Hoe verwissel je het scheermesje van een safety razor?

Je bent misschien bekend met het krabbertje, wereldwijd bekend als de safety razor. Naast een comfortabel en glad scheerresultaat neemt de safety razor ook een veel voorkomend probleem weg dat ontstaat bij meerbladige scheermessen: dankzij een safety razor heb je minder of geen last meer van ingegroeide haren of ontstekingen. Het verwisselen van het scheermesje in een safety razor geeft jou de mogelijkheid om je scheerervaring te personaliseren en naar je hand te zetten. Hoe scheer jij je het liefst?

Een bijkomend voordeel van de safety razor is dat deze scheercomfort biedt tegen een fractie van de prijs van cartridge-systemen die je kunt kopen bij drogisterijen en supermarkten. We leggen je daarom graag uit hoe je het scheermesje van een safety razor plaatst en vervangt. (Zie onderaan de link naar onze video)
 

Butterfly safety razor

Er zijn drie safety razor systemen. De eerste is het butterfly-systeem. Deze dankt zijn naam aan de manier waarop de scheerkop aan de bovenzijde opent. Als je draait aan het wieltje aan de achterzijde, ziet dit eruit als de vleugels van een vlinder.

Als je het scheermes opengedraaid hebt kun je het mesje plaatsen. Haal dit voorzichtig uit de verpakking en houd het aan de (botte) uiteindes vast. We zullen er niet bij hoeven zeggen dat nieuwe mesjes namelijk erg scherp zijn. Vervolgens kun je de scheerkop weer dichtdraaien met het wiel aan de achterkant van je safety razor. Gebruik desgewenst een los verkrijgbare bewaarcontainer om je gebruikte scheermesjes veilig te kunnen opruimen.

 

Two-part en three-part safety razor

De naam van de two-part safety razor laat niets aan de verbeelding over. Als je aan het wiel aan de achterzijde draait, komt de topplaat los. Vervolgens kun je het mesje op de topplaat leggen. Druk het mesje en de topplaat voorzichtig in elkaar, en je kunt deze weer vastschroeven aan het heft. 

Het enige verschil van de three-part safety razor ten opzichte van bovenstaand scheermes is dat hier ook het handvat loskomt als je hem openschroeft. Je hebt dus een handvat, basisplaat en topplaat. Ieder mesje scheert net even anders. Scheer zoals jíj dat wilt!

 

Kijk ook onze scheertip-video

Meer weten over het verwisselen van scheermesjes in een safety razor? Onze barbier Jeroen legt het voor je uit in onderstaand filmpje.
Abonneer je op onze YouTube-pagina om nooit meer handige scheertips te missen!
Ook kun je op onze informatiepagina over de safety razor  meer te weten te komen over dit scheermes en de historie daarvan.