9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden

26-06-2018

1530181594_geschoren

Stappenplan voor de ideale scheerbeurt

21 (!) tips die je helpen de perfecte scheerbeurt te creëren

Er zijn allerlei manieren om jezelf te scheren, om jezelf voor te bereiden, en om jezelf nadien goed te verzorgen. Om voor eens en voor altijd af te rekenen met halfbakken scheerrituelen zetten wij hier álle tips omtrent de ideale scheerbeurt op een rijtje.

De ideale voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, en bij jouw scheerbeurt is dat nog zachtjes uitgedrukt. Met de juiste voorzorgsmaatregelen bereid je je huid en baardharen perfect voor, benut je je tijd optimaal, en maak je van je scheerbeurt een waardevolle ervaring.

 1. Wanneer kun je je het beste scheren? 
 2. Neem de tijd om te scheren
 3. Was je gezicht voor het scheren
 4. Scrub je gezicht 1 of 2 keer per week
 5. Gebruik een preshave

(1) Wanneer kun je je het beste scheren?

Het beste moment om je te scheren is ’s ochtends. Dan is je huid meer ontspannen, waardoor je de kans op wondjes en irritaties aanzienlijk verkleint. Als je ’s ochtends doucht je ben ook al goed op weg om je voor te bereiden op de perfecte scheerbeurt. De warme stoom die bij het douchen vrijkomt opent namelijk de poriën en verzacht de haren. Ook daarom loont het om ’s ochtends je scheermes even erbij te pakken.

Het beste scheren


(2) Neem de tijd om te scheren

Scheren is geen moetje, maar scheren is een heerlijk begin van jouw dag. Gun jezelf dit moment! Sta iets eerder op om jezelf te scheren. Het is sowieso goed voor je ochtendritueel om jezelf iets meer tijd te gunnen. Haastige spoed is zelden goed; bij het scheren kan haast leiden tot onzichtbare beschadigingen van de huid, die irritaties veroorzaken. Bovendien vergeet of mis je in je haast vaak plekjes. Dat staat slordig, net zoals bloedingen die je hebt moeten stelpen. Het stelpen van bloedingen kost je veel meer tijd dan een fatsoenlijke scheerbeurt kost.

Vermijd lange, snelle halen; deze verstoppen je scheermes, waardoor het minder goed snijdt. Bij lange halen kun je niet het hele gebied op spanning houden (met name bij gebruikt authentiek mes, shavette en safety razor), waardoor er een grotere kans op scheerwondjes ontstaat. Spoel je mes regelmatig schoon en scheer jezelf met korte halen in een licht diagonale beweging voor optimaal resultaat.

(3) Was je gezicht voor het scheren

Een goede voorbereiding voor het scheren begint met wassen. Gebruik warm water (let op: géén heet water!) om je gezicht eerst te wassen. Was je te warm, dan droogt de huid uit en krijg je last van schilfers, uitslag en wondjes na het scheren. Was je met te koud water, dan openen de poriën niet voldoende en kun je je baardharen minder kort en comfortabel afsnijden. Was je gezicht dus met lauwwarm water om je huid optimaal voor te bereiden op een scheerbeurt. Wanneer je je gezicht regelmatig wast en reinigt, verminder je de kans op irritaties na het scheren. Ook verminder je de kans op ingegroeide baardharen en ontstekingen. Was je gezicht aan de wastafel, of gebruik een washand om tegen je huid aan te houden.

Neem ook hier de tijd voor: het duurt enkele minuten voordat je huid voldoende gereinigd en gehydrateerd is. Gebruik tijdens het wassen een speciale gezichtsreiniger, en niet zomaar lichaamszeep. Die verwijdert namelijk te veel natuurlijke oliën uit je huid en droogt je huid uit. De huid van je gezicht is gevoeliger en vereist dus een speciale behandeling.

(4) Scrub je gezicht 1 of 2 keer per week

Overtuigd van het positieve effect raden wij het gebruik van een scrub voor je gezicht aan, 1 of 2 keer per week. Een  gezichtsscrub verwijdert dode huidcellen en maakt je huid daardoor gladder en zachter. Net zoals het gebruik van een gezichtsreiniger komt dit je huid ten goede, en ga je irritaties, ontstekingen en ingegroeide haren tegen. Bij een gevoelige huid is 1 keer per week scrubben optimaal. Gebruik wel een scrub die speciaal voor de gezichtshuid is, een normaal scrub is hiervoor vaak te grof (lees: agressief).

(5) Gebruik een preshave

De laatste tip is het gebruik van een  preshave. Hiermee verzacht je de baardharen en bescherm je je huid tegen de scherpte van het mes. Je mes zal met minder weerstand over de huid glijden, waardoor je minder irritatie zult ervaren.

De ideale scheerbeurt


De ideale scheerbeurt

Met een goede voorbereiding achter de rug kun je aan het daadwerkelijke scheerwerk beginnen. Ook daarvoor hebben we wat tips die het jou niet alleen makkelijker maken, maar die jou ook helpen een gladder en prettiger resultaat te behalen.

 1. Natscheren is beter dan elektrisch scheren
 2. Gebruik een safety razor of open scheermes
 3. Hoe maak je het perfecte scheerschuim?
 4. Wat is het verschil tussen scheerzeep en scheercrème?
 5. Waarom je beter scheerzeep of scheercrème in plaats van scheerschuim kunt gebruiken
 6. Span je huid op als je scheert
 7. Scheer rustig en diagonaal
 8. Scheer niet tegen de groei van je haren in
 9. Verlies je grip niet!
 10. Hoe scheer je je als je een gevoelige huid of acne hebt?
 11. Dit is hoe je je gladscheert

(1) Natscheren is beter dan elektrisch scheren

Natscheren is zachter is voor je huid: je snijdt je baardharen mooi recht af, en de huid loopt minder kans om geïrriteerd te raken. Daarbij is natscheren een veel hygiënischere oplossing dan de warmlopende scheerkop van een elektrisch scheerapparaat, wat een broeinest van bacteriën is. Natscheren geeft dus een strakker en meer effectief scheerresultaat. Daardoor is het niet nodig het mes vaak over dezelfde plek te halen, waardoor het minder belastend is voor de huid. Dat je je baardharen beter en netter afsnijdt komt door het type scheermes. Minder blades verhoogt de kans op een goede afvoer van zeep- en haarresten. Het resultaat? Een strak afgesneden haar die de kans op ingroeien aanmerkelijk vermindert. Dit pleit voor een meer authentiek scheersysteem, zoals bijvoorbeeld de safety razor.

Scheerzeep of scheercrème (bij voorkeur met een scheerkwast opgeschuimd en opgebracht) heeft een verzachtend effect. De combinatie met warm water en/of een preshave zorgt bovendien voor een extra beschermend laagje op je huid. Vergeet ook niet het stukje quality time: een rustmoment voor lichaam en geest. Je bent alleen maar met scheren bezig en vergeet even de zorgen van alledag.

(2) Gebruik een safety razor of open scheermes

Het gebruik van een authentiek scheermes – een safety razor danwel een open scheermes – is beter voor je huid dan een elektrisch apparaat. Ook scheer je je nauwkeuriger, en hoef je je minder vaak te scheren. Die keren dát je je dan moet scheren, kun je er ook echt de tijd voor nemen en een momentje voor jezelf pakken. Tot slot zijn safety razors en open scheermessen goedkoper. Als je cartridge-systemen gewend bent die je bij supermarkten of voordeeldrogisterijen koopt, zul je verrast zijn hoeveel je gaat besparen op de aanschaf van scheermesjes. De safety razor is een investering die zichzelf terug gaat verdienen – en niet alleen in de portemonnee.

scheermessen


(3) Hoe maak je het perfecte scheerschuim?

Een rijk en romig scheerschuim verhoogt het scheercomfort en geeft je het beste resultaat tijdens en na het scheren. Met de volgende stappen bereik je het ideale eindresultaat.

 • Vul een (scheer)mok met warm water. Zet daar je scheerkwast in totdat de haren voor driekwart onder water staan en laat dit een halve minuut staan. De scheerkwast kan op deze manier voldoende warmte en water opnemen.
 • Knijp de scheerkwast zachtjes uit, zodat overtollig water tussen de haren wordt verwijderd. Als je kwast te veel water bevat, krijgt je scheerschuim niet de gewenste samenstelling die jou het beste resultaat geeft.
 • Breng wat scheerzeep of scheercrème aan op je scheerkwast en gebruik een opschuimbakje om een vol en romig scheerschuim te creëren. Schuim de kwast op met een rechtlijnige beweging. Draai geen cirkels met je kwast! Als je de scheerzeep in ronddraaiende bewegingen opschuimt kunnen binnenste haren in elkaar gedraaid raken. Op den duur kan je zo deze haren uittrekken of afbreken.
 • Dip het uiteinde van de ingezeepte kwast nog eenmaal in warm water alvorens je nogmaals opschuimt. Als je dit niet doet, krijgt je scheerschuim geen glans. Die glans is jouw garantie voor een comfortabele scheerbeurt.
 • Inzepen en scheren maar! 

(4) Wat is het verschil tussen scheerzeep en scheercrème?

Of je nu scheerzeep of scheercrème gebruikt, ze hebben allebei dezelfde functies. Allereerst lossen ze je huidvetlaag op. Dit is een lichaamseigen stof, een combinatie van talg en zweet, die je huid beschermt. Als deze laag niet doorbroken kan worden, kunnen je baardharen niet optimaal verzacht worden – dat is namelijk de tweede stap. Hoewel je scheerzeep en scheercrème allebei gebruikt om tot een rijk en romig scheerschuim te komen verschillen de twee nogal. Scheerzeep is hard en is gemaakt van natriumzeep; vaak is het als tablet of stick verkrijgbaar. Scheercrème bestaat voornamelijk uit zacht kaliumzeep. Het grootste verschil zit ‘m in de manier waarop je het scheerschuim maakt. Waar scheercrème snel en makkelijk op te kloppen is met een scheerkwast, vergt scheerzeep wat meer oefening. Scheerzeep is een authentiek product met een rijke geschiedenis en spreekt daarom natscheerders juist aan. Ook brengt scheerzeep je niet in de verleiding om te veel te gebruiken. Daardoor is scheerzeep in de regel vaak zuiniger in gebruik.

Scheerkwasten


(5) Waarom je beter scheerzeep of scheercrème in plaats van scheerschuim kunt gebruiken

Scheerschuim verkregen uit scheerzeep of scheercrème bevat een flinke hoeveelheid warm water. Samen met de masserende werking van de scheerkwast worden de baardharen hierdoor extra verzacht. De baardharen worden meer rechtstandig uit de huid gezet en de huidporiën gaan verder open. Hierdoor ervaar je een comfortabel glad scheerresultaat, behaald met enkel natuurlijke ingrediënten.

In een bus scheerschuim zit ook water als ingrediënt. Het voordeel hiervan is dat je in een handomdraai scheerschuim hebt. Koud water mist echter de uitwerking van natuurlijk verkregen scheerschuim. Om het effect van warm water na te bootsen bevat scheerschuim uit een bus enkele slimme oplossingen, die zonder warm water toch de baardharen proberen te verzachten. Deze oplossingen worden, met name bij een gevoelige huid, weleens minder goed geaccepteerd. Dat resulteert in irritaties tijdens en na het scheren. In onze FAQ kun je eenvoudig nagaan  welk huidtype jij hebt.

(6) Span je huid op als je scheert

Het eerste wat je moet doen als je je gaat scheren, is je huid strak houden: oftewel, opspannen. Ook als je huid oneffenheden heeft kun je je zonder verwondingen scheren, mits je de huid maar voldoende opspant. Hoe strakker je canvas, hoe gladder het eindresultaat. Zelfs de haren in huidplooien en in je mondhoeken! Probeer het zelf eens. Let op: scheer altijd weg van de hand waarmee je je huid opspant. Hierdoor voorkom je wondjes.

(7) Scheer rustig en diagonaal

Veel mannen scheren verticaal. Dit zorgt ervoor dat baardharen op brute wijze afgesneden worden. Dit geeft niet alleen een geïrriteerde huid maar kan ook het scheermes sneller bot maken. Door diagonaal te scheren snijd je je baardharen, die hard als koper zijn, op een milde manier af. Minder irritatie en langer genieten van een scherp scheermes is je beloning. Scheer je ook vooral rustig; haastige spoed is zelden goed, ook als het om scheren gaat. De kans op wondjes en irritaties neemt dan fors toe.

(8) Scheer niet tegen de groeirichting van je haren in

Tegen je baardharen in scheren geeft meer weerstand, en irritatie achteraf. Hoe check je de groeirichting van je baardharen? Als je met je vinger weinig weerstand voelt beweeg je met de haargroei mee, bij veel weerstand ga je er juist tegen in. Het is voor jou belangrijk om niet tegen die groeirichting in te scheren, want dat levert een geïrriteerde huid op, al dan niet met wondjes. Beter scheer je jezelf diagonaal tegen de haargroei in, bijvoorbeeld van oor naar neus. Je ervaart een glad scheerresultaat met aanzienlijk minder irritatie.

(9) Verlies je grip niet!

Als je voor het scheren een preshave hebt gebruikt, kan het zijn dat je vingertoppen daardoor minder grip hebben om je huid aan te spannen. Het nadeel van een preshave olie in combinatie met een vettere huid kan zijn dat je vingertoppen de grip op de huid verliezen. Ook zweethanden kunnen dat effect hebben. Gelukkig is er een goede oplossing voor: maak de vingertoppen van de hand waarmee je de huid opspant nat en wrijf hiermee over een  aluinsteen. Hierdoor krijgen je vingertoppen weer grip en kun je je huid beter opspannen.

(10) Hoe scheer je je als je een gevoelige huid of acne hebt?

Acne bemoeilijkt het scheren niet alleen; een slecht scheerresultaat kan zelfs de uitbraak van acne verergeren. Hetzelfde geldt voor de gevoelige huid; vandaar dat we deze twee onder dezelfde categorie scharen. Het begint bij een goed scheermes, liefst enkelbladig. Hoe meer mesjes, hoe meer de huid geïrriteerd kan raken. Optimaal is het gebruik van een  authentiek open scheermes omwille van diens huidvriendelijke karakter. Scheer jezelf met een scherp en schoon mes dat je op tijd vervangt. Hoe vaak je je moet scheren, hangt van jouw situatie af. Wij raden eens per 2 of 3 dagen aan, niet elke dag. Bij stuk geschoren puistjes kunnen bacteriën ontstekingen en irritaties veroorzaken. Meer acne is dan het resultaat. Vind voor jezelf de ideale scheerfrequentie. Tot slot raden we je ook het gebruik van deugdelijk materiaal aan. Gebruik een goed scheermes en dito scheerzeep of scheercrème. Vermijd elektrische apparaten en probeer na het scheren geen producten te gebruiken die alcohol bevatten. 

(11) Dit is hoe je je gladscheert

Om een ultra-glad scheerresultaat te bewerkstelligen doe je er goed aan om de tips die we je hier geven en gegeven hebben ter harte te nemen. Het gebruik van een preshave verzacht de baardharen en beschermt de huid. Een strak opgespannen huid vermindert de kans op wondjes. Scheer ook niet tegen de baardharen in, en scheer rustig en diagonaal. Tot slot is het gebruik van een goede scheerzeep essentieel. Vergeet ook de nabehandeling niet!

Gladscheren


De ideale nabehandeling

Klaar met scheren? Mooi! Even droogmaken en weer door. Nou, dat is dus niet optimaal. Zonder de juiste zorg voor je huid en baard kun je na het scheren het behaalde resultaat om zeep helpen. Tips die wél een goede nabehandeling opleveren, lees je hieronder.

 1. Spoel je huid goed na
 2. Kalmeer en verzacht je huid
 3. Gebruik een aftershave balsem
 4. Voorkom sterk geparfumeerde of alcoholhoudende aftershaves
 5. Behandel droge of gevoelige huid met een verzorgende balsem of moisturiser
 6. Gebruik natuuraluin 

(1) Spoel je huid goed na

Weet je zeker dat je de zeepresten goed verwijderd hebt? Alle zepen zijn namelijk hygroscopisch, wat wil zeggen dat ze vocht onttrekken uit hun omgeving. Zeepresten drogen dus jouw huid óók uit als je deze na je scheerbeurt niet goed weghaalt. Jouw huid wordt zo ook gevoeliger voor invloeden van buitenaf, waaronder het weer. Spoel je huid eerst na met handwarm water: dit verwijdert de zeepresten. Spoel vervolgens nog een keer na met koud water: dit sluit de poriën weer en stimuleert doorbloeding.

(2) Kalmeer en verzacht je huid

Mannenhuid is over het algemeen ruwer, dikker en vetter dan vrouwenhuid. De poriën zijn over het algemeen dieper; daardoor is hij eerder geneigd om verontreiniging vast te houden. Daarom is een goede reiniging erg belangrijk. Tijdens het scheren doorbreek je de beschermlaag van je huid, om je haren beter af te kunnen scheren. Maar deze zogenaamde zuurmantel dien je na het scheren weer te herstellen. Ook de huid zelf krijgt het tijdens een scheerbeurt zwaar te verduren. De poriën, die door een goede voorbereiding open gaan staan om scheren te bevorderen, moeten na de scheerbeurt ook weer dicht. Als dat niet gebeurt, kunnen irritaties en wellicht ontstekingen ontstaan.

Daarom is het het beste om na het scheren de huid zowel te kalmeren als af te koelen. Hierdoor herstelt de huid sneller, en zorg je dat de poriën die open zijn gaan staan ook weer dicht gaan. Ook de zuurmantel, jouw natuurlijke afweermechanisme, herstelt beter op deze manier.

(3) Gebruik een aftershave balsem

Optimale huidverzorgingsproducten voor na het scheren zijn naast verzorgend ook hydraterend, bijvoorbeeld een aftershave balsem. Deze hydraterende werking zorgt ervoor dat eventuele scheerwondjes sneller genezen. Een goede balsem wordt snel door de huid opgenomen, zonder een plakkerig gevoel achter te laten. De verkoelende werking van aftershave balsems wordt als zeer prettig ervaren. Daarnaast sluiten balsems de huidporiën na het scheren. Hierdoor is je huid beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Mogelijke scheerirritaties worden meteen weggenomen. Je huid voelt lekker fris en verzorgd! 

(4) Voorkom sterk geparfumeerde of alcoholhoudende aftershaves

Ingrediënten als alcohol, parfum en munt werken niet mee om je huid na het scheren te kalmeren. Het is belangrijk om de huid na het scheren goed te verzorgen. Daarom kun je beter na afloop van je scheerbeurt  een aftershave balsem aanbrengen om een branderig gevoel en huidirritaties zoals scheerbultjes, ingegroeide haren en rode plekjes te voorkomen.

Balsems bevatten vaak geen alcohol. Het is bekend dat alcohol, behalve als oplosmiddel, ook ontsmet en bacteriën dood, maar helaas droogt het je huid ook uit. Een goede aftershave balsem heeft dezelfde ontsmettende werking als alcohol. Je huid wordt verzorgd, verzacht en gehydrateerd. In tegenstelling tot aftershaves bezitten aftershave balsems een minder sterke geurconcentratie. Sterk geparfumeerde producten kunnen, zeker voor mannen die daar gevoelig voor zijn, leiden tot irritatie achteraf.

(5) Behandel droge huid met een verzorgende balsem of moisturiser

Bij een goed functionerende huid is het vochtgehalte van de huid in balans. Wanneer de huidvetten om wat voor reden dan ook afnemen, verliest de huid vocht. Hierdoor droogt deze uit en wordt gevoeliger voor invloeden van buitenaf, met mogelijk bovengenoemde effecten als resultaat.

Kies daarom voor een aftershave balsem die bij je past. Zeker als je na het scheren last hebt van een ruwe, droge of geïrriteerde huid is dit van belang. Breng de balsem deppend aan (niet wrijvend) op een licht-vochtige of droge huid. Aftershave balsem hydrateert onmiddellijk en vermindert de rode of droge huid na het scheren. De balsem trekt snel in en helpt irritaties voorkomen.

(6) Gebruik natuuraluin

Gebruik natuuraluin als nabehandeling. Aluin is bekend om zijn helende vermogen, maar het neutraliseert ook de hygroscopische (vocht onttrekkend aan de omgeving) werking van zeep. Het is licht desinfecterend en sluit de huidporiën. Het perfecte nabehandelingsproduct.

De perfecte scheerbeurt


Tot slot

Na het lezen van dit blog heb je hopelijk geen vragen meer. Heb je onverhoopt toch nog een vraag? Dan weet je ons te vinden. Of neem gewoon deel aan een scheercursus, om zeker te weten dat je dit prachtige en eeuwenoude ritueel onder de knie krijgt. 

RECENTE ARTIKELEN


Filter