Zes slimme scheertips voor tieners

Misschien weet je het nog wel, de eerste keer dat je mocht fietsen zonder zijwieltjes. Een angstig gevoel dat al snel plaats maakt voor euforie als je merkt dat je zonder je twee trouwe kompanen toch erop uit kunt trekken zonder om te vallen. Maar hoe zit dat met scheren? Waar zijn de zijwieltjes voor als je er op uit wilt trekken zonder om te vallen?

Scheren moet je leren

Voor ervaren natscheerders is het scheerritueel een fluitje van een cent. Voor je in die fase aangekomen bent, heb je echter nog een lange weg te gaan. Sterker nog, sommige mannen komen nóóit op dat punt – voor hun blijft het scheerritueel een vervelend ‘moetje’ en niet iets om naar uit te kijken.

Je wilt een glad eindresultaat zonder wondjes, hoe moeilijk kan het zijn? Met de juiste tips en het juiste materiaal ben je al een heel eind op weg. Scheerervaring kunnen wij je niet geven, dat moet je zelf, ehh, ervaren. Voor tips en materiaal hoef je niet verder te zoeken. Die bieden we je graag.

Tip 1: Koop een safety razor met scheermesjes

De kunst van het scheren begint bij deugdelijk materiaal, zoals een scheermes. Probeer bijvoorbeeld een safety razor. Om een zo glad mogelijk scheerresultaat te krijgen is het belangrijk dat je scheermes dicht op de huid zit. Een safety razor doet dat. Andere voordelen zijn het gebruiksgemak en het gemak waarmee je een safety razor kunt reinigen. Een bonus die bijdraagt aan het scheerresultaat én comfort. Ideaal als je om tijd verlegen zit!

Tip 2: Koop een goede scheercrème of scheerzeep

De volgende stap in je zoektocht naar deugdelijk materiaal is scheercrème of scheerzeep. In combinatie hiermee kan je scheermes zeer kort op de huid scheren zonder dat die beschadigd raakt. Het doel van scheercrème of scheerzeep is enerzijds fungeren als beschermend laagje, anderzijds opent het de poriën en verzacht het de baardharen voor een betere scheerervaring. Wat het verschil is tussen scheerzeep en scheerschuim uit een spuitbus? Dat leggen we je hier uit.

Tip 3: Blijf oefenen!

Scheren is makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat wil niet zeggen dat je met enige oefening zonder succes blijft. Scheren is net zoals fietsen zonder zijwieltjes: als je het eenmaal door hebt vraag je jezelf af waarom het ooit zo moeilijk leek. Binnen no-time zal scheren voor jou de meest vanzelfsprekende zaak van de wereld zijn, als je maar goed oefent. Lees hier bijvoorbeeld meer over diagonaal scheren.

Scheertips voor tieners


Tip 4: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, zegt men altijd. Met scheren is dat niet anders. Reinig je gezichtshuid  voor het scheren en neem ook andere voorzorgsmaatregelen in acht, zoals bijvoorbeeld scrubben of het gebruik van een preshave.

Tip 5: Een goede nabehandeling en dagelijkse verzorging

Als een goede voorbereiding het halve werk is, dan is de ‘nabewerking’ de andere helft van die medaille. Een goede nabehandeling  zorgt ervoor dat je scheerwerk niet voor niets is geweest. Je leest er meer over in dit blog, waar we de scheertips voor na het scheren nader toelichten.

Het gebruik van een moisturiser (bijvoorbeeld een dagcrème) zorgt daarnaast dat jouw jonge huid ook lang jong en veerkrachtig blijft. Niet alleen handig voor tijdens het scheren; je houdt rimpels ermee op gepaste afstand. 

Tip 6: Scheren met acne

Een tijdje terug schreven we over scheren met acne. Uiteraard zijn veel van deze tips bruikbaar voor jonge scheerders, aangezien acne een welbekend probleem is van tieners en andere jonge volwassenen. Heb je een gevoelige huid? Ook dan kun je (scheer)inspiratie putten uit dit artikel.

Tot slot

De eerste stappen in de wereld van natscheren worden vaak onderschat. Soms heb je gewoon een steuntje in de rug nodig om te weten dat iets eigenlijk best wel meevalt. Niet alleen op het gebied van scheren.