9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden

22-01-2019

22-01-2019-kies de safety razor die bij jou past-web

Kies de safety razor die bij jou past

Handige tips voor aanschaf, gebruik en onderhoud van een safety razor

Het klassieke safety razor brengt klassiek scheercomfort terug in de badkamer. Of je nu een beginnend natscheerder bent of iemand met volop ervaring, de safety razor zorgt ervoor dat jouw dagelijkse scheerbeurt iets wordt waar je iedere dag naar uitkijkt. Welke safety razor past bij jou? Die vraag helpen we je hier te beantwoorden.

 1. Wat is een safety razor?
 2. Wat zijn de voordelen van een safety razor?
 3. Wat is een butterfly safety razor?
 4. Wat is een two-part of three-part safety razor?
 5. Wat is het verschil tussen een open en gesloten kam?
 6. Wat zijn de voordelen van een open kam-systeem?
 7. Hoe verwissel of plaats je een double-edge blade?
 8. Schroefsluiting of vlindersluiting?
 9. Normaal of verlengd handvat?
 10. Wat is de Parker Variant Adjustable? 
 11. Welke safety razor past bij jou?
 12. Hoe maak je je safety razor schoon?
 13. Wanneer moet je een safety razor grondig reinigen? 
 14. Hoe maak je een safety razor grondig schoon? 

1. Wat is een safety razor?

Een safety razor is een scheermes dat gebruik maakt van verwisselbare enkelvoudige mesjes. In de volksmond wordt de safety razor ook wel een ‘krabbertje’ genoemd. Het mesje wordt geplaatst tussen een top- en basisplaat in. De ruimte daartussen bepaalt in grote mate de effectiviteit, het comfort en de veiligheid van jouw scheerbeurt. Ook de ronding van de scheerkop en de geleidende ‘bar’ zijn bepalend voor effectiviteit en comfort.

De eerste patenten voor safety razors stammen uit de 19e eeuw, populair als handig alternatief voor het klassieke open scheermes of voor een scheerbeurt bij de plaatselijke barbier. Na verloop van tijd werden safety razors in populariteit overtroffen door meer-bladige cartridge-systemen. Deze vervangcassettes zijn echter vaak duur in aanschaf. Bovendien leiden drie- en vijf-bladige systemen vaker tot een geïrriteerde huid. Natscheren (bijvoorbeeld met een safety razor) wordt daarom tegenwoordig weer populairder, omdat gebruikers merken dat irritaties na het scheren sterk verminderd worden.

2. Wat zijn de voordelen van een safety razor?

Een safety razor heeft veel voordelen, met name ten opzichte van meerbladige cartridge-systemen. Zo is een safety razor goedkoop: als je cartridge-systemen gewend bent die je bij supermarkten of voordeeldrogisterijen koopt, zul je verrast zijn hoeveel je gaat besparen op de aanschaf van scheermesjes. De safety razor is een investering die zichzelf terug gaat verdienen – en niet alleen in de portemonnee. 

Daarnaast scheert een safety razor nauwkeuriger. Het resultaat van een scheerbeurt met een safety razor is vele malen bevredigender dan met een cartridge-systeem of scheerapparaat. Scheren met een safety razor geeft je voldoening en maakt jouw scheerbeurt tot een beleving. Ook hoef je je minder vaak te scheren doordat de mesjes zo nauwkeurig zijn en resulteren in een super glad scheerresultaat.

Ben je op zoek naar een nog strakker scheerresultaat? Overweeg dan de overstap naar het open scheermes. Maar let op: dit is een scheermes voor de geoefende scheerder. Een safety razor is een goede opstap. 

Er zijn diverse safety razors die allen hun eigen specifieke kenmerken en voordelen hebben. Hier onder behandelen we de butterfly safety razor, two-part en three-part safety razor, en safety razors met een open en gesloten kam.

3. Wat is een butterfly safety razor?

Het  butterfly-systeem dankt zijn naam aan de manier waarop de scheerkop aan de bovenzijde opent. Als je draait aan het wieltje aan de achterzijde, ziet dit eruit als de vleugels van een vlinder.

Als je het scheermes opengedraaid hebt kun je het mesje plaatsen. Haal dit voorzichtig uit de verpakking en houd het aan de (botte) uiteindes vast. Vervolgens kun je de scheerkop weer dichtdraaien met het wiel aan de achterkant van je safety razor. Gebruik desgewenst een los verkrijgbare  bewaarcontainer om je gebruikte scheermesjes veilig te kunnen opruimen.

4. Wat is een two-part of three-part safety razor?

Als je aan het wiel aan de achterzijde van een two-part safety razor draait, komt de topplaat los. Vervolgens kun je het mesje op de topplaat leggen. Druk het mesje en de topplaat voorzichtig in elkaar, en je kunt deze weer vastschroeven aan het heft. 

Het enige verschil van de  three-part safety razor ten opzichte van bovenstaand scheermes is dat hier ook het handvat loskomt als je hem openschroeft. Je hebt dus een handvat, basisplaat en topplaat.

5. Wat is het verschil tussen een open en gesloten kam?

Een safety razor is een scheermes dat gebruik maakt van verwisselbare scheermesjes. Bij het meest gebruikte systeem leg je het scheermesje op de topplaat, plaats je de basisplaat hierop en schroeft het geheel in het handvat. Een gesloten kam safety razor heeft kleine geleiders of verdelers aan het uiteinde van de basisplaat, de zogenaamde ‘bar’. Deze gesloten en rechte ‘bar’ geleidt het scheermes over de huid.

In tegenstelling tot een gesloten kam safety razor heeft een open kam safety razor geen doorlopende rechte ‘bar’. De basisplaat loopt uit in zogenaamde tanden. De uiteinden van deze tanden begeleiden het mes over de huid. Veel mensen denken dat open kam varianten standaard agressiever zijn, maar er zijn veel meer factoren die daarop van invloed zijn. Deze kunnen ook verwezenlijkt worden met een open kam safety razor.

6. Wat zijn de voordelen van een open kam-systeem?

 • De tanden laten meer scheerschuim op het gezicht achter. Hierdoor glijdt het mes bij een volgende of herhaalde scheerbeweging met minder weerstand over de huid.
 • De tanden tillen de haren meer rechtstandig uit de huid. Dit resulteert in een gladder en meer effectief scheerresultaat.
 • De tanden laten een grotere ruimte tussen top- en basisplaat, wat de afvoer van zeep- en haarresten vergemakkelijkt. Zo is er minder kans op ingegroeide baardharen en bijbehorende ontstekingen.
 • De tanden geven een groter deel van het verwisselbare mesje bloot. Hierdoor ontstaat een meer effectief scheerkarakter.

7. Hoe verwissel of plaats je een double-edge blade?

Draai aan het wieltje aan de achterzijde van je safety razor. De scheerkop gaat nu open (vlindersluiting) of de topplaat komt los (two- of three-part safety razor). Haal het double-edge blade uit de verpakking en uit het paraffinepapier. Het mesje is erg scherp, dus wees voorzichtig en pak het mes enkel aan de uiteindes vast.

Plaats het mesje centraal – bij een vlindersluiting plaats je het in de opening, bij een two- of three-part safety razor op de topplaat, waarna je het handvat (en de basisplaat, in het geval van een three-part safety razor) daar weer op zet.

Draai het wieltje dicht totdat de vlindersluiting dicht is of de topplaat weer vast zit (in het geval van een two- of three-part safety razor) en het mesje onder spanning komt te staan. Gebruikte mesjes kun je eenvoudig in de achterzijde van je safety razor verpakking schuiven, in de daarvoor bestemde opening. 

Heb je liever daden dan woorden? Bekijk dan onderstaande video, waarin onze barbier Jeroen je laat zien je je een verwisselbaar mesje plaatst (en vervangt).

8. Schroefsluiting of vlindersluiting?

De beste keuze voor een van deze twee sluitingen is voor iedereen persoonlijk. Beide systemen presteren erg goed.

Een mes met vlindersluiting wordt ook wel ‘twist to open razor’ genoemd: draai aan het handvat om de scheerkop te openen zodat je het mesje kunt plaatsen of vervangen. Dit mes bevat bewegende onderdelen en is daarom iets kwetsbaarder dan een mes met schroefsluiting, zoals de two- en three-part safety razors. Bij normaal gebruik staat een safety razor met vlindersluiting garant voor jarenlang scheerplezier.

Messen met een schroefsluiting bestaan uit twee of drie delen. Tijdens het scheren is het mogelijk de kop iets losser te draaien zodat je eenvoudig de zeep- en haarresten weg kunt spoelen. Vergeet de safety razor niet weer aan te draaien voordat je verder gaat met scheren. Scheermessen met open kam hebben altijd een schroefsluiting.

9. Normaal of verlengd handvat?

Het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur of je kiest voor een safety razor met een normaal handvat of voor eentje met een verlengd en/of verdikt handvat. Een normaal of kort handvat beweegt wat makkelijker in je hand zodat je het niet de hele tijd moet herpakken. Dat is handig bij bijvoorbeeld tegenscheren. Als je grotere handen hebt, kun je misschien beter een verlengd of verdikt handvat kiezen, om zo grip te houden tijdens je scheerbeurt.

10. Wat is de Parker Variant Adjustable?

De Parker Variant Adjustable is een two-part double-edged safety razor met een handvat dat wat langer en zwaarder is dan de meeste safety razors. Een robuust scheermes dat jou de mogelijkheid biedt de scheerintensiteit aan te passen. Dit doe je met het draaiwiel aan de onderkant van het handvat. Pas jouw scheerervaring naar wens aan op basis van de dikte en lengte van je baardharen, je huidtype, je ervaring, en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeur.

De grip die het handvat je biedt zorgt ervoor dat je ook met handen die nat zijn of onder het zeep zitten nooit de controle over je scheermes verliest. Ook de uitstekende balans draagt bij aan een scheerbeurt om ‘u’ tegen te zeggen. In onderstaand filmpje stelt barbier Jeroen de Parker Variant Adjustable verder aan je voor.

11. Welke safety razor past bij jou?

Kiezen voor een safety razor betekent kiezen voor een authentieke scheerbeleving met comfort en een ultra-glad resultaat. Welke safety razor het beste bij jouw wensen past is voornamelijk van onderstaande drie factoren afhankelijk.

De scheerkop – de belangrijkste soorten safety razor zijn het butterfly-systeem, de two-part safety razor, en de three-part safety razor. Het butterfly-systeem gaat aan de bovenkant open als de vleugels van een vlinder, als je aan de onderkant draait. De andere twee hebben wat meer tijd nodig om een scheermesje te vervangen. De houder heeft weinig invloed op jouw scheerbeurt, enkel op de tijd die je besteedt aan het wisselen van de mesjes. Het schoonmaken van je mes daarentegen is weer makkelijker met een three-part safety razor.

Het gewicht – hoe zwaarder de safety razor, hoe minder jij hoeft te werken. Ook verloopt de scheerbeweging vloeiender, wat het resultaat ten goede komt. De balans wordt enerzijds bepaald door de gewichtsverdeling van het mes, anderzijds door de positie van je hand. Dit is dus een factor waar je zelf grip op hebt.

De kam – hoe opener de kam, hoe agressiever deze zal zijn. Een open kam is dus meer geschikt voor ervaren scheerders, of voor de ruigere baarden. Beginners kiezen liever voor de gesloten variant.

En dan nog zijn er altijd andere factoren die ook tot op zekere hoogte beïnvloeden hoe je een safety razor ervaart. Wil je het zelf wel eens proberen? Kom dan langs in onze showroom om een safety razor te vinden die bij jou past.

12. Hoe maak je je safety razor schoon?

Tijdens je scheerbeurt volstaat het de safety razor in de wasbak schoon te spoelen met warm water. Blijven er zeep- en haarresten in de scheerkop kleven? Draai dan een scheerkop met vlindersluiting open, of draai een twee- of driedelige schroefsluiting een slag los. Zo heb je voldoende ruimte om hardnekkige scheerresten weg te spoelen. Het mes kan hierna drogen terwijl het wacht op jouw volgende scheerbeurt. Zo gaan de meeste gebruikers met hun safety razor om!

Nu zijn de meeste verwisselbare mesjes niet geproduceerd uit heel hoogwaardig metaal. Corrosie kan hierdoor al snel het verwisselbare mesje aantasten. Wil je optimaal van de scherpte van het mes profiteren en tegelijk je safety razor in topconditie houden? Dan is het raadzaam het mesje uit de safety razor te verwijderen. Spoel de scheerkop en het mesje schoon en gebruik een alcoholhoudend middel (zoals  onze desinfectant) om ze te ontsmetten. Vergeet hierbij ook zeker niet de schroefdraad en de bewegende delen. In een ideale wereld droog je alles na enkele minuten inwerktijd, maar dit is niet noodzakelijk.

13. Wanneer moet je je safety razor grondig reinigen?

Tijdens het scheren hopen zeepresten, haren en vetten zich op op het scheermes. Zelfs als je dit dagelijks schoonspoelt na je scheerbeurt kun je niet voorkomen dat er zich op den duur minuscule restjes ophopen. Als je merkt dat je meer weerstand dan normaal ervaart wanneer je de topplaat vastdraait, of wanneer deze haperend of niet volledig dicht gaat, is het tijd voor periodiek onderhoud. Daarnaast is een vetlaag op het scheermes een goede graadmeter. Dit kun je testen door er met je nagel overheen te gaan.

Als je te lang door blijft gaan zonder een grondige reinigingsbeurt kun je bij een two- of three-part safety razor de schroefdraad kapot draaien. Bij een vlindersysteem kan het mechanisme zwaarder en ongelijk gaan reageren, waardoor het mogelijk niet symmetrisch sluit.

14. Hoe maak je een safety razor grondig schoon? 

Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje afwasmiddel. Reinig hierin je safety razor met behulp van een oude tandenborstel. Gebruik een wattenstaafje voor de binnenzijde van het handvat van je scheermes. Vul daarna een mok met warm water en witte wijnazijn in een 9:1 verhouding. Laat hier je scheermes maximaal 20 minuten in staan zodat de vloeistof in kan werken. Het kan ook korter: gebruik na een tijdje een tandenborstel om de onderdelen te reinigen. Wij raden dit aan: te lange blootstelling kan schade veroorzaken. Zorg daarom dat handvatten van hout niet ondergedompeld zijn. Spoel tot slot je scheermes na met water en hij kan er weer tegenaan!

Let op: Scheersalon heeft ook safety razors en andere hardware in de collectie met een zogenaamde satin chrome coating. Deze coating heeft de eigenschap zijn hechting te verliezen wanneer deze ondergedompeld wordt in een sterke azijn-concentratie. Om die reden moet de concentratie verlaagd worden tot 4-5% (20:1) en de blootstelling verminderd worden tot 6-7 minuten.

RECENTE ARTIKELEN


Filter
My-Blades Platinum blog header

Ook de double- en single edge blade industrie denkt actief na over eco-vriendelijke productiemethodes. Waar de ene producent haar theorieën nog moet omzetten naar de praktijk, is een kleine internationale startup de eerste duurzame scheermesjes aanbieder.