9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

Onderhoud van een safety razor

Een safety razor is gereedschap dat je (bijna) dagelijks gebruikt. Daarom is daadkrachtig onderhoud onontbeerlijk – zonder dat zullen de kwaliteit van jouw scheerbeurt en de levensduur van je scheermes eronder lijden. Daarom vertellen we je graag hoe je je safety razor het beste kunt onderhouden; na gebruik, maar ook af en toe een grote beurt.

Je safety razor schoonmaken

Tijdens je scheerbeurt volstaat het de safety razor in de wasbak schoon te spoelen met warm water. Blijven er zeep- en haarresten in de scheerkop kleven? Draai dan een scheerkop met vlindersluiting open, of draai een twee- of driedelige schroefsluiting een slag los. Zo heb je voldoende ruimte om hardnekkige scheerresten weg te spoelen. Het mes kan hierna drogen terwijl het wacht op jouw volgende scheerbeurt. Zo gaan de meeste gebruikers met hun safety razor om!

Nu zijn de meeste verwisselbare mesjes niet geproduceerd uit heel hoogwaardig metaal. Corrosie kan hierdoor al snel het verwisselbare mesje aantasten. Wil je optimaal van de scherpte van het mes profiteren en tegelijk je safety razor in topconditie houden? Dan is het raadzaam het mesje uit de safety razor te verwijderen. Spoel de scheerkop en het mesje schoon en gebruik een alcoholhoudend middel (zoals desinfectant) om ze te ontsmetten. Vergeet hierbij ook zeker niet de schroefdraad en de bewegende delen. In een ideale wereld droog je alles na enkele minuten inwerktijd, maar dit is niet noodzakelijk.

Scheersalon informatie - Onderhoud  Safety Razor  - schoonmaken

Wanneer moet je je safety razor grondig reinigen?

Tijdens het scheren hopen zeepresten, haren en vetten zich op in het scheermes. Zelfs als je dit dagelijks schoonspoelt na je scheerbeurt kun je niet voorkomen dat er zich op den duur minuscule restjes ophopen. Als je merkt dat je meer weerstand dan normaal ervaart wanneer je de topplaat vastdraait, of wanneer deze haperend of niet volledig dicht gaat, is het tijd voor periodiek onderhoud. Daarnaast is een vetlaag op het scheermes een goede graadmeter. Dit kun je testen door er met je nagel overheen te gaan; wanneer hier zeepresten aan blijven kleven weet je dat het tijd is voor onderhoud.

Als je te lang door blijft gaan zonder een grondige reinigingsbeurt kun je bij een two- of three-part safety razor de schroefdraad kapot draaien. Bij een vlindersysteem kan het mechanisme zwaarder en ongelijk gaan reageren, waardoor het mogelijk niet symmetrisch sluit.

Hoe maak je een safety razor grondig schoon? 

Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje afwasmiddel. Reinig hierin je safety razor met behulp van een oude tandenborstel. Gebruik een wattenstaafje voor de binnenzijde van het handvat van je scheermes. Vul daarna een mok met warm water en witte wijnazijn in een 9:1 verhouding. Laat hier je scheermes maximaal 20 minuten in staan zodat de vloeistof in kan werken. Het kan ook korter: gebruik na een tijdje een tandenborstel om de onderdelen te reinigen. Wij raden dit aan: te lange blootstelling kan schade veroorzaken. Zorg daarom dat handvatten van hout niet ondergedompeld zijn. Spoel tot slot je scheermes na met water en hij kan er weer tegenaan!

Let op: Scheersalon heeft ook safety razors en andere hardware in de collectie met een zogenaamde satin chrome coating. Deze coating heeft de eigenschap zijn hechting te verliezen wanneer deze ondergedompeld wordt in een sterke azijn-concentratie. Om die reden moet de concentratie verlaagd worden tot 4-5% (20:1) en de blootstelling verminderd worden tot 6-7 minuten.

Scheersalon informatie - Onderhoud  Safety Razor  - Sfeer