Onderhoud van een open scheermes

Onderhoud Open Scheermes informatie

In dit artikel over het onderhoud van het open scheermes vind je:

Dagelijks onderhoud van het open scheermes

Door het scheren van de baardharen raakt het lemmet van een open scheermes licht vervormd met minuscule krassen en bramen. Na een rustpauze van 24 tot 48 uur heeft het metaal van de snede zich weer grotendeels hersteld. Om alle metaaldeeltjes, die tijdens deze rustpauze niet in de juiste richting zijn gekomen, weer in de goede richting te zetten moet je het open scheermes over een scheerriem halen. Dit proces het richten en gaat als volgt.

  1. Hang de scheerriem aan een stevige haak of deurklink en haal de onderzijde van de riem naar je toe. Houd zo veel spanning op de riem dat deze amper doorbuigt.
  2. Verwijder met je hand de losse stofdeeltjes aan de canvaszijde en plaats het mes vlak op de onderzijde van de scheerriem met de rug van het mes naar boven.
  3. Je plaatst duim en wijsvinger op de smalle zijde van de schouder van het mes en gaat rustig, zonder druk op het mes uit te oefenen, naar de bovenzijde van de riem. Daar aangekomen draai je het mes rustig over de rug waarna je het mes weer naar beneden beweegt. Herhaal dit ongeveer 15 keer.
  4. Vervolgens draai je de scheerriem met de lederzijde naar je toe en herhaal je dezelfde handelingen zoals hierboven beschreven om het mes te polijsten. Herhaal deze handeling 20 á 25 keer.

Laat aan de uiteinden van de riem altijd wat canvas en leder ongebruikt zodat je de snede van het mes zeker niet beschadigt aan de uiteinden van de riem.

Het gebruik van de scheerriem na een scheerbeurt

Scherpen

Wanneer een mes bot begint aan te voelen is het nodig een spanriem te gebruiken. Deze spanriem heeft twee zijden: een gekleurde rode of groene zijde en een bruine zijde. Je gebruikt deze als volgt.

  1. Wrijf de gekleurde zijde in met de bijbehorende spanriempasta. Je kiest de rode spanriem met rode pasta voor een koolstof of zilverstaal open scheermes en de groene spanriem met groene pasta voor een roestvast scheermes. Je hoeft niet iedere keer pasta aan te brengen op de spanriem. Zo lang het mes een slijpend geluid op de riem maakt, zit er voldoende pasta op. Laat de pasta voor gebruik even indrogen wanneer je deze pasta hebt opgezet.
  2. Nu beweeg je het mes op dezelfde wijze als bij de scheerriem; ongeveer 10 keer over de spanriem.
  3. Vervolgens beweeg je het scheermes 10 keer op het canvas en 20 keer op het leder van de scheerriem. Het mes is nu weer gereed om te scheren.

Een Spanriem wordt gebruikt bij het scherpen van een scheermes

Reinigen en bewaren

Spoel je open scheermes goed schoon onder lauw stromend water. Te warm water kan vlekken op het lemmet veroorzaken. Droog je mes met een droge doek via de rugzijde van het mes zodat je de snede niet hoeft te raken. Bewaar het mes bij voorkeur op een droge goed geventileerde plek. Een scheermes wat niet dagelijks gebruikt wordt, bescherm je het best met een dun laagje minerale olie.

Zoek je meer informatie over het open scheermes? Bekijk dan onze pagina over welk open scheermes voor jou het best is!