9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

26-11-2019

26-11-2019-1-web

FAQ voor beginnende natscheerders

Dit zijn de antwoorden op vragen die ontstaan tijdens jouw scheerbeurt

Stel je voor: je hebt net een safety razor of authentiek open scheermes gekocht. (Gefeliciteerd!) Je hebt onze tips opgevolgd over het scheren met een safety razor. (Goed bezig!) Diagonale scheerbewegingen? Check! En toch is het resultaat niet wat je ervan verwacht had. Hoe kan dat toch? In dit blog geven we je handige praktijktips voor het scheren met een safety razor.

Safety razor voor beginners

In een eerder blog hebben we al wat tips verzameld voor wanneer je net een safety razor gekregen of gekocht hebt. Diagonale scheerbewegingen? Check! Huid opspannen? Check! Toch kan het voorkomen dat jouw scheerbeurt minder ideaal verloopt dan je gehoopt had. Dat geeft niet; toen je als kind leerde fietsen had je toch ook eerst zijwieltjes nodig, of de hand van je vader in je rug? We hebben daarom onze barbier Jeroen wat vragen voorgelegd die we vaker krijgen van mensen die net zijn begonnen met het authentieke natscheren, bijvoorbeeld met een safety razor of een straight razor.

 

Hoe houd ik mijn scheermes vast?

“Een safety razor houd je ongeveer halverwege het handvat vast. Hierbij geldt hetzelfde principe als bij een hamer: die houd je ook niet bij de kop vast, maar wat verder weg, zodat de hamer (en in dit geval: jouw safety razor) het werk doet. Neem de safety razor luchtig tussen duim en wijsvinger en begeleid het handvat naar behoefte met de ring- en middelvinger. Voor de overgang van een neerwaartse naar een opwaartse beweging draai je het handvat in de muis van je hand.

“Een straight razor hanteer je (in de ‘forehand’-positie) als volgt. De pink steunt op de angel; wijs- en middelvinger liggen op de schouder van het mes. De duim ondersteunt de schouder van de onderzijde. Ook gebruiken we voor weer andere delen op het gezicht het gemak van een ‘backhand’. Hierbij ligt de duim aan ze zijkant juist voor de scharnierpen en de wijs-, ring- en middelvinger ondersteunen de achterzijde van de schouder (of tang) en angel. Naarmate je ervaring groeit zul je ook nieuwe manieren ontdekken om je scheermes te hanteren.”

 

Hoe scheer ik symmetrisch?

Het kan lastig zijn om je snor, sik of bakkebaarden mooi symmetrisch bij te werken. Hoe doet Jeroen dat?

“Symmetrie blijkt wenselijk: enerzijds voor je eigen zelfvertrouwen, anderzijds voor hoe anderen jou zien. Symmetrisch zie je er (nog) beter uit!

“Na je gezicht volledig te hebben ingezeept strijk je met de rug van een kam of straight razor de delen waar de haren blijven staan schoon. Door het contrast tussen de delen met en zonder scheerschuim is nu perfect te zien wanneer de snor, bakkebaarden, baard of andere beharingsvarianten symmetrisch vormgegeven zijn. Trek strakke lijnen zodat je enkel nog maar de ingezeepte delen te scheren. Dit blijkt in de praktijk ook handig te zijn wanneer een scheerplek niet optimaal belicht is. Een ander optie is te werken met een scheerolie of transparante scheergel. Met deze producten behoudt je voortdurend zicht op het te scheren gebied.

 

Wanneer draai ik mijn safety razor dicht genoeg – of niet?

Een mesje plaatsen in een safety razor is heel eenvoudig. Je draait de kop open (of eraf), haalt het mesje uit het paraffinepapier, legt het op de basisplaat, en draait de kop weer dicht (of erop). Maar net zoals met flessen frisdranken en potjes appelmoes heb je dicht, en heb je dícht dicht. Jeroen?

“Draai de scheerkop aan met duim en wijsvinger. Wanneer het double edge blade de bolle vorm van de kop en topplaat aanneemt is de klus geklaard. Wist je dat gebruikers met een extra zware baard het aandurven om de scheerkop van een safety razor een half slagje los te draaien? Ze wensen een meer effectief karakter en optimale afvoer van zware baard- en zeepresten en een nog gladder scheerresultaat. Maar pas op! Het mes verliest dan het veilige scheerkarakter dat het safety razor zijn naam heeft gegeven.”Wat doe je als je haast hebt en ontdekt dat je een plekje vergeten bent te scheren?

Je kent het wel: denk je dat je alles gehad hebt, kom je er nadat je je scheermes schoongemaakt en opgeborgen hebt achter dat je nog een plekje gemist hebt. Hoe ga je daar mee om, Jeroen?

“De huid plaatselijk behandelen met scheerolie of een precision gel (outliner) geeft je de mogelijkheid om comfortabel enkele vergeten scheergebieden ultiem glad te scheren. Ook zijn de huid en eventueel vergeten haren optimaal gehydrateerd nadat een aftershave balsem is aangebracht. Dit maakt het comfortabel die enkele vergeten haren alsnog te verwijderen.”

 

Wanneer weet ik of ik mijn scheermesje moet vervangen?

Je weet hoe je de scheermesjes in je safety razor moet vervangen, maar hoe kom je erachter of je scheermes aan vervanging toe is?

“Wanneer je tijdens het scheren onder de ideale hoek van 30° merkt dat de haren niet effectief meer worden weggeschoren of je meer irritatie na het scheren voelt is het moment aangebroken om je verwisselbare mesje te vervangen. Een mesje wat scherpte verloren heeft voelt en klinkt ook anders. Let maar eens op het snijdende geluid van een effectief scherp mesje. Het klinkt mij altijd als – goede – muziek in de oren!”

RECENTE ARTIKELEN


Filter