24-04-2023

Scheertips voor vrouwen-web

Scheertips voor vrouwen, een korte uitleg

Scheren voor vrouwen

Heb jij ook wel eens last van een geïrriteerde huid, van stoppels of andere ongemakken? Dan is het tijd om kennis te maken met een scheermethode voor vrouwen die daarmee afrekent. We stellen je graag voor aan de safety razor (het beste scheermesje voor vrouwen) en het authentieke natscheren! Daarnaast geven we je de beste tips voor een comfortabele en effectieve scheerbeurt.

Leuk weetje!

Er bestaat archeologisch bewijs dat vrouwen in het oude Egypte zich ook al (plaatselijk) ontdeden van hun lichaamsbeharing. Ze gebruiken gescherpte stenen, koperen en gouden messen en zelfs een hars van bijenwas om lichaamsbeharing te verwijderen. Inderdaad – het pijnlijke harsen is een eeuwenoud ritueel! Gelukkig zijn we van ver gekomen en zijn er nu effectievere manieren om je benen, oksels of intieme zones te scheren. En een stuk minder pijnlijk dan harsen!

De impact van een scheermes op de vrouwenhuid

Velen van jullie zullen het herkennen: je hebt een meerbladig scheersysteem waarmee je je scheert. ‘Meerbladig’ wil zeggen dat er in je scheermes meerdere kleine mesjes achter elkaar zitten. De welbekende cartridge-systemen hebben bijvoorbeeld 3, 4, soms wel 5 mesjes!

Voor jouw huid betekent dit dat je, met één enkele scheerbeweging, maar liefst 3,4 of zelfs 5 keer met een mesje over hetzelfde stukje huid gaat. Je kan je misschien wel voorstellen dat dit voor je huid niet prettig is. Vooral wanneer je hiermee de gevoelige zones zoals je oksels en intieme zones scheert. Scheerwondjes, irritaties, ingroeiende haartjes of bijkomstige ontstekingen zijn dan vaak geen uitzondering, maar de standaard.

Delicate vrouwenhuid

De vrouwenhuid is bijzonder: hij is dunner en gevoeliger dan de huid van de meeste mannen. Er zijn natuurlijk verschillende huid- en haartypes, maar daar komt ook nog bij dat gevoeligheid verschilt per lichaamsdeel. Dat vraagt dus om een gespecialiseerde oplossing! Gelukkig zijn er allerlei scheer- en verzorgingsproducten die geschikt zijn voor de delicate vrouwelijke huid. We beginnen daarom met hét perfecte scheermes voor de vrouw.


De beste scheermesjes voor vrouwen

Enkelbladige scheersystemen zijn de beste scheermesjes voor vrouwen. Het neemt namelijk niet alleen jouw ongewenste haartjes weg. Je ervaart ook veel minder ongemakken zoals scheerirritatie, ingegroeide haartjes en ontstekingen. Een enkelbladig scheersysteem maakt het scheren voor vrouwen veel prettiger!

De safety razor is het ultieme scheermes voor vrouwen

Veel vrouwen beamen het. De moderne safety razor is, met zijn enkelbladig scheersysteem, een echte gamechanger voor de scheerbeleving. De safety razor wordt ook wel veiligheidsscheermes genoemd (of je kent hem nog als het ‘krabbertje’ van je vader of opa). Het concept safety razor gaat dus al een tijdje mee. Dit scheermes maakt gebruik van verwisselbare enkelvoudige mesjes voor een milde maar effectieve scheerbeurt. Samen met een breed assortiment aan verwisselbare scheermesjes (double edge blades), allen met een eigen scheerkarakter en scherpte én een grote variëteit aan safety razors, stel jij de perfecte scheertool voor jouw huid samen. Met hét geschikte scheermes voor vrouwen , wordt jouw scheerervaring een stuk aangenamer. Ga jij voor een ultiem comfortabele scheerervaring? Lees dan snel verder en ontdek wat je nog meer nodig hebt!


Wat heb ik nog meer nodig?

1. Een vol, romig scheerschuim

Naast het perfecte scheermes heb je ook producten nodig om jouw huid voor te bereiden op de scheerbeurt. Je hebt een beschermlaag voor je huid nodig, die ook als geleider voor het scheermes dient. Denk aan een scheerzeep , scheercrème, scheerschuim of scheerolie.

Wanneer je een gevoelige huid hebt, kun je beter geen willekeurig kant-en-klaar scheerschuim of scheergel uit een spuitbus gebruiken. Deze bevatten namelijk bestanddelen die het effect van handmatig opgeklopt scheerschuim kunstmatig proberen na te bootsen. Alleen hebben ze vaak ook een irriterend effect op je (gevoelige) huid. In dat geval gebruik je liever een scheerschuim uit een spuitbus dat wél geschikt is voor de gevoelige huid. Of beter: een kant-en-klare scheercrème uit een tube , hiermee krijg je gemakkelijk en snel een kwalitatief hoogwaardig scheerschuim.

Ga je voor de meest ultieme scheerbeleving en -verzorging? Kies dan voor een authentieke scheerzeep waarmee je zelf een fantastisch rijk en romig scheerschuim creëert. Komen we, naast het scheermes en scheerzeep, meteen bij het volgende (bijna) essentiële gereedschap: de scheerkwast.

2. Scheerkwast

De scheerkwast zorgt, in combinatie met scheerzeep of scheercrème, voor een zeer comfortabele scheerbeleving. Daarnaast heb je, als je zelf je scheerschuim wil opschuimen, ook echt een scheerkwast nodig. Voor vrouwen is een zachte scheerkwast het meest geschikt. Over het algemeen kom je dan op een scheerkwast met fiberhaar uit. Naast dat een synthetische scheerkwast vriendelijk is voor jouw huid, droogt hij ook snel (wat makkelijk is op reis). Met een scheerkwast maak je in een handomdraai een rijk en romig scheerschuim en breng je deze eenvoudig op de verschillende scheerzones aan.


Tips voor een goede scheervoorbereiding

De scheerzeep die je met de scheerkwast hebt opgeschuimd en aangebracht beschermt jouw huid tegen de scherpte van het scheermes en laat deze met minimale weerstand over je huid glijden. Ook heeft scheerschuim een verzachtende werking op je haartjes. De kans op irritaties is daardoor minimaal! Maar laten we niet op de feiten vooruitlopen, want zoals het gezegde luidt: een goed begin is het halve werk. Met een goede voorbereiding verhoog je de effectiviteit van jouw scheerbeurt. Ontdek de beste tips voor een goede scheervoorbereiding:

 • Scheer je na het douchen . Het warme water en de vochtige lucht verzachten je haren en zorgen er bovendien voor dat je haarfollikels zich openen, waardoor je de haren beter af kan scheren. Bijkomend voordeel: na het douchen kun je gemakkelijk de zeep- en haarresten wegspoelen!
 • Scrub je huid voor het scheren. Hiermee verwijder je dode huidcellen die anders jouw haargroei en huidfuncties hinderen waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. Ook kunnen deze dode huidcellen samen met zeep- en haarresten jouw scheermes verstopt doen raken. Een douchegel met scrub-werking is een goed idee! Sowieso is een schone huid het beste canvas voor jouw scheermes. Wassen kan nooit kwaad, mits je gebruik maakt van hydraterende producten.
 • Gebruik een preshave . Deze verzacht je haren en geeft je huid een beschermend laagje, waardoor je comfortabeler kunt scheren met weinig tot geen irritaties nadien. Ja, mannen gebruiken dit om hun baardharen te verzachten, maar dat wil niet zeggen dat het voor jou niet hetzelfde doet. Alsof hij nooit (stiekem) een crème van jou gebruikt!

Tips voor tijdens het scheren

Zeker de eerste keren kan scheren met een safety razor nog wat onwennig zijn. Misschien vind je het idee ook wel overweldigend. Maak je geen zorgen; met onze scheertips heb je het scheren met een safety razor binnen no-time onder de knie.

 • Span je huid op. Hoe strakker, hoe beter het resultaat; door je huid op te spannen hebben oneffenheden ook geen negatief effect. Scheer wel altijd weg van de hand waarmee je opspant.
 • Druk niet met het mes. Een safety razor is van zichzelf al zwaar genoeg om voldoende druk uit te oefenen voor het beste resultaat.
 • Zorg voor voldoende grip. Maak de hand waarmee je opspant altijd droog. Werkt dat niet, bijvoorbeeld als je een preshave gebruikt hebt? Door met je vingers over een aluinsteen te wrijven krijg je meer grip. Of gebruik talkpoeder !
 • Scheer met de groeirichting van de haren mee. Dit geeft minder irritatie en toch vaak een glad eindresultaat. Echter, geeft tegen de haargroei in scheren langer een glad resultaat. De kans op irritatie is wel een stuk groter. Een goede tussenoplossing is om diagonaal tegen de haren in te scheren. We raden aan om dit altijd met een diagonale scheerbeweging (zie volgende tip) te doen!
 • Maak diagonale, meer slidende bewegingen. Hierdoor worden haren op een milde manier afgesneden. Dat geeft minder irritatie! Ook door rustig te scheren (neem de tijd!) voorkom je onnodige irritaties en wondjes. Mijn collega Stijn demonstreert de diagonale scheerbeweging in een blog .
 • Ga niet vaker dan nodig is met je scheermes over de huid. Hoe je het ook wendt of keert, scheren kan irritaties opleveren voor de huid. Zorg dus dat je effectief te werk gaat!
 • Eindig met koud water. Scheren gaat beter met warm water, omdat de poriën zo open gaan staan waardoor je de haartjes korter kunt afscheren voor een gladder resultaat. Met koud water activeer je de doorbloeding, sluit het de poriën en kalmeer je de huid weer.
 • Gebruik je een cartridge-systeem? Met de razorpit kun je de levensduur van je scheermesjes verlengen! Blijf je je liever scheren met een cartridge-systeem? Bij ons kies je uit scheersystemen die compatibel zijn met de Gillette mach3 en Gillette Fusion cartridge-scheersystemen, maar die er veel aantrekkelijker uitzien én meer grip bieden dan de standaardmodellen!

Tips voor na het scheren

Je hebt de gewenste plekken weer gladgeschoren met een mooi glad resultaat. Maar wat nu? Hier enkele tips die een prettig effect hebben op jouw huid na het scheren:

 • Koel de huid. Gebruik een verkoelende aftershave gel van bijvoorbeeld St. James of london of Fitjar . Het verkoelende effect sluit de poriën en activeert de doorbloeding.
 • Hydrateer de huid. Scheerzeep kan je huid uitdrogen. Spoel zeepresten zorgvuldig af met lauwwarm water. Spoel vervolgens na met koud water en gebruik een hydraterend product nadien. Kijk uit met parfumrijke producten! Deze zijn vaak rijk aan alcohol, en daar zit jouw huid niet op te wachten.

Voor hen die veel ongemak ervaren na het scheren

Zijn bovenstaande tips niet voldoende voor een comfortabel effect na het scheren? Of heb je een gevoelige huid die wat extra aandacht nodig heeft? Dan kunnen de volgende tips je helpen het comfortabele gevoel te bereiken:

 • Gebruik een aftershave balsem of crème. Deze trekt snel in na het scheren en vermindert de rode of droge huid na het scheren. De Pro Victis Skin Repair Cream is een populaire aftershave crème voor vrouwen – vooral voor de bikinilijn. Bekijk alle aftershave balsems/crèmes die geschikt zijn voor de gevoelige huid.
 • Desinfecteer de huid. Na het scheren is het van belang om je huid te desinfecteren. Wij adviseren aluinsteen – ook vanwege de verzachtende en kalmerende werking.
 • Draag loszittende kleding. Te strakke kleding kan een schurend effect hebben, met irritatie als gevolg. Ook kan een strakzittende broek ervoor zorgen dat haren gaan ingroeien.
 • Draag het juiste ondergoed. Katoen is aardiger voor de pasgeschoren huid dan bijvoorbeeld kant. Ook een strak elastiek zal geen pretje zijn.
 • Ga niet direct na je scheerbeurt zwemmen. Het is verleidelijk om direct met je pasgeschoren benen het zwembad of de zee in te duiken, maar dat zal jouw huid je niet in dank afnemen. Bovendien loop je zo meer kans op infecties.
 • Ga niet direct na je scheerbeurt sporten. Ook zweet is iets dat jouw gladde huid niet fijn gaat vinden.

Snel last van stoppels?

Stoppels zijn een logisch resultaat van het scheren. Haren die afgeschoren zijn komen immers vanzelf weer terug. Sommige vrouwen hebben echter na het scheren vrijwel direct weer stoppels. Vaak is dit een effect van het gebruik van een cartridge-systeem; deze snijdt haartjes niet zo kort af als een safety razor dat kan. De beperkte ruimte tussen de mesjes in de scheerkop laat zeep- en haarresten ophopen, waardoor een cartridge-scheersysteem niet meer optimaal scheert.

De belangrijkste tip om stoppels te voorkomen is om de scheertips hierboven in acht te nemen, maar bedenk wel: stoppels zul je nu eenmaal ooit krijgen.

Scheren onder de douche?

Voor veel vrouwen is de douche de plek waar hun scheerbeurt meestal plaatsvindt, vaak omdat je snel je scheermesje pakt en direct kunt beginnen. Een goed voorbereide scheerbeurt en een sproeiende douchekop gaan echter niet samen. Overigens is de warme, vochtige lucht die ontstaat tijdens het douchen wél de perfecte voedingsbodem voor een geslaagde scheerbeurt. Daarom luidt ons advies: scheer bij voorkeur ná het douchen, niet tijdens! Bovendien is de doucheruimte de perfecte plek om gemakkelijk haar- en zeepresten weg te spoelen.

Meer weten of advies nodig?

Wil je meer weten of even overleggen met een van onze adviseurs? Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)497-760606 of [email protected]. We helpen je graag. We willen er alles aan doen om van jouw scheerritueel een ritueel te maken om naar uit te kijken – dus zonder ongemak een effectieve en comfortabele scheerbeurt!

RECENTE ARTIKELEN


Filter
Jeroen kwast 8jes rondjes draaien-web

Natscheerders weten dat zeep en het inzepen het comfort en de kwaliteit van jouw scheerbeurt bepalen. Hier lees je hoe!