Alles informatie over het Klassiek Open Scheermes

Klassiek open scheermes kopen? Scheersalon helpt u met het maken van uw keuze!

In het artikel over het klassiek open scheermes vind je:

Het kiezen van een open scheermes of straight razor kan een moeilijke opgave zijn. Klassiek open scheermessen zijn namelijk te vinden in verschillende soorten en maten.
De staalsoort, maten, slijpen en het onderhoud spelen een grote rol in het scheren met een klassiek open scheermes. Hierdonder is te lezen hoe u het best uw open scheermes kunt onderhouden en welk open scheermes bij u past!
De scheersalon biedt een ruim assortiment open scheermessen van o.a. de merken: Böker, Dovo, Ralf Aust en Wacker. Naast de klassiek open scheermessen biedt de scheersalon ook moderne open scheermessen

Wat is een Open Scheermes?

Staalsoort

Een hedendaags open scheermes, ook wel 'straight razor' genoemd, kan van diverse materialen worden gemaakt. Zachte staalsoorten hebben het voordeel dat ze makkelijk scherp te houden zijn en zich makkelijker plooien. Harde staalsoorten (zoals RVS) blijven langer scherp maar zijn moeilijker scherp te houden. Roest op het scheermes betekent, als het te diep is ingevreten, het einde van het scheermes als gebruiksvoorwerp. 

Koolstofstaal: Het meest gebruikte staal voor open scheermessen. 
Zilverstaal: Een gereedschapsstaallegering die tot 64 gr Rockwell kan worden gehard en tot een hoge glans kan worden gepolijst. Het bevat geen zilver: UK specification BS-1407, koolstof 0.95–1.25, mangaan 0.25–0.45, chroom 0.35–0.45, silicium 0.40 max. 
Roestvast staal: Een zeer hard staal dat nauwelijks roest. Blijft langer scherp maar is moeilijker scherp te krijgen. 
Damaststaal: Een uit laagjes met verschillende eigenschappen opgebouwd, zeer kostbaar staal met typisch patroon dat de eigenschappen van een heel hard en heel zacht tracht te combineren.

Maten

De breedte van een open scheermes/straight razor wordt weergegeven in achtsten van een inch. De gangbaarste open scheermessen zijn 5/8" breed wat overeenkomt met 1,8 centimeter. Hoe langer of zwaarder de baard hoe breder het scheermes mag zijn. Zachtere of lichtere baarden kunnen met een smaller scheermes geschoren worden. Welk scheermes men gebruikt is echter grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Slijping

Klassieke open scheermessen worden op de fabriek tussen 2 ronddraaiende slijpstenen geslepen, waardoor het holle flanken krijgt. Dit noemt men een full hollow ground. De snede wordt dan op een zeer fijne steen, bv. een Japanse watersteen of een Belgische coticulesteen, met een korrelgrootte van 6000 à 12000 geslepen, en vervolgens op een spanriem met slijppasta gepolijst. Ten slotte wordt het mes voor iedere scheerbeurt op een strijkriem met aan een zijde canvas en aan de andere kant juchtleer gericht en gepolijst, waarna het zo scherp is dat men er een haar zonder druk mee kan doorsnijden. Het goed scherpen van een scheermes is een kunst die men pas na oefening kan leren en waarbij ervaring tot voordeel strekt. Eenmaal scherp hoeft een scheermes bijna nooit meer op een steen te worden geslepen; de strijkriem en bij iets ernstiger botheid de spanriem met pasta zijn afdoende.

Punttypes

Punttypes- en dus de scheermessen kan men onderverdelen in 4 types:
 
Recht: Rechthoekig mes met een scherpe punt. 
Franse punt (of oblique): Rechthoekig mes met een licht afgeronde punt. 
Barbersnotch: Met een kleine inkeping op de punt. 
Ronde punt: Rechthoekig mes met ronde punt.

Klassiek Open Scheermes

Het onderhoud van het open scheermes

Dagelijks onderhoud

Na een rustpauze van 24 tot 48 uur heeft het metaal van de snede zich weer grotendeels hersteld van de vervormingen opgelopen bij het doorsnijden van de baardharen. Voor het scheren richt u uw mes op de canvas zijde van een scheerriem om alle metaaldeeltjes weer in de goede richting te zetten. Dit gaat als volgt: Hang uw scheerriem aan een stevige haak, haal de onderzijde van de riem naar u toe en houd zoveel spanning op de riem dat hij nog iets doorbuigt, verwijder met uw hand de losse stofdeeltjes aan de canvaszijde en plaats het mes vlak op de onderzijde van de scheerriem met de rug van het mes naar boven. Nu gaat u rustig zonder druk op het scheermes uit te oefen naar boven waarna u het mes boven aangekomen rustig over de rug omdraait en weer naar beneden beweegt. 

Laat aan de uiteinden van de riem altijd wat canvas en leder ongebruikt zodat u het mes zeker niet beschadigd aan de uiteinden van de riem, herhaal dit ongeveer 15 keer. Vervolgens draait u de scheerriem met de lederzijde naar u toe en herhalen we dezelfde handelingen, maar dan op het leder om het open scheermes een beetje bij te slijpen en te polijsten, herhaal dit tussen de 20 á 25 keer.

Klassiek Open scheermes scheerriem onderhoud

Scherpen

Wanneer het scheermes bot aanvoelt, is het nodig een spanriem te gebruiken. Deze spanriem kent twee zijden: een gekleurde rode of groene zijde en een bruine zijde. De gekleurde zijde wrijft u in met een slijppasta, dit hoeft niet iedere keer, zolang het mes een slijpend geluid op de riem maakt zit er voldoende pasta op. Laat de pasta even indrogen wanneer u hem opgezet heeft, en vervolgens beweegt u het mes op dezelfde wijze als op de scheerriem ongeveer 10 keer over de spanriem. Daarna 10 keer op het canvas en 20 keer op het leder van de scheerriem.
Hier vind je nog meer over het onderhoud van het open scheermes.

Straight razor spanriem onderhoud

Herstellen van het open scheermes

Is de snede van uw open scheermes werkelijk beschadigd, dan gebruikt u een slijpsteen om de snijvlakken te herstellen. Hiervoor gebruikt u de Belgische Blauwe Wetsteen (korrelgrootte 4000) of liever nog de Coticule, deze Coticule is een natuurlijke slijpsteen met een gele kleur en een zeer fijne korrelgrootte (8000). U kunt meer over deze bijzondere slijpsteen lezen onder de rubriek “onze merken”, Ardennes Coticule. Voordat u de steen gebruikt besprenkeld u hem met water vermengt met een druppel afwasmiddel, daarna neemt u een klein stukje coticule en wrijft hiermee over de gele zijde van de steen tot er een melkwit papje op de steen ontstaat. Dit papje bevat vele miljoenen slijpdeeltjes. 

Nu legt u uw open scheermes volledig vlak op de slijpsteen met de smalle kant van de schouder van het mes tussen duim en wijsvinger en een vinger van de andere hand legt u op de bovenzijde van het lemmet enkel voor de begeleiding van het mes. Oefen zeker geen druk uit! Nu beweegt u het mes heen en weer over de steen en beschrijft u als het ware een letter “X” waardoor u de gehele snede van het mes raakt, maar anders dan bij de scheerriem volgt de rug van het mes nu de snede. 

Draai het open scheermes altijd over de rug, wanneer u het mes per abuis over de snede draait is het weer bot. Een klassiek open scheermes wat terug scherp gemaakt moet worden heeft genoeg aan zo’n 10 bewegingen over de slijpsteen. Een open scheermes wat beschadigd is vergt meer bewegingen. Vergeet dan niet uw slijpsteen en snede tussendoor braamvrij te maken, anders zou u uw scheermes enkel maar beschadigen. Na het slijpen op de steen maakt u lemmet droog met een doekje zonder de snede te raken, vervolgens maakt u met uw mes weer een slijpbeweging over de natte slijpsteen. Wanneer het water nu op het lemmet komt en er niet onderdoor gaat weet u dat uw mes volledig vlak is, maak u mes nu weer droog en herhaal dit ook aan de andere zijde van het mes. Nu de snede weer hersteld is en u met uw mes een keer voorzichtig door een dun nat papiertje gesneden hebt om de eventuele braam te verwijderen, kunt u de scherpte van uw open scheermes testen. Dit gaat als volgt: maak uw duimnagel vochtig in uw mond, beweeg de snede langzaam naar uw natte duimnagel. Op een gegeven moment lijkt het alsof het mes door de nagel aangetrokken wordt, het mes bijt als het ware in je nagel. 

Nu nemen we de spanriem en maken we zo’n 15 bewegingen, vervolgens het canvas van de scheerriem zo’n 10 bewegingen, waarna we de snede polijsten op de lederen kant ongeveer 20 keer. Uw mes zou nu weer in een optimale staat moeten zijn, maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Voor meer informatie willen wij u graag wijzen op onze workshop “open scheermes''.

Klassiek scheermes slijpsteen onderhoud