Schoonmaken-Scheerkwast-afbeelding

Geef jouw scheerkwast een grote beurt

Periodiek en levensverlengend onderhoud voor je scheerkwast

Vorig jaar vergeleken we je scheermes met je auto: beiden zijn gebruiksvoorwerpen die af en toe grondig onderhouden moeten worden. Ook je scheerkwast valt in deze categorie. Vandaag leggen we graag uit hoe je je scheerkwast aan een APK-beurt kunt onderwerpen.

De gevaren van slecht onderhoud

Voordat je nu denkt dat je er met een beetje uitspoelen en uitwringen na het scheren al bent helpen we je graag uit die droom. Als je je scheerkwast niet af en toe grondig reinigt zul je blijven zitten met een onhygiënische verzameling stugge haren – als deze al niet uitgevallen zijn. Onderhoud is de normaalste zaak van de wereld als je wilt dat je spullen lang meegaan.

In de loop van de tijd kunnen zeepresten en huidvetten zich namelijk gaan hechten aan de haren van je scheerkwast. Zeepresten kunnen er op den duur voor zorgen dat haren afbreken. Ook bemoeilijken zeepresten de opname van water, waardoor de kwast moeilijker en minder prettig presteert. Tot slot kunnen haren aan elkaar gaan plakken, waardoor hun flexibiliteit verdwijnt.

Scheerkwast schoonmaak stappenplan

Om je scheerkwast eens grondig te ontdoen van zeepresten en hem weer tip-top in orde te maken hoef je niet meer te doen dan ons stappenplan te volgen.

 1. Vul een mok met warm water en voeg een beetje afwasmiddel toe.
 2. Beweeg de scheerkwast draaiend door de mok en druk de haren ook regelmatig tegen de bodem, zodat het zeepmengsel tegen de aanzet van de haren gestuwd wordt. 
 3. Laat de zeep één minuut inwerken. Spoel daarna de kwast weer schoon.
 4. Vul de mok wederom met negen delen warm water en één deel witte (natuur)azijn, zodanig dat de haren volledig in de vloeistof staan. 
 5. Herhaal stappen 2, 3 en 4 met dit nieuwe mengsel, waarna je de scheerkwast maximaal 20 minuten laat staan in deze vloeistof.
 6. Pas hierbij op met handvatten van natuurlijke materialen! Zorg dat deze niet ondergedompeld zijn in de vloeistof om blijvende schade te voorkomen. Zo hebben satin coatings hebben de eigenschap hun hechting te verliezen wanneer ze ondergedompeld worden in een sterke azijn-concentratie. Om die reden moet de concentratie verlaagd worden tot 4-5% (20:1) en de blootstelling verminderd worden tot 6-7 minuten.
 7. Spoel de kwast grondig schoon en was de haren met een milde haarshampoo. 
 8. Na het uitspoelen van de shampoo plaats je de scheerkwast in een houder met de haren naar beneden om deze te laten drogen.

Na deze stappen zal je scheerkwast weer meer water op kunnen nemen. Hierdoor prepareer je de huid en baardharen beter en creëer je gemakkelijk een rijk scheerschuim. De ideale basis voor een comfortabele, effectieve scheerbeurt!

Tips voor dagelijks gebruik

Niet alleen periodiek onderhoud is belangrijk – ook de manier hoe jij iedere dag met je scheerkwast omgaat heeft effect op de levensduur van je kwast. We hebben daarom tot slot nog enkele tips voor je.

 • Laat je kwast altijd met de haren naar beneden hangend drogen. Zo kan het vocht weg en voorkom je schimmel.
 • Druk niet te hard met je kwast tijdens het scheren, en maak geen korte draaiende bewegingen. Hierdoor kunnen knopen ontstaan en kunnen haren uitgerukt worden.
 • Zorg dat je na elke scheerbeurt de haren goed uitspoelt, zodat er zo min mogelijk zeepresten achter blijven. Wanneer er poeder van een droge scheerkwast afkomt wanneer je er overheen strijkt, is deze niet goed schoongemaakt.
 • Was je scheerkwast af en toe met een paar druppels milde haarshampoo.

Met deze tips houd je ook na je dagelijkse scheerbeurt rekening met de levensduur van je scheerkwast. Kleine handelingen kunnen een groot verschil maken! Maar vergeet ook niet om zo nu en dan je scheerkwast, net zoals je scheermes, aan groot onderhoud te onderwerpen. Daar heb jij jaren scheerplezier van. Meer weten over scheerkwasten? Check onze informatiepagina, of like ons op Facebook  om op de hoogte te blijven van scheertips en nieuwtjes.

Collage Schoonmaken scheerkwast

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!