Alles over de Shavette

Scheren met een shavette

In het artikel over de Shavette vind je:

Alle informatie over het shavette

Parker SRX Shavette Barbermes

Wat is een Shavette? 

“Een scheerapparaat wat qua gebruik en verschijning lijkt op het authentieke open scheermes, maar gebruik maakt van verwisselbare scheermesjes.”

Bron: Wikipedia

“Shavette” is van oorsprong een merknaam die Dovo uit Solingen als eerste gebruikte. Nu wordt de benaming door vele fabrikanten gevoerd en is de Shavette of barbermes een algemene term geworden voor een open scheermes met verwisselbare scheermesjes.

Waar wordt een Shavette voornamelijk voor gebruikt?

De eerste Shavettes werden als barbermes gebruikt door barbiers voor het snijden van de haren en het afzetten van contourlijnen bij de bakkebaarden en in de nek.

Het voordeel van het niet hoeven scherpen van het scheermes en de bewustwording van hygiënische standaard, maakt dit type scheermes tot op de dag van vandaag erg populair.

Scheert een Shavette net als een open scheermes?

Regelmatig krijgen we de vraag of een Shavette of barbermes scheert als een straight razor. Veel mannen lijkt het ook een goede optie te starten met een Shavette omdat ze het scheren met een straight razor of authentiek open scheermes overwegen. Helaas heeft het Shavette, behalve het uiterlijk, slechts weinig gemeen met een straight razor. Qua karakter is een authentiek open scheermes namelijk veel vergevingsgezinder voor de huid. De textuur van de snede bij een klassiek open scheermes is vele malen vriendelijker voor de huid en ook de meer afgerande hoeken maken dit mes veel toleranter dan het Shavette. Maar de voordelen spreken ook veel mannen aan. Zo hoef je niet te beschikken over de vaardigheden om het mes te scherpen waardoor het voor de geoefende gebruikers ook een ideale reisgenoot is. Na het verwijderen van het oude mesje plaats je gelijk weer een nieuw mes met de keuze uit de veel varianten. Als geoefend gebruiker is er prima te scheren met Shavette of het barbermes. De voordelen zoals het strak afzetten van de contouren, het gladde scheerresultaat, het verminderen van de kans op ingegroeide baardharen en natuurlijk het prijsvoordeel gelden zeker ook voor deze manier van scheren.

Scheren met een Shavette

 

Het scheerkarakter van een Shavette is aan te passen

In een Shavette of barbermes plaats je speciale single edge blades of double edge blades. De double edge blades breek je voor dat je ze uit het paraffinepapier verwijderd los van elkaar alvorens je ze in het Shavette plaatst.

Deze single of double edge verwisselbare mesjes worden door vele producenten aangeboden, ieder met een eigen karakter. We adviseren de beginnende gebruiker te starten met de Derby’s vanwege hun vergevingsgezinde karakter. Bekijk onze overzichtspagina met informatie over double edge blades.

Ook bieden enkele merken de mogelijkheid het verwisselbare mes qua diepte variabel te plaatsen. Een dieper geplaatst mes is vergevingsgezinder qua karakter.

Welke merken bieden wij aan:

Sedef Shavette Barbermes

Sedef Shavette / Barbermes     

Voordelige barbermessen met een wat complex systeem om de blades te verwisselen. De blades kunnen qua diepte variabel geplaatst worden. Geschikt voor alle double- en single edge blades uitgezonderd de Kasho Kai en Feather blades. 

 
Parker Shavette Barbermes Parker Shavette / Barbermes      

Zeer populaire barbermessen met een handig blade wissel systeem. Bij professionele gebruikers zijn de stoere Parker SR1 en Parker SRX erg populair. Geschikt voor alle double- en single edge blades uitgezonderd de Kasho Kai en Feather blades. 
 
Dovo Shavette Olijfhout Dovo Shavette / Barbermes       

Het origineel. Middenklasse Shavettes met een aantal populaire varianten. Zeer populair bij de professionele gebruiker. Het plaatsen van de verwisselbare mesjes is een eenvoudige handeling. Geschikt voor alle double- en single edge blades plus de Dovo longblades, uitgezonderd de Kasho Kai en Feather blades. 
 
Proraso shavette Proraso Shavette / Barbermes       

Stoer Shavette met een heft van walnoothout. Populair bij de professionele gebruiker. Het plaatsen van de verwisselbare mesjes is een eenvoudige handeling. Geschikt voor alle double- en single edge blades. 
 
Kasho Kai Shavette Open Scheermes Kasho Kai Barbermes               

Topklasse. Het professionele Kasho Kai Captain Standard en Excellia open scheermes. De looks van een authentiek scheermes gecombineerd met de ergonomische en hygiënische wensen van nu. Elke barbier vindt de ideale grip en perfecte balans. Het plaatsen van de verwisselbare mesjes is een eenvoudige handeling. De Blades kunnen qua diepte variabel geplaatst worden. Geschikt voor alle Kasho Kai en Feather single edge blades.