9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden

De geschiedenis van de safety razor

Letterlijk betekent safety razor ‘veiligheidsscheermes’. In 1847 vroeg William S. Henson octrooi aan voor een haaks op het handvat staand mes; het had de basisvorm van een scheermes en was te gebruiken voor meerdere doeleinden. In mei 1880 deponeerden Fredrik en Otto Kampfe uit Brooklyn, New York, de eerste octrooiaanvraag met deze beschrijving. De gebroeders Kampfe produceerden scheermessen onder hun eigen naam. In een serie hieropvolgende patenten verbeterden zij het ontwerp. Deze modellen kregen de merknaam Star Safety Razor.

In 1901 kwam een cruciale innovatie met de door King Camp Gillette ingediende octrooiaanvraag voor een scheermes dat werkte met wegwerpmesjes, de zogenaamde double edge blades. Mede vanwege de opdracht om aan Amerikaanse troepen in de Eerste Wereldoorlog te leveren als onderdeel van de standaarduitrusting werd Gillettes uitvinding een groot succes: 3,5 miljoen scheerapparaten en 32 miljoen mesjes gingen naar het leger.

Omdat terugkerende soldaten de scheerapparaten mochten behouden, ontstond de vraag naar vervangmesjes en Gillette werd een dominante speler in deze markt. Daarna produceerden en verbeterden vele partijen mes én de vervangmesjes en uiteindelijk ontwikkelde zich hieruit hét scheersysteem tot eindjaren '60: effectief en veilig. In de jaren '70 lanceerde Gillette het cartridge-systeem. Naast een goed scheerresultaat was dit een ideale manier om klanten aan zich te binden. Immers, in tegenstelling tot de double edge blades passen deze cartridges uitsluitend op een Gillette scheermes!

Later ontstond rondom deze cartridgesystemen een ware industriële oorlog: fabrikanten besteedden miljoenen aan onderzoek naar een betere scheerervaring en ontwikkelden het product verder door. Het klassieke scheren werd al snel bestempeld als ouderwets en het raakte uit de mode.

Scheersalon informatie - Geschiedenis  Safety Razor -  scheren met safety razor
Scheersalon informatie - Geschiedenis  Safety Razor -  scheren met safety razor

Sinds de 21ste eeuw ontdekken steeds meer mannen dat het scheermes slechts een deel van het totale scheerproces is. De juiste voorbereiding van de baard, de scheerkwast, goede scheerzeep en nabehandeling van de huid zijn minstens zo belangrijk. Vroeg of laat kiezen zelfbewuste mannen weer voor kwalitatief goede, duurzame producten, zoals de safety razor voor klassiek scheren. Wat ons betreft is de safety razor nog láng niet afgeschreven!

Scheersalon informatie - Geschiedenis  Safety Razor -  advertentie van vroeger