9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden

24-07-2018

1532608469_1200baard

Scheren of laten staan?

Een paar voorbeelden waarin je je beter (volledig) kunt scheren

Het is een vraag die iedere man zich minimaal eens, maar in de praktijk veel vaker, gesteld heeft: scheren of laten staan? Het antwoord op die vraag, hoe ogenschijnlijk simpel het ook moge lijken, heeft met veel meer te maken dan smaak alleen. Vandaag laten we je zien in welke gevallen je beter het scheermes ter hand kunt nemen.

Waarom zou je een baard willen?

Het laten staan van de baard had in den beginne niets met uiterlijk vertoon te maken; het was een evolutionaire ontwikkeling die ons warm diende te houden, wanneer we erop uit trokken om ons avondeten te vangen. Maar men kwam er al doende achter dat een baard een imposant gezicht was. Als je een akkefietje had met de buurman van één grot verder stond je al met 1-0 voor als jij een baard had en hij niet.

Een baard straalt diverse eigenschappen uit: kracht en mannelijkheid, maar ook wijsheid en vruchtbaarheid (leggen we zo uit). Al eeuwenlang zijn baarden soms wel en soms niet in de mode. Zonde, eigenlijk: je ziet dat baarden meer doen dan mooi zijn alleen. Gelukkig zijn baarden weer helemaal in de mode. Wij begrijpen de keuze om een baard te willen dan ook volledig; maar zoals onze moeders ons vroeger leerden, als je iets wilt wil dat nog niet zeggen dat je het nodig hebt.

Hoe ontstaan baarden?

Baardgroei ontstaat vanuit het stofje dihydrotestosteron, dat op zijn beurt voortkomt uit het hormoon testosteron, dat zorgt voor de ontwikkeling van mannelijke kenmerken. Daarom is er dus een direct verband tussen een baard en (de uitstraling van) vruchtbaarheid. Toch ligt het wat genuanceerder dan dat. Iedereen heeft ongeveer dezelfde hoeveelheid testosteron, maar het is genetisch bepaald hoe gevoelig je ervoor bent.

Geef niet op als je net een baard hebt

Wil je een baard laten groeien, geef dan in de eerste we(e)k(en) niet op. Baardgroei is bij iedereen anders en daardoor onvoorspelbaar; hoe je baard er uiteindelijk uit gaat zien, weet je niet als je begint. Verwacht dus niet direct je beoogde resultaat. Verwacht eerder jeuk, want een beginnende baard kan ontzettend jeuken doordat baardharen langer worden en weer gaan terug groeien richting je huid.

Wanneer je je beter (helemaal) kunt scheren

Ergens op de grens tussen verlangen en verstandig bevinden zich vijf gevallen waarin wij een nietsontziende scheerbeurt adviseren. Daarna een paar tips voor als jouw baardgroei niet aan jouw verwachtingen voldoet.

Het babyface-syndroom


Het babyface-syndroom

Je kunt hoog en laag springen, maar als de kwantiteit baardharen er (nog) niet is dan kun je raden wat het met de kwaliteit doet.

Kale plekken


Kale plekken

Baardgroei verschilt niet alleen per persoon; het kan ook nog verschillen van de plek op je gezicht. Soms heb je nu eenmaal één of meerdere kale plekken; leg je er daarom bij neer dat een volle baard er gewoonweg niet in zit. Maar misschien biedt jouw baardgroei andere mogelijkheden!

Eindeloze baardgroei


Eindeloze baardgroei

Waar sommige mannen zouden willen dat ze meer baardgroei hadden, hebben sommige mannen zó veel dat ze het omgekeerde wensen. Als het einde van je baardgrens (letterlijk) zoek is, kun je hetzelfde zeggen over het onderhoud dat ermee gepaard gaat. Je moet je dan afvragen of je de discipline hebt om deze klus met enige regelmaat te klaren. Anders is het misschien beter om geen baard te nemen.

Niet de gewenste kleur(en)


Niet de gewenste kleur(en)

In onze FAQ kon je al lezen dat gezichtsbeharing gevoeliger is voor testosteron dan de haren op je hoofd, en dat je baard daarom andere haren een andere structuur en vaak ook een andere kleur hebben. Andere factoren die invloed hebben op je haarkleur zijn leeftijd (hallo, grijze haren), maar ook je leefpatroon. Je uiterlijk vertoon lijdt onder ongezond consumptiegedrag; je bent immers wat je eet. Ook zogenaamde rokersvlekken zijn een welbekend bijverschijnsel van een (slechte) gewoonte.

De bebaarde no-go


De behaarde no-go

Deze situatie wordt niet beïnvloed door interne, maar externe factoren: je werk. Het zou simpelweg kunnen dat je werkt in een sector waar een baard geen hoog aanzien geniet. Jammer, maar helaas – scheren zul je moeten.

Geen baard, maar wat dan wel?

De oplossing voor een van bovenstaande problemen laat zich vrij makkelijk raden: stoppels, of volledig gladgeschoren. Vooral dat laatste is een veilige en breed geaccepteerde keuze. Stoppels zijn iets gewaagder, maar vooral afhankelijk van hoe erg je bijvoorbeeld last hebt van kale plekken. Tot slot zou je ook een snor kunnen overwegen. Snorren zijn onderhevig aan trends, maar we vertelden je al eerder dat de snor één van de trends van 2018 is. Schroom dus niet als je denkt dat jij wel een ‘stache kunt rocken!

Als dit artikel iets bewijst, dan is het wel dat de stap tussen een baard willen en een baard hebben soms groter is dan iemand kan overbruggen. Zelfs als het wel lukt is het vinden van een model dat goed bij jouw gezicht past een lastige opgave. Waar het antwoord op die vraag te vinden is? Mogelijk bij jouw barber - bij Scheersalon hoef je dat éigenlijk al niet eens meer te vragen, maar check je deze link.

RECENTE ARTIKELEN


Filter