Alles over verwisselbare scheermesjes voor safety razors

Klein maar fijn: de double-edge blades. Onmisbaar voor menig natscheerder: double-edge blades worden namelijk gebruikt in safety razors. Doormidden gebroken worden ze als single-edge blade gebruikt in barbermessen, Shavettes en one blade razors. We krijgen regelmatig vragen over het gebruik, verwisselen, onderhoud en wegwerpen van double-edge blades. Vandaag beantwoorden we jouw brandende vragen.

Wat zijn double-edge blades?

Double-edge blades zijn verwisselbare scheermesjes die geschikt zijn voor safety razors en barbermessen. Een scheermesje is dus niet hetzelfde als een klein scheermes! De blades zijn verpakt in paraffinepapier, wat enerzijds bedoeld is om de mesjes zelf te beschermen, maar anderzijds voorkomt het dat jij je eraan snijdt. Double-edge blades zijn namelijk vlijmscherp!

Double-edge blade met safety razor

Double-edge blade vs cartridge

Double-edge blades zijn verwisselbare scheermesjes net zoals de scheermesjes van cartridge-systemen die je vaak in supermarkten en drogisterijen tegenkomt. Beiden zijn mesjes die je na gebruik weggooit. Welke bieden de beste scheerervaring? Wij hebben vijf belangrijke redenen waarom double-edge blades (bijvoorbeeld in een safety razor) de meest optimale mesjes van de twee zijn.

 • Double-edge blades scheren nauwkeuriger
  Het resultaat van een scheerbeurt met een safety razor is vele malen bevredigender dan dat van een cartridge-systeem of scheerapparaat. Het geeft meer voldoening en maakt scheren tot een beleving.
 • Je hoeft je minder vaak te scheren
  Een nauwkeurig resultaat betekent als vanzelfsprekend dat je jezelf minder vaak hoeft te scheren.
 • Minder kans op geïrriteerde huid
  Door het enkelvoudige mes wordt de huid minder vaak geïrriteerd, waardoor je de kans op razorburn verkleint. Ook ingegroeide baardharen worden door het gebruik van double-edge blades naar het verleden gewezen.
 • Double-edge blades zijn er in veel variaties
  Double-edge blade zijn verkrijgbaar in vele karaktervarianten: van mild en meer vergevingsgezind tot zéér effectief scherp. Voor iedere huid/baard-combinatie het juiste scheerkarakter.
 • Double-edge blades zijn goedkoper
  Los van het feit dat cartridge-systemen sowieso al duur geprijsd zijn, is een safety razor een investering die zichzelf gaat terugverdienen. Heb je die lage prijs van double-edge blades al eens gezien? Bovendien is er een handig trucje om de levensduur van jouw mesjes te verlengen. Dat leggen we hieronder uit.

Hoe gebruik je double-edge blades? En waar zijn de getallen 1 t/m 4 eigenlijk goed voor?

Double-edge blades worden gebruikt in scheermessen zoals safety razors. Afhankelijk van welk scheermes je gebruikt plaats je het mesje net op een andere manier in de scheerkop. Hoe je dat doet? Check onderstaand filmpje!
Daarnaast hebben double-edge blades een nummering van 1 tot en met 4. Oorspronkelijk is dit een hulpmiddel van fabrikanten om tijdens het productieproces eenvoudig fouten op te kunnen sporen. Jij kunt er echter ook je voordeel mee doen! Je kunt zo namelijk bijhouden welke zijdes je al eens gebruikt hebt! Hebben jouw blades geen nummering? Je kunt er zelf een stip op zetten met een watervaste stift.

Begin bijvoorbeeld door het mesje te plaatsen met de 1 rechts bovenin. Doordat je je safety razor tweezijdig gebruikt verliezen 1 en 2 gelijkmatig scherpte. Door het mesje om te draaien komt 3 rechtsboven te liggen. Nu kun je met hernieuwde scherpte scheren, omdat je de snede nu vanuit de andere zijde benadert. Verwacht hier geen wonderen van, maar op deze manier benut je de scherpte van het verwisselbaar mesje optimaal. 

Overigens kan een scheermesje niet alleen door gebruik, maar ook door corrosie (wanneer je het mesje niet goed schoonmaakt en droogt) scherpte verliezen. Het gebruik van een desinfectant verlengt dan de levensduur van jouw scheermes nog langer.

Double-edge blades nummering


Wat doe ik met gebruikte mesjes?

Wanneer je je double-edge blade aan beide zijdes gebruikt hebt en hij niet meer scheert zoals voorheen is het tijd voor een nieuw mesje, maar wat doe je met je gebruikte mesje? Je kunt hem moeilijk in de vuilnisbak gooien: het mesje kan eenvoudig de zak openrijten, of erger nog, je kunt je er lelijk aan bezeren – ook botte scheermesjes zijn nog steeds messen. Gelukkig is daar een handige oplossing voor: bewaarcontainers! Gebruikte blades verpakt in een kunststof dispenser kunnen ook opgeslagen worden in een speciaal compartiment van die dispenser.

Wat zijn de beste double-edge blades voor mij?

Nu hebben we al veel verteld over double-edge blades, maar hoe kies je een mesje dat bij jouw wensen, huid en scheervaardigheden past? Je kunt op onze website in het aanbod gelukkig goed filteren in de beschikbare mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld filteren op jouw type baardgroei, jouw huidtype, en het scheermes dat je gebruikt. Voor beginnende safety razor gebruikers adviseer ik doorgaans de vergevingsgezinde Derby double-edge blades. Je zou ook kunnen kiezen voor een gemengd six-pack double-edge blades. Deze milde blade-mix maakt het mogelijk verschillende double-edge blades met vergevingsgezinde karakters te leren kennen. Ook hebben we binnen het brede Scheersalon-assortiment ook een meer scherpe mix.

Scheeradvies nodig?

Heb je na al deze vragen – en antwoorden – nog steeds iets dat je wilt weten over het scheerritueel in het algemeen of double-edge blades in het bijzonder? We helpen je graag verder: via mail, via telefoon, via Facebook. Weet dat deskundig advies en de antwoorden op prangende vragen nooit ver weg is.