9.4 / 10 uit 3200+ reviews
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)
Voor 16:00 besteld, direct verzonden
Gratis verzending vanaf €50 (NL) of €75 (BE)

29-01-2023

12-09-2019-1-web

Eerste hulp bij scheerwondjes

Je herkent vast de situatie. Je begint nietsvermoedend aan je scheerbeurt, als op een moment van onoplettendheid een scheerwondje het feit is. De kans op een scheerwondje is klein – zeker bij een goede voorbereiding – maar niet ondenkbaar.

Eerste Hulp Bij Scheerwondjes (EHBS): behandelen en voorkomen

Een (scheer)ongelukje zit in een klein hoekje. Met een goede voorbereiding van je huid en (baard)haren, een scherp scheermesje en de juiste techniek, kun je de kans op scheerwondjes minimaliseren. Overkomt het je toch? Minimaliseer dan het ongemak, zodat je direct daarna ‘toonbaar en zonder last’ aan je dag kan beginnen. Onze cursus EHBS – Eerste Hulp Bij Scheerwondjes, helpt je daarbij. Je ontvang bewezen effectieve tips van Jeroen – onze scheerkenner met meer dan 35 jaar barbier-ervaring. Zowel kleine als grote scheerwondjes komen aan bod.


Kleine scheerwondjes

Met een klein scheerwondje doelen we op oppervlakkige krasjes of kleine microwondjes (herkenbaar als puntjes van bloed, bijvoorbeeld in het halsgebied) die ontstaan tijdens het scheren. Meestal wordt dit veroorzaakt door het gebruik van botte en oude scheermesjes en/of een gebrek aan voorbereiding van de huid. Vaak vind je de oorzaak ook bij een stukje scheertechniek, of juist bij het gebrek hieraan. Herken je deze situatie? Doorloop dan het onderstaande stappenplan en ontdek hoe je deze kleine scheerwondjes kunt behandelen, of beter nog – voorkomen.

Kleine scheerwondjes behandelen

Herstel/behandeling van kleinere scheerwondjes

1. De eerste en meest voor de hand liggende oplossing is er een op natuurbasis: aluinsteen. Aluin heeft een bloedstelpende werking maar heeft ook andere eigenschappen, die als vanzelfsprekend aansluiten op de scheerbeurt. Het is daarom altijd verstandig om aluin in huis te hebben.

2. Spoel na de scheerbeurt de resterende zeepresten van je gezicht met lauwwarm water. Lauwwarm water lost de zeepresten namelijk gemakkelijk op.

3. Nu is het tijd voor de aluinsteen. Gebruik deze altijd in combinatie met koud water. De aluin en het koude water zorgen ervoor dat de poriën weer sluiten na het scheren. Hierdoor herstelt de huid beter na de scheerbeurt. Daarnaast ervaar je een antibacterieel en verfrissend effect van dit nabehandelingsproduct en stelp je er kleine licht bloedende wondjes mee. Laat na de aluinbehandeling de vochtige huid aan de lucht drogen.

Tip: Is het tijd voor je scheerbeurt? Open dan, voordat je met je scheerschuim en scheermes aan de slag gaat, de poriën met comfortabel warm water. Plan jouw scheerbeurt na de douchebeurt – optimaal! Door de poriën te openen kan je scheermes de haren met minder weerstand effectiever afsnijden. Zo behaal je het beste scheerresultaat!

4. Wanneer je huid met aangebrachte aluin volledig is opgedroogd, verzorg en kalmeer je je huid met een aftershave balsem, gel of lotion. Deze breng je licht wrijvend of tamponnerend aan.

5. Laat na je scheerbeurt de geschoren huid met rust. Onnodig wrijven stimuleert huidirritatie.

Jeroen: “Naar mijn mening zou een aluinsteen als EHBS-artikel in eenieders collectie scheergerei aanwezig moeten zijn. Waarom? Ten eerste sluit het de poriën. Ten tweede neutraliseert het de vocht-onttrekkende werking van scheerzeepresten op de huid. Ten derde vanwege diens desinfecterende werking, en ten slotte trekt aluinsteen eiwitten in de huid naar elkaar waardoor eventuele scheerwondjes sluiten.”

Jeroen raadt aan:

Osma Tradition aluinsteen

Osma Tradition aluinsteen

Bekijk nu
Edwin Jagger aluinsteen

Edwin Jagger aluinsteen

Bekijk nu
Proraso aluinsteen

Proraso aluinsteen

Bekijk nu

Zo voorkom je kleinere scheerwondjes

 1. Neem een comfortabele warme douche of reinig je huid tenminste met comfortabel warm water. Optimaal is het gebruik van een gezichtsreiniger en periodiek een scrub.
 2. Ervaar het comfort van een pre-shave product. Afhankelijk van het gekozen product, beschermt deze de huid tegen de scherpte van het mes, verzacht het de (baard)haren, opent het de huidporiën en zet het de haren meer rechtstandig – of een combinatie hiervan.
 3. Gebruik een comfortabel romig scheerschuim voor de optimale glijeigenschappen van je scheermes. Gebruik, als het even kan, een scheerzeep of scheercrème welke je met een scheerkwast opschuimt en aanbrengt. Je profiteert naast een optimale voorbereiding van het product ook van de masserende werking van de scheerkwast.
 4. Gebruik schone en scherpe scheermesjes. Dit verkleint de kans op een opspringend scheermes wat kleine wondjes veroorzaakt.
 5. Scheer eerst met de haargroei mee. Een tweede ‘pass’ diagonaal tegen de haargroei in geeft een glad resultaat en veroorzaakt minder irritatie dan wanneer je 100% tegen de haargroei in scheert.
 6. Span de huid op en beweeg je scheermes weg van de hand waarmee je opspant.
 7. Beweeg het scheermes lichtvoetig en slidend over de te scheren huid.
 8. Spoel je scheermes regelmatig schoon.

Grotere scheerwondjes

Zie je wondvocht(bloed) over jouw geschoren huid lopen? Blijft de scheerwond bloeden, ondanks het gebruik van aluinsteen? Jammer, maar meer serieuze scheerwondjes kunnen vaak voorkomen worden wanneer de voorbereiding en techniek goed uitgevoerd wordt. Grotere scheerwonden ontstaan vaak door ongecontroleerde bewegingen, botte scheermesjes en ondoordacht handelen. Is jouw huid extra gevoelig voor beschadiging door factoren als acne, eczeem of psoriasis? Extra attentie is te adviseren.

Herken je deze situatie? Doorloop dan het onderstaande stappenplan en ontdek hoe je deze meer serieuze scheerwondjes kunt behandelen, of beter nog – voorkomen.

Grotere scheerwondjes behandelen

Herstel/behandeling van grotere scheerwondjes

 1. De eerste stap is ontdekken of je jouw scheerwondjes kunt stelpen met aluinsteen. Gebruik aluinsteen na jouw scheerbeurt niet alleen om zijn bloedstelpende werking, maar ook om de andere eigenschappen die als vanzelfsprekend aansluiten op de scheerbeurt. Het is daarom altijd verstandig om aluin in huis te hebben.
 2. Spoel na de scheerbeurt de resterende zeepresten van je gezicht met lauwwarm water. Met het lauwwarm water los je gemakkelijk de achtergebleven zeepresten op.
 3. Ga met een aluinsteen over de geschoren huid. Gebruik aluin altijd in combinatie met koud water, dit zorgt ervoor dat de poriën weer sluiten na het scheren. Door de gesloten huidporiën herstelt de huid zich beter na de scheerbeurt. Daarnaast ervaar je een antibacterieel en verfrissend effect van dit nabehandelingsproduct en stelp je er bloedende wondjes mee. Na de aluinbehandeling laat je de vochtige huid aan de lucht drogen.
 4. Helpt natuuraluin niet afdoende, dep dan met een schoon en droog gaasje of doekje het bloedende scheerwondje droog.
 5. Gebruik hierna de bloedstelpende producten op aluminiumsulfide basis. Het werkzame bestanddeel aluminiumsulfaat heeft een adstringerende werking. Dit zorgt ervoor dat de poriën samentrekken en dat het bloeden daardoor stopt. Deze producten zijn verkrijgbaar in handige stickvorm en ook als hygiënische bloedsteplucifers. Grotere scheerwondjes behandel je dus heel lokaal.
 6. Wanneer je huid (met aangebrachte aluin) volledig is opgedroogd, verzorg en kalmeer je je huid met een aftershave balsem, gel of lotion. Deze breng je licht wrijvend of tamponnerend aan.

Jeroen: “Mogen de eerder benoemde bloedstelpende producten toch niet het gewenste resultaat boeken? Grijp dan naar Proraso Gel Riparatore. Deze bloedstelpende gel werkt als een vloeibare pleister op jouw scheerwond.”


Zoek je een gemakkelijke en snelle manier om een bloedend scheerwondje te stelpen?

Jeroen raadt aan:

Osma Bloedstelp Lucifers Tradition

Osma Bloedstelp Lucifers Tradition

Bekijk nu
Edwin Jagger aluinstick

Edwin Jagger aluinstick

Bekijk nu
Hemo-stop aluinstick

Osma Hemo-Stop aluinstick

Bekijk nu

Wanneer je scheerwondje blijft bloeden

Heb je geen bloedstelp-producten in huis? Of blijft jouw scheerwondje toch nog bloeden na het doorlopen van bovenstaande stappenplannen?

Mogelijk helpen onderstaande tips je uit de brand:

 • Druk een licht papieren tissue of stukje toiletpapier op de wond. Het wondvocht houdt het papier op haar plek. Verwijder het papier voorzichtig zodra jouw bloedplaatjes het bloeden gestelpt hebben.
 • Met een schone, droge doek, tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen is ook effectief. Houd de druk ongeveer tien minuten aan.
 • Plaats een koud kompres op het scheerwondje om de bloedstroom te vertragen. Laat het kompres ongeveer 5 minuten op het scheerwondje liggen. Let op: Leg een koud kompres nooit direct op de huid, maar wikkel hem bijvoorbeeld in een theedoek.
 • Gebruik een antisepticum om infectie te voorkomen. Dit kun je aanbrengen op het scheerwondje met een wattenstaafje of een vinger. Heb je aluinsteen in huis? Dan kun je ook deze gebruiken. Aluinsteen heeft namelijk, naast een bloedstelpende werking bij kleinere wondjes, ook een antiseptische werking.
 • Gebruik een verband of een pleister om het scheerwondje te bedekken. Zorg dat je deze regelmatig verschoont om te voorkomen dat deze vochtig wordt.

Als het scheerwondje na een paar uur nog steeds bloedt of als je last hebt/krijgt van pijn, koorts of andere tekenen van infectie, raadpleeg dan een arts.

Zo voorkom je grotere scheerwondjes

 1. Neem een comfortabele warme douche of reinig je huid tenminste met comfortabel warm water. Optimaal is het gebruik van een gezichtsreiniger en periodiek een scrub.
 2. Ervaar het comfort wat een pre-shave product je kan bieden. Afhankelijk van het gekozen product, beschermt deze de huid tegen de scherpte van het mes, verzacht het de baardharen, opent het de huidporiën en zet het de haren meer rechtstandig – of een combinatie hiervan.
 3. Gebruik een comfortabel romig scheerschuim voor de optimale glijeigenschappen van je scheermes. Gebruik, als het even kan, een scheerzeep of scheercrème welke je met een scheerkwast opschuimt en aanbrengt. Je profiteert naast een optimale voorbereiding van het product ook van de masserende werking die de scheerkwast je biedt
 4. Verwijder met je vinger de scheerzeep op oneffenheden als acne of andere bultjes. Je wordt dan vooraf geattendeerd op de oneffenheden waar extra behoudend geschoren dient te worden.
 5. Een schoon en scherp scheermesje verkleint de kans op een opspringend scheermes wat kleine wondjes veroorzaakt.
 6. Scheer eerst met de haargroei mee. Een tweede ‘pass’ diagonaal tegen de haargroei in geeft een glad resultaat en veroorzaakt minder irritatie dan het 100% tegen de haargroei in scheren.
 7. Span de huid op en beweeg je scheermes weg van de hand waarmee je opspant.
 8. Beweeg het scheermes lichtvoetig en slidend over de te scheren huid.
 9. Spoel je scheermes regelmatig schoon.

Een goede verzorging bevordert het genezingsproces

Scheerwondjes herstellen veel sneller wanneer je een goed verzorgde huid hebt. Scheer jij je altijd in de ochtend? Gebruik dan ‘s avonds een hydraterende crème of lotion om je huid te verzorgen en te beschermen. Hiermee verzacht je de huid en herstel je de vochtbalans. Dit heeft een positief effect op de elasticiteit van de huid, het laat je huid er gezond en stralend uitzien, en – niet geheel onbelangrijk – het zorgt voor minder rimpels. Gebruik daarnaast na het scheren een aftershave balsem of lotion die de huid kalmeert en verzorgt. Dit helpt bij het verminderen van irritatie en bevordert de genezing.

Maak van jouw scheerritueel een ritueel om naar uit te kijken!

Scheren vraagt met regelmaat tijd van je. Bij Scheersalon vinden we het belangrijk dat jouw scheerritueel iets is om naar uit te kijken. Ons assortiment bestaat daarom uit de beste scheer- en verzorgingsproducten van verschillende gerenommeerde merken zoals Acqua di Parma, Musgo RealMondial 1908, Edwin Jagger, Taylor of Old Bond Street, Beardpride en Henson Shaving. Stuk voor stuk merken met producten van hoogwaardige kwaliteit, want jouw huid verdient het beste! Ben je op zoek naar advies over jouw scheerritueel en wil je even overleggen met een van onze adviseurs? Neem gewoon contact met ons op via +31 (0)497-760606 of [email protected]. We helpen je graag!

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Zomerse geneugten – altijd en overal een schone frisse baard-web

Er zijn talloze manieren om het beste uit de zomer te halen. Lekker ontspannen op een terrasje met een drankje en tapasgerechtje of genieten van een gezellige barbecue met vrienden en familie. Zo zorg jij altijd en overal voor een schone frisse baard!