9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden

Het onderhoud van het open scheermes

Een open scheermes is waardevol gereedschap in jouw arsenaal verzorgingsproducten. Zo’n hulpmiddel verdient dan ook even zo waardevol onderhoud om het in een optimale conditie te houden. Op deze pagina leggen we je uit hoe je dat doet.

Dagelijks onderhoud

Door het scheren van de baardharen raakt het lemmet van een open scheermes licht vervormd met minuscule krassen en bramen. Na een rustpauze van 24 tot 48 uur heeft het metaal van de snede zich weer grotendeels hersteld van de vervormingen opgelopen bij het doorsnijden van de baardharen. Voor het scheren richt je je mes op de canvaszijde van een scheerriem om alle metaaldeeltjes weer in de goede richting te zetten. Hang je scheerriem aan een stevige haak, haal dan de onderzijde van de riem naar je toe en houd zo veel spanning op de riem dat hij nog iets doorbuigt. Verwijder met je hand de losse stofdeeltjes aan de canvaszijde en plaats het mes vlak op de onderzijde van de scheerriem met de rug van het mes naar boven. Nu ga je rustig naar boven zonder druk op het scheermes uit te oefenen. Wanneer het mes boven aankomt draai je rustig om over de rug en beweeg je weer naar beneden.

Laat aan de uiteinden van de riem altijd wat canvas en leder ongebruikt zodat je het mes zeker niet beschadigd aan de uiteinden van de riem. Herhaal dit ongeveer 15 keer. Vervolgens draai je de scheerriem met de lederzijde naar je toe en herhaal je dezelfde handelingen, maar dan op het leder om het open scheermes een beetje bij te slijpen en te polijsten. Herhaal dit tussen de 20 à 25 keer.

Scheersalon informatie - Open scheermes onderhoud -  gebruik scheerriem

Scherpen

Wanneer het scheermes bot aanvoelt is het nodig een spanriem te gebruiken. Deze spanriem heeft twee zijdes: een gekleurde rode of groene zijde en een bruine zijde. De gekleurde zijde smeer je in met een slijppasta. Dit hoeft niet iedere keer; zo lang het mes een slijpend geluid op de riem maakt zit er voldoende pasta op. Laat de pasta even indrogen wanneer je hem opgezet heeft, en vervolgens beweegt u het mes op dezelfde wijze als op de scheerriem ongeveer 10 keer over de spanriem. Daarna 10 keer op het canvas en 20 keer op het leder van de scheerriem. Het mes is nu weer scheerklaar!

Scheersalon informatie - Open scheermes onderhoud - gebruik spanriem

Herstellen 

Is de snede van je open scheermes echt beschadigd, dan gebruik je een slijpsteen om de snijvlakken te herstellen. Hiervoor gebruik je de Belgische blauwe wetsteen (korrelgrootte 4000) of liever nog de Coticule wetsteen. Dit is een natuurlijke slijpsteen met een gele kleur en een zeer fijne korrelgrootte (8000). Voordat je de steen gebruikt besprenkel je deze met water, vermengt met een druppel afwasmiddel. Daarna neem je een klein stukje slijpsteen en wrijf je daarmee over de gele zijde van de steen tot er een melkwit papje op de steen ontstaat. Dit papje bevat miljoenen slijpdeeltjes.

Nu legt je het open scheermes volledig vlak op de slijpsteen met de smalle kant van de schouder van het mes tussen duim en wijsvinger en een vinger van de andere hand op de bovenzijde van het lemmet, enkel voor de begeleiding van het mes. Oefen zeker geen druk uit! Nu beweeg je het mes heen en weer over de steen en maak je als het ware een letter ‘X’ (of achtvormige bewegingen), waardoor je de gehele snede van het mes raakt. Anders dan bij de scheerriem volgt de rug van het mes nu de snede.

Draai het open scheermes altijd over de rug. Wanneer je het mes per abuis over de snede draait is het weer bot. Een klassiek open scheermes dat gescherpt moet worden heeft genoeg aan zo’n 10 bewegingen over de slijpsteen. Een beschadigd open scheermes vergt meer bewegingen. Vergeet dan niet je slijpsteen en snede tussendoor braamvrij te maken, anders zou je het scheermes alleen maar beschadigen.

Na het slijpen op de steen maak je lemmet droog met een doekje zonder de snede te raken. Vervolgens maak je met je mes weer een slijpbeweging over de natte slijpsteen. Wanneer het water nu op het lemmet komt en er niet onderdoor gaat weet je dat uw mes volledig vlak is. Maak je mes nu weer droog en herhaal deze handeling ook aan de andere zijde van het mes. Nu de snede weer hersteld is en je met je mes een keer voorzichtig door een dun nat papiertje gesneden hebt om eventuele bramen te verwijderen kun je de scherpte van het open scheermes testen. Maak je duimnagel vochtig in je mond. Beweeg vervolgens de snede van het mes langzaam naar je natte duimnagel. Op een gegeven moment lijkt het alsof het mes door de nagel aangetrokken wordt. Het mes bijt als het ware in je nagel.

Maak nu 15 bewegingen op de spanriem, gevolgd door 10 bewegingen op het canvas van de scheerriem. Daarna polijst je de snede op de lederen kant met zo'n 20 bewegingen. Je scheermes is nu weer in optimale staat, maar ook hier geldt: oefening baart kunst.

Meer over slijpen en scherpen kom je te weten tijdens onze scheercursus.

Scheersalon informatie - Open scheermes onderhoud - spanriem

Reinigen en bewaren 

Spoel je open scheermes goed schoon onder lauw stromend water. Te warm water kan vlekken op het lemmet veroorzaken. Droog je mes met een droge doek via de rugzijde van het mes zodat je de snede niet hoeft te raken. Bewaar het mes bij voorkeur op een droge goed geventileerde plek. Een scheermes wat niet dagelijks gebruikt wordt, bescherm je het best met een dun laagje minerale olie.

Zoek je meer informatie over het open scheermes? Bekijk dan onze pagina over welk open scheermes voor jou het best is!