9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

Gebruik van de wetsteen en oliesteen

Voor een optimaal scheerresultaat is het belangrijk om je open scheermes goed scherp te houden. Om het scheermes te weer scherp te maken kun je gebruik maken van wetsteen. Bij Scheersalon bestaat ons assortiment uit Ardennes Coticule en de Belgische blauwe wetsteen (BBW). Bekijk ons assortiment wetstenen.

Ardennes Coticule en Belgische blauwe wetsteen

Is de snede van een open scheermes beschadigd of bot, dan gebruik je een wetsteen om de snijvlakken te herstellen. Hiervoor gebruik je de Belgische Blauwe Wetsteen (korrelgrootte 4000 grit), of beter nog de Coticule Wetsteen. Dit is een natuurlijke slijpsteen met een gele kleur en een zeer fijne korrelgrootte (8000 grit). Voordat je een wetsteen gebruikt, besprenkel je deze met water, vermengd met een druppel afwasmiddel. Neem daarna een klein stukje Coticule of BBW en wrijf hiermee over de gebruikszijde van de steen tot er een melkwit papje op de steen ontstaat. Dit papje bevat miljoenen minuscule slijpdeeltjes.

Slijpen met een Ardennes Coticule of Belgische blauwe wetsteen

Leg het scheermes volledig vlak op de wetsteen met de smalle kant van de schouder van het mes tussen duim en wijsvinger. Leg een vinger van je andere hand op de bovenzijde van het lemmet. Dit ter begeleiding van het mes; oefen zeker geen druk uit! Beweeg nu het mes heen en weer over de steen en beschrijf als het ware een letter ‘X’ waardoor je de gehele snede van het mes raakt. Maar anders dan bij de scheerriem volgt de rug van het mes nu de snede. Draai het mes altijd over de rug om. Wanneer je het mes per abuis over de snede draait, is het scheermes weer bot.

Een scheermes dat alleen terug scherp gemaakt moet worden heeft genoeg aan ongeveer 10 bewegingen over de wetsteen. Een mes dat beschadigd is, vergt meer bewegingen. Vergeet dan niet de wetsteen en snede tussendoor braamvrij te maken. Anders zou het scheermes enkel maar beschadigen.

Tip: na het wetten op de steen maak je het lemmet droog met een doekje zonder de snede te raken. Vervolgens maak je met het mes weer een slijpbeweging over de natte wetsteen. Wanneer het water nu op het lemmet komt en niet onder het lemmet door gaat, weet je dat het mes aan die zijde volledig vlak is. Maak het mes nu weer droog en herhaal dit ook aan de andere zijde van het mes.

Scherpte controleren

Nu de snede weer hersteld is en je met het mes een keer voorzichtig door een dun nat papiertje gesneden hebt, om een eventuele braam te verwijderen (dit kan ook met een stukje natte hoorn of Balsahout), kun je de scherpte van het mes testen op je duimnagel. Dit gaat als volgt: Maak de duimnagel vochtig in je mond; beweeg de snede langzaam naar de natte duimnagel. Op een gegeven moment lijkt het alsof het mes door de nagel aangetrokken wordt; het mes bijt als het ware in je nagel.

Het reinigen van de wetsteen

Na afloop van het wetten moet de steen gereinigd worden. Spoel de steen schoon onder stromend water en droog de steen met een tissue of doek. Als je de steen na het wetten niet reinigt, zullen de slijpdeeltjes indrogen en is het oppervlak van de wetsteen niet meer vlak. Neem nu de spanriem en maak ongeveer 15 bewegingen heen en weer. Vervolgens op het canvas van de scheerriem ongeveer 10 bewegingen, waarna je de snede polijst op de lederen kant van de scheerriem, in ongeveer 20 keer. Het mes zou nu weer in een optimale staat moeten zijn, maar ook hier geldt: oefening baart kunst.

Scheersalon informatie - Open scheermes onderhoud - slijpsteenn

Arkansas oliewetsteen

De Arkansas oliewetsteen is een natuursteen die veel wordt gebruikt door onder andere barbiers, houtsnijders, slagers en messenslijpers. Een echte aanrader voor het scherpen en onderhouden van jouw scheermes. Het grote slijp-oppervlak verhoogt het gebruiksgemak. Uitermate geschikt voor het slijpen en wetten van hardstalen (rvs) scheermessen, maar ook geschikt voor het slijpen van keukenmessen.

Voorzorgsmaatregelen

Gebruik een Arkansas steen nooit zonder enige vorm van smeermiddel omdat de steen anders snel zal dichtslibben. Gebruik bij voorkeur een lichte minerale olie voor het slijpen en wetten met de Arkansas oliewetsteen. De slijp- en wetsteenolie van Scheersalon beschermt het oppervlak van de steen en verhindert dat deze verstopt raakt door de metalen partikels die tijdens het slijpen en wetten vrijkomen. Gebruik nooit plantaardige oliën! Deze vormen een dikke gel laag op het oppervlak van de steen waardoor de steen onbruikbaar wordt.

De Arkansas steen hoeft niet in de olie gedompeld te worden. Voor aanvang van het slijpen en wetten druppel je een beetje olie op de steen en verspreid je deze hoeveelheid over het gehele oppervlak. Gebruik niet te veel olie maar genoeg voor een dunne film tussen de steen en het te slijpen mes. Wanneer te veel olie wordt toegepast, glijdt het te slijpen mes over de steen in plaats van dat het geslepen wordt.

Slijpen met een Arkansas oliewetsteen

Leg nu het scheermes volledig vlak op de steen met de smalle kant van de schouder van het mes tussen duim en wijsvinger. Een vinger van de andere hand leg je op de bovenzijde van het lemmet. Dit is enkel voor de begeleiding van het mes. Oefen zeker geen druk uit! Beweeg nu het mes heen en weer over de steen. De rug van het mes volgt de snede. Beschrijf als het ware een letter 'X', waardoor je de gehele snede van het mes raakt.

Draai het mes altijd over de rug om. Wanneer je het mes per abuis over de snede draait, is het scheermes weer bot. Een scheermes wat alleen terug scherp gemaakt moet worden heeft genoeg aan ongeveer 10 bewegingen heen en weer over de steen.

Een beschadigd mes scherpen

Een mes wat beschadigd is, vergt meer bewegingen. Vergeet dan niet de steen en snede van het mes tussendoor braamvrij te maken. Anders zou je het scheermes enkel maar beschadigen. Maak de steen met een beolied doekje of tissue schoon en breng daarna weer enkele druppels olie aan om verder te gaan met het slijpen of wetten. Wanneer je tevreden bent over het resultaat maak je het lemmet van het scheermes droog met een doekje, zonder de snede te raken.

Scherpte controleren

Maak met het mes een slijpbeweging over de steen. Wanneer de olie nu op het lemmet komt en niet onder het lemmet door gaat, weet je dat het mes aan die zijde volledig vlak is. Maak het mes nu weer droog en herhaal dit ook aan de andere zijde van het mes.

Nu de snede weer hersteld is en je met het mes een keer voorzichtig door een dun nat papiertje gesneden hebt om een eventuele braam te verwijderen (dit kan ook met een stukje natte hoorn of balsahout), kun je de scherpte van het mes testen.

Dit gaat als volgt: maak de duimnagel vochtig in je mond. Beweeg vervolgens de snede langzaam naar de natte duimnagel. Op een gegeven moment lijkt het alsof het mes door de nagel aangetrokken wordt; het mes bijt als het ware in je nagel.

Het reinigen van de oliewetsteen

Na afloop van het wetten moet de steen gereinigd worden. Je kunt de Scheersalon slijp- en wetsteenolie ook gebruiken om de steen te reinigen door een kleine hoeveelheid olie op de steen aan te brengen en met draaiende bewegingen het slijpvlak van de steen te reinigen. Je zult zien dat de metalen partikels uit de poriën komen. Veeg deze partikels af met een tissue of met een doek. Spoel de steen daarna af onder stromend water en droog de steen met een tissue of doek. Als je de steen na het wetten niet reinigt zullen de metalen partikels in de poriën van het slijpvlak indrogen en zullen deze verstopt raken, waarna de steen onbruikbaar is.

Neem nu de spanriem en maak ongeveer 15 bewegingen heen en weer. Vervolgens op het canvas van de scheerriem ongeveer 10 bewegingen heen en weer. Waarna je de snede polijst, op de lederen kant van de scheerriem, in ongeveer 20 bewegingen heen en weer. Het mes zou nu weer in een optimale staat moeten zijn, maar ook hier geldt: oefening baart kunst.

Leer slijpen tijdens onze scheercursus

Voor meer informatie willen wij je graag wijzen op onze workshop, waarin je de fijne kneepjes leert van alle aspecten die deel uitmaken van een authentieke scheerbeurt. Het slijpen, scherpen en wetten van een scheermes vallen hier ook onder.