9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

03-07-2024

Ochtend meditatie: ervaar een bewuste ontspanning met meditatief scheren

Ochtend meditatie - ervaar een bewuste ontspanning met meditatief scheren

(Ochtend) meditatie brengt veel mensen hun gewaardeerde rust. Het is die bezigheid waarin je de dagelijkse stress en je gedachten kan loslaten en even een moment van pure ontspanning kan ervaren. Door de dag in rust en stilte te beginnen, kun je energie opdoen. Kun je dat enkel bereiken met wierook, mantra-, yoga- of meditatieve muziek? Mediteren kun je perfect combineren met verschillende activiteiten.

Een brief of blog schrijven

Het schrijven van een brief is een activiteit die de meeste onder ons niet vaak meer doen. Ik kan je zeggen dat het schrijven van een brief of, in dit geval, een blog wel ruimte vrijmaakt in je hoofd. Wanneer je je gedachten op papier zet, heb je simpelweg geen tijd meer voor andere overpeinzingen. Laat ik voor mezelf spreken;” ik ervaar het als enorm meditatief”.

Wat dacht je van scheren…

En wat dacht je van scheren? Het was Duuk die onze winkel in Bladel – na gericht googelen – bezocht. Na een half mensenleven met alle mogelijke commerciële scheerapparaten en wegwerp cartridge-mesjes geschoren te hebben, moest hij concluderen dat deze artikelen hem nooit de gekoesterde voldoening gebracht hebben.

Tijdens zijn winkelbezoek aan onze fysieke Scheersalon winkel hebben we Duuk kunnen helpen met de aanschaf van dát scheermes dat past bij zijn baard, huid en handen. Na het delen van enkele scheer- en verzorgingstips vertrok hij gemotiveerd voor de eerste praktijkoefening.

Na het ‘bingen’ van de Scheersalon video’s, en meerdere scheerbeurten met zijn aangekochte scheerartikelen en een BBS (Baby Bottom Smooth) scheerresultaat kan hij concluderen: “It all makes sense – ik heb een nieuwe hobby gevonden in meditatief scheren”

Meditatief scheren

Anders dan ‘even snel’ scheren, kan ik je adviseren om van deze steeds terugkomende activiteit zo’n moment voor jezelf van te maken. Kies een moment wanneer je de badkamerdeur ongestoord op slot kan draaien. Zo creëer je de ideale omgeving voor een ochtend meditatie. Je vult een (scheer)mok met warm water en voelt dat die temperatuur lékker is. Zie dat de scheerkwast het vocht opneemt en kies vervolgens de scheerzeep van de dag – simpelweg door eraan te ruiken. Probeer de ingrediënten of het parfum te herkennen die de specifieke geur creëren. Druk de overdaad aan vocht uit de scheerkwast en laadt hem met de scheerzeep – of crème van jouw keuze.

Ervaar en omarm de geuren tijdens het opschuimen

Wanneer je in het bezit bent van een opschuimbakje is jouw volgend meditatie-versterkend moment, het opschuimen van de geladen scheerzeep tot een romig en rijk scheerschuim. Focus op de beweging die je maakt en ervaar hoe de geuren, die nu volledig vrijkomen, jouw badkamer vullen. Zie je al een parelmoer glans op het scheerschuim ontstaan? Mogelijk moet het scheerschuim nog verrijkt worden door de scheerkwast, subtiel, in het warme water te dippen. Ben je niet in bezit van een opschuimbakje? Ervaar dan de vergelijkbare waarnemingen, wanneer je direct op je gezicht opschuimt.


Bedek je gelaat met romig scheerschuim

Zeep jezelf nu in en ben je bewust van de masserende werking van jouw scheerkwast. Heerlijk is behaaglijke gevoel van het warm en romige schuim wat je gelaat op luchtige wijze bedekt. Kijk naar je scheerkwast terwijl je gecontroleerde masserende bewegingen in die rijke aangroeiende schuimlaag beschrijft. Langdurig opschuimen verhoogt het comfort van de opvolgde stappen in jouw meditatieve scheerritueel. Dwalen je gedachten toch af? Breng deze gedachten dan weer terug bij het scheerritueel, jouw lichaam en dit specifieke moment.

Aangename scherpte en typische geluid van het scheermes

Nu is het de beurt aan het scheermes. Na een zorgvuldige voorbereiding glijdt jouw scheermes als vanzelf door de optimaal geprepareerde baard en beschermde huid. Beweeg langzaam en bewust. Handel niet zonder nadenken, maar concentreer je op de scheerbeweging en jouw baardgroei. Sta stil bij de aangename scherpte en het typische geluid dat het scheermes genereert tijdens het doorsnijden van jouw baardharen. Wanneer je jouw scheermes in de op- of neergaande beweging ook licht slidend (zijwaarts) beweegt zal jouw huid je belonen met een minimum aan roodheid en irritatie – wat een positief aspect binnen het ritueel zou betekenen.

Het heilzame effect van een wisselbad

Wanneer je baardharen verwijderd zijn, sta dan een momentje stil bij het scheerresultaat door met jouw vingertoppen subtiel over je geschoren huid te strijken. Heerlijk voelt die zachte en gladde huid! Laat vervolgens de kraan lopen tot het water een aangenaam warme temperatuur heeft bereikt. Hiermee spoel je effectief en comfortabel de zeepresten van je gelaat.

Het koude water waarmee je nadien de huid spoelt, sluit de poriën en stimuleert de doorbloeding. Tijdens het (langdurig) spoelen met koud water is het prettig om op je ademhaling te focussen. Adem diep vanuit je buik in, en adem ongeforceerd uit – ervaar de energie boost die dit genereert! Door het wisselbad – wat ontstaat door direct na een comfortabel warme spoeling te koelen met koud water – verhoog je de elasticiteit van de bloedvaten. Hierdoor wordt het bloed beter rondgepompt, wat de toevoer van zuurstof verhoogt – een heilzaam effect! Na het spoelen met koud water dep je de huid droog met een zachte handdoek.

Tamponeer de aftershave op je (gevoelige) huid

Na het scheren kan de huid gevoelig zijn. Kies daarom voor een verzorgende aftershave balsem of -gel. Breng dit product in de handpalm aan en verdeel het – al tamponnerend – over de geschoren huid. Tamponeer langzaam, adem de geur van de gekozen aftershave in en voel het hydraterend en huid kalmerend effect. Let, terwijl je de aftershave aanbrengt, op de ritmische beweging en de geur die jou omringt. Laat de rest even voor wat het is…

(Ochtend) meditatie: laat je jouw vertroebelende gedachtes echt los

Door te mediteren leer je je brein al z'n aandacht op slechts één ding te richten.

Dit heeft een bewezen verbetering van constructieve gedachten en positieve emoties tot resultaat. Tijdens het meditatief scheren laat je jouw vertroebelende gedachtes echt los en kom je tot jezelf. Je kunt het meditatief scheren in de ochtend inpassen om de dag fris en rustig te starten – of op een moment wat je optimaal past.

Zo kan het scheerritueel als meditatie-moment je terugbrengen naar de essentie – een vriendelijke reminder aan jezelf. Het helpt om je te concentreren op het hier en nu en je te herinneren aan de basisprincipes van zelfzorg!

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!