9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

03-05-2018

1525352504_Algemeen800-3-web

Huis-tuin-en-keuken oplossingen voor razorburn

Bestrijd of voorkom een veelvoorkomende scheerkwaal

Razorburn is een chique naam voor iets waar helemaal niks sierlijks aan is: geïrriteerde en/of rode huid na het scheren. Je huid kan daarbij ook overgevoelig worden, gaan jeuken, of bultjes krijgen. Veel mannen hebben hier ongetwijfeld wel eens last van gehad. Maar hoe ontstaat het eigenlijk? En hoe kun je het bestrijden of beter nog, voorkomen?

Hoe krijg je razorburn?

Razorburn wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Als er bij het lezen alarmbelletjes gaan rinkelen kun je beter ook even jouw scheerbeurt onder de loep nemen. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

 • Te snel scheren;
 • Een te oud (en vaak bot) scheermes gebruiken;
 • Scheren in de verkeerde richting;
 • Rechtlijnige scheerbewegingen;
 • Te vaak met het mes op dezelfde plek scheren;
 • Het scheermes niet voldoende of grondig genoeg afspoelen;
 • Droogscheren zonder de juiste voorbereiding;
 • Het gebruik van agressieve huidverzorgingsproducten.

Tijdens het scheren kun je de huid beschadigen als je je niet voldoende voorbereid hebt. Andere factoren zoals tijd, ondeugdelijk materiaal en de verkeerde producten hebben hier ook geen positieve invloed op. Door anders te handelen dan de hierboven benoemde aandachtspunten kun je de kans op razorburn aanzienlijk verminderen.

Wat doe ik tegen razorburn?

Er zijn verschillende manieren om het ongemak en de pijn van razorburn te verlichten of zelfs helemaal weg te nemen. Verschillende mannen met razorburn (maar ook vrouwen die scheerwondjes op hun benen opliepen) ontdekten enkele huis, tuin en keuken oplossingen tegen de vervelende symptomen van razorburn. We hebben ze op een rijtje gezet voor je, ook al kiezen wij zelf graag voor scheer- en verzorgingsproducten die ongemak voorkomen – maar we willen je grootvaders tips niet onthouden. Zoals je zult zien heb je veel van deze oplossingen al in huis, en anders zal de supermarkt uitkomst bieden.

Honing: heeft een antibacteriële werking. Honing houdt de huid gehydrateerd en voorkomt infecties. Breng direct aan op de huid en laat het drogen alvorens je de het er met water afwast. Je kunt ook een mengsel van gelijke delen yoghurt en honing gebruiken, wat je een kwartier laat intrekken voordat je naspoelt met lauwwarm water. Doe dit 3-4 keer per dag. In de scheerproducten van Gentlemen’s Tonic kom je ook regelmatig honing tegen.

Zwarte thee: de tannine in zwarte theezakjes heeft een positief effect tegen roodheid en een branderig gevoel. Je kunt een gebruikt theezakje (nadat deze even in de koelkast heeft gestaan) gewoon op de gevoelige huid houden. Doe dit 2-3 minuten per keer en meermaals per dag.

Komkommer: heeft een hydraterende en verkoelende werking. Daarnaast werken vitamines C en K tegen pijn en jeuk. Snijd een komkommer in plakjes en leg die een half uur in de koelkast. Wrijf ze daarna zo’n 10 minuten over de gevoelige huid. Herhaal regelmatig. Je kunt een halve komkommer ook pureren mengen met een paar eetlepels melk en dit mengsel laten koelen voordat je het op de huid aanbrengt en 10 minuten in laat trekken. Daarna wassen met lauwwarm water. Twee keer per dag doen, twee dagen lang.

Koud kompres: wikkel wat ijs in een handdoek (of dompel een handdoek in ijskoud water) en houd die enkele minuten op de gevoelige plek. Ook in het ultieme scheerritueel heeft een koud kompres een plaatsje; dit sluit de poriën weer en stimuleert doorbloeding.

Aloë vera: de verzachtende en verkoelende werking van aloë vera zal direct verlichting geven. Extraheer verse sappen uit een aloë vera-blad en wrijf deze op de huid. Herhaal dit 2-3 keer per dag. Aloë vera is bovendien een graag geziene gast in diverse scheerproducten vanwege diens helende eigenschappen.

Tea tree olie: rijk aan antibacteriële, desinfecterende en ontstekingsremmende bestanddelen. Meng vijf druppels tea tree oil met twee eetlepels water en breng dit op de huid aan. Je kunt ook een mengsel maken van twee of drie druppels tea tree oil en een eetlepel olijfolie. Laat het 10 tot 15 minuten intrekken alvorens je de huid was met lauwwarm water. Dit kun je tweemaal daags doen. Of probeer eens de producten van Beardpride die ook tea tree olie bevatten.

Zoals we al eerder zeiden kiezen wij liever voor toegewijde verzorgingsproducten, bij voorkeur die op natuurlijke basis, die bestanddelen bevatten om een mogelijke irritatie te verhelpen. Direct na het scheren een blok aluinsteen nat maken en over de huid wrijven is wat ons betreft een goede oplossing die direct effect zal hebben.

Tips om razorburn te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zegt het gezegde, en dat is in dit geval ook zeker waar. Het bespaart je in ieder geval een hoop gedoe en ellende. Hoe meer van onderstaande tips je in acht neemt, hoe kleiner de kans dat je achteraf last krijgt van razorburn. Je zult zien, de meeste van deze tips dienen om jouw scheerritueel en scheergewoontes te verbeteren.

 • Scrub je huid regelmatig;
 • Gebruik een scheerzeep of scheercrème om de huid te beschermen en je baardharen te verzachten;
 • Scheer je als je uit de douche komt – douchen verzacht je baardharen en opent je poriën;
 • Span je huid op;
 • Scheer je diagonaal, met de groeirichting van je haren mee;
 • Scheer je met lichte, diagonale en korte bewegingen;
 • Gebruik producten die vriendelijk voor je huid zijn;
 • Spoel je scheermes regelmatig schoon tijdens het scheren;
 • Druk niet te hard met je scheermes op je huid, maar laat je scheermes het werk doen;
 • Vervang je scheermes regelmatig en scheer je nooit met een bot mes;
 • Scheer niet te vaak over dezelfde plek – zeker niet als er geen scheerschuim meer aanwezig is;
 • Was na het scheren je huid met koud water om je poriën weer te sluiten.

Je zult ook zien dat veel van deze tips het tegenovergestelde zijn van wat we bij de oorzaken van razorburn vermeldden. Het mag duidelijk zijn dat razorburn veel minder voorkomt als je de juiste tips in acht neemt, en als je zorgt dat je de valkuilen vermijdt.

Ervaar je behalve roodheid en irritatie ook zwelling, warmte en pijn? Dan is er mogelijk sprake van een infectie. Een bezoek aan de huisarts is dan ons advies. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Weg met razorburn

Of je nu de verschijnselen van razorburn wilt tegengaan, of een stapje verder wilt gaan en razorburn poractief naar het verleden wilt verbannen, met dit artikel ben je in beide gevallen op de juiste weg. RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!