Hoe onderhoud je een scheerkwast?

Onderhoud Scheerkwast

 


Het onderhoud van de scheerkwast

In dit artikel vind je:

Voorbereiding

Een door Scheersalon geleverde scheerkwast wordt gedesinfecteerd aangeboden. Voor het eerste gebruik adviseren wij je de haren van de scheerkwast te wassen met een milde haarshampoo zodat het desinfectiemiddel verwijderd wordt en de kwast optimaal presteert. Het goed onderhouden van de scheerkwast is eenvoudig en het loont de moeite. Je verlengt de levensduur en verhoogt het gebruiksgenot.

Na gebruik van de scheerkwast spoel je deze met schoon, handwarm water uit. Druk de haren met je vingers uit elkaar zodat het water ook de zeepresten bij de aanzet van de haren weg kan spoelen. Sla het water uit de haren van de kwast en strijk de haren eventueel licht over een handdoek. Vervolgens hang je de kwast te drogen in een houder met de haren naar beneden. Dit verlengt de levensduur van de scheerkwast aanzienlijk. Wanneer er zeepresten achterblijven in de scheerkwast, kan dit bij dassenharen scheerkwasten leiden tot haaruitval of -afbreuk.

Zorgvuldig periodiek onderhoud aan de dassenharen scheerkwast is essentieel om vele jaren te kunnen genieten van een mooie en goed presterende scheerkwast. Zeepresten en huidvetten hebben de neiging zich te hechten aan de haren van je scheerkwast met als gevolg:

 • Haren plakken aan elkaar waardoor flexibiliteit van de haren verdwijnt.
 • Zeepresten werken in op de keratine-laag van het haar. Wanneer deze keratine-verbinding verbroken is breken de haren snel af met als resultaat voortdurende losse haren in de schuimlaag op het gezicht en een snel slinkende scheerkwast.
 • Zeepresten sluiten de schubben-laag van de haren af waardoor de opname van het warme water bemoeilijkt wordt met een minder presterende kwast tot gevolg. 

 

Periodiek onderhoud 

Scheersalon adviseert met enige regelmaat de scheerkwast grondig op onderstaande wijze te reinigen voor jarenlang scheerplezier.

 • Vul een mok met warm water en voeg een beetje afwasmiddel toe.
 • Beweeg de scheerkwast draaiend door de mok en druk de haren ook regelmatig tegen de bodem zodat het zeepmengsel als het ware tegen de aanzet van de haren gestuwd wordt. 
 • Laat vervolgens de zeep 1 minuut inwerken waarna je de scheerkwast schoonspoelt.
 • Vul de mok wederom met warm water en witte (natuur)azijn in een verhouding van 9:1, dusdanig dat de haren volledig in de vloeistof staan. 
 • Herhaal bovenstaande werkwijze in dit nieuwe mengel waarna je de scheerkwast nog 20 minuten laat staan in deze vloeistof. Pas op met handvatten geproduceerd van natuurproducten. Om schade te voorkomen laat je deze niet ondergedompeld in het vloeistofmengsel staan. 
 • Spoel de kwast grondig schoon en was de haren met een milde haarshampoo. 
 • Laat de scheerkwast daarna in een houder hangend, met de haren naar beneden, drogen.


Hoe herken je niet deugdelijk onderhoud?

Wanneer je de scheerkwast niet hangend met de haren omlaag laat drogen kan het vocht in de kwast blijven zitten waardoor schimmel kan ontstaan. De scheerkwast is geen massageborstel; te hard drukken en te kleine cirkels draaien in het opschuimbakje of op de huid veroorzaken het afbreken en uitrukken van de haren. Vooral de kin is een plek waarbij het draaiend inzepen en hard drukken kan leiden tot het ontstaan van knopen en uitrukken van haren.

Wanneer de scheerkwast niet goed wordt uitgespoeld zodat de actieve bestanddelen in de scheerzeep blijven inwerken op de haren van je scheerkwast. Na een poosje breken de haren spontaan af of vallen uit. Wanneer je een stofwolkje ziet nadat je met de hand over de droge scheerkwast strijkt is je scheerkwast niet goed uitgespoeld. Het kan geen kwaad de scheerkwast zo nu en dan te wassen met enkele druppels milde haarshampoo.

 

Kwast uitgerukte haren
Door draaiend inzepen worden haren uitgerukt.
Kwast haarafbreuk
Door slecht reinigen verliest de scheerkwast zijn haren.
Scheerkwast haarafbreuk
Schimmel ontstaan door niet hangend bewaren van de scheerkwast.
Zeepresten scheerkwast
Zeepresten die achterblijven op het handvat.


Productie van een kwaliteitsscheerkwast

 • Een scheerkwast van dashaar heeft tot wel 20.000 haren. Deze worden tot op de gram nauwkeurig afgewogen al naar gelang de grootte van de ring van de scheerkwast.
 • Bekijk hier meer over de verschillende soorten dasharen.
 • De bosjes worden zorgvuldig uitgekamd om elk haartje te verwijderen dat niet exact recht ligt.
 • De haren worden vervolgens in de vorm geplaatst: een zware metalen cilinder met een ronde ruwe basis. Al kloppend worden de haren in deze ronde vorm gebracht.
 • Het borstelhoofd wordt vervolgens gebonden met touw en verwijderd uit de vorm. Daarna wordt het gelijmd in een ring.
 • De uitstekende haartjes worden afgesneden. De zachte tips echter niet. Het zijn juist die tips die een echte silvertip scheerkwast zo waardevol maken!
 • Wanneer de speciale lijm is gedroogd wordt de scheerkwast gecombineerd met een mooi handvat en verder afgewerkt.

Voor meer informatie over scheerkwast je terecht op de scheerkwast informatiepagina

Productie scheerkwast 1 Productie scheerkwast 2 Productie scheerkwast 3 Productie scheerkwast 4 Productie scheerkwast 5