9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

07-09-2018

07-11-2018-1-web

Scheersalon jargon: vier woordverschillen

Weet jij de verschillen tussen deze woorden?

Je kent het wel – in jouw werkgebied zijn er verschillende woorden die door elkaar heen worden gebruikt terwijl ze eigenlijk iets anders betekenen. In het voetbal bijvoorbeeld is een trainer niet hetzelfde als een coach, en staat strategie niet gelijk aan tactiek. Ook in ons vak komen zulke betekenisverschillen. Vandaag leggen we je vier van deze bijna-synoniemen voor. Weet jij de verschillen?

Hydrateren / moisturisen

Je bent wat je eet – en drinkt. Het is aan te raden om dagelijks 2 à 3 liter puur water te drinken. Met water hydrateer je je huid, maar ben je hem dan ook aan het moisturisen? 

(Het antwoord vind je onder de foto.)Een gedehydrateerde huid heeft water nodig en dient dus gehydrateerd te worden. Maar dat maakt deze huid nog niet droog; droge huid dien je namelijk te moisturisen. Van water wordt je huid zacht, maar zonder bescherming zal deze hydratatie je huid weer verlaten. In dat geval heb je iets nodig om je huid te beschermen. Dit doe je door te moisturisen, en dat gebeurt vaak met producten op oliebasis. Hydrateren zonder moisturisen maakt je huid zacht, maar slechts voor even. Moisturisen zonder hydrateren maakt hem glad, zonder dat hij zacht en elastisch is. Samengevat: met (producten op) water(basis) kun je hydrateren, met olie moisturisen.

Scheermes / scheermesje

Je scheert je met een scheermes. Dan is een ‘scheermesje’ toch gewoon een verkleinwoord voor scheermes?

(Het antwoord vind je onder de foto.)Een scheermes is wat je in je hand hebt wanneer je je aan het scheren bent. Je hebt diverse soorten: klassieke en moderne open scheermessen, shavettes, barbiersmessen en safety razors. Deze laatste zijn scheermessen met verwisselbare mesjes (let op: mesjes, geen messen). Dit zijn dus scheermesjes. Soms worden de mesjes van verwisselbare cartridge-systemen (zoals die van Gillette) ook scheermesjes genoemd.

Scheercrème / scheerzeep / scheerschuim

Nu wordt het echt ingewikkeld. Deze drie woorden worden te pas en te onpas door elkaar heen gebruikt. Dan zullen ze wel hetzelfde betekenen, toch? 

(Het antwoord vind je onder de foto.)Vlak voordat je je scheert breng je een wit goedje op je huid aan: dit is scheerschuim, maar dat is niet noodzakelijkerwijs hetzelfde als scheerzeep en scheercrème. Om een rijk en romig scheerschuim te creëren heb je (lauwwarm!) water, een scheerkwast en een scheermok of shaving bowl nodig. En het scheerschuim zelf (door menig gebruiker ook wel scheerzeep genoemd): dit is afkomstig van een hard stuk scheerzeep of van scheercrème (in een pot of uit een tube). Ook zijn er bepaalde bussen scheerschuim te koop. Hier zit kant-en-klaar scheerschuim op basis van koud water in.

Koud water mist echter de uitwerking van natuurlijk verkregen scheerschuim (dat je baardharen verzacht worden). Om dit effect na te bootsen bevat scheerschuim uit een bus enkele slimme oplossingen, die zonder warm water toch de baardharen proberen te verzachten. Met name de gevoelige huid is hier niet altijd even blij mee, wat in irritaties tijdens en na het scheren resulteert. Wil je weten welk huidtype jij hebt? Check dan onze FAQ.

Aftershave / eau de toilette / eau de parfum / eau de cologne

Vier verschillende geurtjes, vier definities. Kun jij ze alle vier uit elkaar houden?

(Het antwoord vind je onder de de foto.)

Mannengeuren zijn in deze vier categorieën in te delen. Hun verschillen zijn vooral te typeren aan de hand van de sterkte en de duur van de geur. Eau de parfum heeft een sterke geur (10-15% geurbestanddelen) die zo’n 6 uur blijft hangen. Eau de cologne ruikt lang niet zo sterk (2-5% geurbestanddelen), en ruik je vaak minder lang (zo’n 2 uur). Eau de toilette zit er precies tussenin: niet te sterk (5-10% geurbestanddelen), en niet te kort aanwezig (zo’n 4 uur). Op basis hiervan kun je voor jezelf al een voorselectie maken bij het kiezen van een nieuw geurtje; vraag je simpelweg af hoe sterk deze moet zijn, en hoe lang ruikbaar.

Aftershave bezit 2 tot 4 procent geurbestanddelen en blijft zo’n 2 uur hangen. Je gebruikt het niet alleen voor de geur, maar ook voor de werking. Scheren is niet altijd even prettig voor je huid, en dat is waar aftershave om de hoek komt kijken. Dit voorkomt een rode of geïrriteerde huid na het scheren en zorgt dat de huid kalmeert. Naast het feit dat aftershave een aangename geur verspreidt, heeft het ook een ontsmettende en verkoelende werking op de huid. Een aftershave zonder alcohol hydrateert bovendien de huid. Meer weten? In onze FAQ lees je meer over geur.

Van vraagteken naar uitroepteken

Hoe veel van bovenstaande woordverschillen kende jij? Als het antwoord vier is mag je jezelf een expert op het gebied van ons jargon noemen. Wist je geen enkel verschil uit te leggen? Geen zorgen – wij zijn er om je vraagtekens in uitroeptekens te veranderen.

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!