Vorige week vertelden we je over de rijke geschiedenis van scheerkwasten gemaakt van Chinees dashaar. Je kon lezen dat China streng let op de export van dashaar, om daarmee de kwaliteit van het haar en de toekomst van de das als diersoort in stand te kunnen houden. Ook prezen we de kwaliteit van dashaar: het grote vermogen water op te nemen. Hierdoor creëer je eenvoudig een romig en rijk scheerschuim.

Deze keer nemen we je mee in de verschillende soorten dashaar en hun unieke eigenschappen.

verschillende type dashaar

Vijf soorten dashaar

In scheerkwasten worden verschillende varianten dashaar gebruikt. Elk variant heeft zijn eigen kenmerken waardoor juist die wordt gebruikt voor een scheerkwast.

 GraudasGraudas

Graudasharen (ook wel ‘pure badger’ genoemd) zijn de meest voorkomende soort dashaar. De grote beschikbaarheid van de wat dikkere en stevige haren maakt deze variant het meest voordelig geprijsd. Naast een masserende en optimaal schuimende werking hebben deze haren een flinke backbone (tegendruk). Prettig voor zij die van een stevige scheerbeurt houden!

Fijndas Fijndas

Fijndashaar (fine badger) is een fijnere en meer flexibele selectie haren uit de onderbuik van de das. Zo’n 20 tot 25% van het dashaar heeft deze kwaliteit. Scheerkwasten van fijndashaar produceren comfortabel en gemakkelijk een rijk scheerschuim.

Super badger Super badger 

Super-badger haren (ook wel ‘best badger’ genoemd) dassenharen zijn afkomstig van de buik van de das. Deze kwaliteit is fijner dan fine badger en steviger dan silvertip. De haren zijn langer en hebben een kenmerkende donkere kleur in het middengebied. De haren creëren een romig en rijk scheerschuim, ideaal voor een comfortabelere scheerbeleving.

Silvertip dashaar Silvertip dashaar

Silvertip dasharen zijn de hoogste en meest verfijnde kwaliteit dashaar. Slechts zo’n 10 tot 15% van de dasharen voldoet aan deze kwaliteit. Silvertip lijkt op super badger, maar heeft van nature aanwezige witte uiteinden. De uiteinden van deze haren zijn ultiem dun en de haren bezitten een kenmerkende donkere band in het middengebied. Een silvertip scheerkwast bevat, door de geringe diameter van de haren, een groter aantal haren dan bij het gebruik van andere dassenharen varianten. Silvertip scheerkwasten hebben het grootste vermogen water vast te houden. Met deze kwaliteit haren creëer je makkelijk een rijk en romig scheerschuim voor de ultiem comfortabele scheerbeleving.

Dual-band dashaar Dual-band

Dual-band dasharen zijn afkomstig van de lichte vacht-delen van de varkensdas (hog badger). Dit type haar wordt niet vaak gebruikt, en daarom zijn dual-band scheerkwasten een favoriet van verzamelaars. Deze haren zijn herkenbaar aan hun opvallende witte puntjes, die sterk contrasteren met het donkere deel van het haar. Dit haartype heeft een stevig karakter.

Voor iedereen is er een ideale dashaar scheerkwast te vinden. Op onze informatie pagina De Scheerkwast, het verschil, vind je een totaal overzicht van alle type haar die voor een scheerkwast worden gebruikt. Welke past het beste bij jou – ga je voor een zachte of juist een robuuste scheerbeleving? Hiervoor hebben we nog één doodeenvoudige tip voor je: ervaar het gewoon zelf!