9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden

12-11-2020

12-11-2020_Robbert_3-web

Mondmasker uitslag: voorkomen én genezen

Draag jouw mondmasker optimaal veilig en gezond

Droge huid of zelfs uitslag – het zijn gevolgen die je kunt ervaren door het veelvuldig dragen van mondmaskers. Het dringend advies om deze te gaan dragen wordt massaal opgevolgd in het belang van de volksgezondheid, en dat is een goede zaak.

Hoe krijg je mondmasker uitslag?

Wat in de volksmond ‘maskne’ genoemd wordt – masker acne of masker uitslag – heet eigenlijk ‘acne mechanica’; een vorm van uitslag of irritatie die helmdragers bekend in de oren zal klinken. Bacteriën gedijen het beste in een warme, vochtige omgeving. De ruimte tussen gezicht en mondmasker is de ideale broedplaats. Bovendien raken je poriën sneller verstopt omdat huidvetten en dode huidcellen achter je masker blijven hangen.

Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen op de metalen neusklem (een nikkelallergie) of andere materialen in het mondmasker.

Hoe herken je mondmasker uitslag?

De wrijving van een mondmasker kan een rode, geïrriteerde huid veroorzaken. In andere gevallen kan dat leiden tot het ontstaan van puistjes; acne, ook wel ‘maskne’ genoemd. Zeker als je vatbaar bent voor acne kun je daar ook met een mondmasker sneller last van krijgen. Dat geldt ook voor mensen met een gevoelige huid: eczeem en huidirritatie kunnen met het dragen van een mondmasker versneld ontstaan.

Ook bestaat de kans dat jouw huid uitdroogt omdat je masker de oliën uit je huid absorbeert. Hoe beter je mondmasker op je huid aansluit, hoe beter je beschermd bent – en hoe groter de kans dat jouw huid opdroogt.

Wat doe je tegen mondmasker-uitslag?

Wanneer je klachten hebt wil je daar gewoon mee afrekenen. Dat doe je met deze middelen:

  • Kies het juiste masker. Pak het kwaad aan bij de oorzaak door een geschikt mondmasker te dragen dat zowel veilig als comfortabel is. Uiteraard moet je masker schoon en droog zijn. Wanneer je het wast, gebruik dan geen wasverzachter – ook dat kan je huid irriteren. Kies voor een masker dat zacht is; zijde of katoen, bijvoorbeeld. Vermijd maskers van polyester en maskers die niet voldoende aansluiten op je huid. Heb je serieuze klachten? Kies dan voor een face shield in plaats van een masker.
  • Scrub je huid. Eens in de week een milde scrub gebruiken doet wonderen om dode huidcellen te verwijderen. Hiermee bedoelen we een scrub zonder grove deeltjes.
  • Grijp in als je nattigheid voelt. Als je je mondmasker nat voelt worden, probeer je dan even af te zonderen om het masker af te nemen en je huid even een paar minuten te laten ademen. Je masker daarna vervangen voor een nieuw of schoon exemplaar helpt optimaal.
  • Scheer je baard! Als baarddrager kun je irritaties ervaren doordat baardharen in je masker blijven hangen. Ook hindert een volle baard het ademen van de huid. De broeierige atmosfeer die dan ontstaat laat bacterievorming en eerdergenoemde ongemakken gedijen. In dat geval zou het scheren of inkorten van je baard een oplossing kunnen zijn. Het beste is om dit te voorkomen met optimaal baard-onderhoud.
  • Draag geen make-up. Dames die foundation of lippenstift dragen kunnen dit beter niet doen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je poriën sneller verstopt raken.

Hoe voorkom je mondmasker-uitslag?

Voorkomen is beter dan genezen, luidt het gezegde. Zeker wanneer je lang of veelvuldig een mondmasker draagt kunnen we dat beamen. Maskne voorkomen doe je zo:

  • Was je gezicht. Liefst tweemaal daags, daarbij gebruik makend van een milde facial cleanser. Sluit je wasbeurt af met de verzorgende en hydraterende werking van een moisturizer. Was je gezicht niet méér dan nodig is. Dit kan juist averechts werken doordat het je natuurlijke beschermende barrière aantast.
  • Was je handen! Dit wist je al wel toch? Je raakt met je handen vaker je gezicht aan dan je zou denken, ook met het op- en afzetten van je mondmasker. Was je handen vaak en goed. Last van schrale handen? Dat kun je voorkomen met een hydraterende handcrème.
  • Hydrateer je huid. Naast het wassen van je gezicht is het van belang om ook het vochtniveau op peil te houden (zeker nu we de koude wintermaanden in gaan). Gebruik geen producten met alcohol, maar kijk bijvoorbeeld naar deze hydraterende castorolie, deze gezichtscrème of een moisturizer voor dagelijks gebruik. Ook een gezichtsmasker kan erg heilzaam zijn!
  • Draag je masker maar één keer. Ook deze stap is het beste voor zowel de gezondheid als jouw huid het beste. Gooi wegwerpmaskers direct weg en gooi herbruikbare maskers in de was. De bacteriën die achterblijven in een mondmasker kunnen irritaties veroorzaken.

Mondmasker voor mannen met baard

We hebben hierboven al aangestipt dat baarddragers extra ongemak kunnen ervaren van hun mondmasker. Bijvoorbeeld een geïrriteerde huid of ontstoken haarzakjes, niet veel anders dan wat je kunt ervaren na een scheerbeurt. Zeker korte haartjes kunnen eenvoudig in een mondmasker blijven hangen. Je zult een keuze moeten maken; scheren, inkorten of juist laten groeien en goed verzorgen. De welbekende ‘five o’clock shadow’ of de volle dichte baard zijn de boosdoeners achter het masker. Mogelijk is het dragen van een face shield voor jou de oplossing.

Bacteriedodend en ontstekingsremmend

Ben je op zoek naar verzorgingsproducten die bacteriedodend én ontstekingsremmend werken? We hebben onlangs nieuwe producten van Officina Artigiani toegevoegd aan ons assortiment die een waardevolle bijdrage leveren aan de conditie van jouw huid. Dat kun je in deze tijd wel gebruiken! Naast bovengenoemde hydraterende castorolie kun je ook eens kijken naar Dead Sea Salt, Grape Seed Oil en Argan Oil.

Dit waren onze tips om klachten van een mondmasker te voorkomen. Gebruik de juiste producten en blijf alert om jouw huid gezond te houden en om ook de veiligheid van jezelf en je omgeving te waarborgen.

Stay safe!RECENTE ARTIKELEN


Filter
My-Blades Platinum blog header

Ook de double- en single edge blade industrie denkt actief na over eco-vriendelijke productiemethodes. Waar de ene producent haar theorieën nog moet omzetten naar de praktijk, is een kleine internationale startup de eerste duurzame scheermesjes aanbieder.