9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Scheersalon informatie - Welk open scheermes - verschillende type messen

Hoe kies je een open scheermes?

Het kiezen van een open scheermes of straight razor kan een moeilijke opgave zijn. Klassiek open scheermessen zijn namelijk te vinden in verschillende soorten en maten. De staalsoort, maten, slijpen en het onderhoud spelen een grote rol in het scheren met een klassiek open scheermes. Hieronder is te lezen hoe je het best er eentje kiest dat bij jou past, en de eigenschappen van een open scheermes die daarbij van invloed zijn.

Scheersalon biedt een ruim assortiment open scheermessen van onder andere de merken BökerDovoRalf Aust en Wacker.

Staalsoort

Een hedendaags open scheermes, ook wel 'straight razor' genoemd, kan van diverse materialen worden gemaakt. Zachte staalsoorten hebben het voordeel dat ze makkelijk scherp te houden zijn en zich makkelijker plooien. Harde staalsoorten (zoals rvs) blijven langer scherp maar zijn moeilijker scherp te houden. Roest op het scheermes betekent, als het te diep is ingevreten, het einde van het scheermes als gebruiksvoorwerp. Dit zijn de meest voorkomende staalsoorten:

• Koolstofstaal: het meest gebruikte staal voor open scheermessen.

• Zilverstaal: een gereedschapsstaallegering die tot 64 g Rockwell kan worden gehard en tot een hoge glans kan worden gepolijst. Het bevat geen zilver: UK specification BS-1407, koolstof 0.95–1.25, mangaan 0.25–0.45, chroom 0.35–0.45, silicium 0.40 max.

• Roestvast staal: een zeer hard staal dat nauwelijks roest. Blijft langer scherp maar is moeilijker scherp te krijgen.

• Damaststaal: een uit laagjes met verschillende eigenschappen opgebouwd, zeer kostbaar staal met typisch patroon dat de eigenschappen van heel hard en heel zacht combineert.

Maten

De breedte van een open scheermes wordt weergegeven in achtsten van een inch. De gangbaarste open scheermessen zijn 5/8" breed, wat overeenkomt met 1,8 centimeter. Hoe langer of zwaarder de baard, hoe breder het scheermes mag zijn. Zachtere of lichtere baarden kunnen met een smaller scheermes geschoren worden. Welk scheermes men gebruikt is echter grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Slijping

Klassieke open scheermessen worden op de fabriek tussen 2 ronddraaiende slijpstenen geslepen, waardoor het holle flanken krijgt. Dit noemt men een ‘full hollow ground’. De snede wordt dan op een zeer fijne steen (zoals een Japanse watersteen of een Belgische coticulesteen) met een korrelgrootte van 6000 à 12000 geslepen en vervolgens op een spanriem met slijppasta gepolijst. Ten slotte wordt het mes voor iedere scheerbeurt op een strijkriem met aan een zijde canvas en aan de andere kant juchtleer gericht en gepolijst, waarna het zo scherp is dat je er een haar zonder druk mee kan doorsnijden. Het goed scherpen van een scheermes is een kunst die je door oefening jezelf eigen maakt. Eenmaal scherp hoeft een scheermes bijna nooit meer op een steen te worden geslepen; de strijkriem – en bij iets ernstiger botheid de spanriem met pasta – is afdoende.

Punttypes

Punttypes – en dus de scheermessen – kan je onderverdelen in vier types:

• Recht: rechthoekig mes met een scherpe punt.
• Franse punt (of ‘oblique’): rechthoekig mes met een licht afgeronde punt.
• Barbersnotch: met een kleine inkeping op de punt.
• Ronde punt: rechthoekig mes met ronde punt.

Scheersalon informatie - Welk open scheermes - uitleg over het mes

Je ziet dat de keuze voor een open scheermes van allerlei factoren afhankelijk is. De staalsoort, de maat, het slijpen en onderhoud spelen hier een belangrijke rol in. Ben je benieuwd welk open scheermes de beste keuze voor jou is, of kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag!