Over het kiezen en onderhouden van een scheerkwast

Als een ketting net zo sterk is als zijn zwakste schakel, dan is jouw scheerbeurt ook pas op volledige oorlogssterkte met de juiste scheerkwast om scheerzeep mee op te kloppen. Zonder goede kwast geen goed scheerzeep; zonder goed scheerzeep geen goede scheerbeurt – met een minder glad scheerresultaat, irritaties en mogelijke wondjes als uitkomst.

In dit blog zetten we de voordelen van een goede scheerkwast uiteen. Daarnaast kun je lezen over de verschillende soorten haren, de voordelen daarvan, en hoe je je scheerkwast goed onderhoudt. Op zoek naar een (nieuwe) scheerkwast? Nadat je dit gelezen hebt weet je welke je moet hebben.

De haren van de scheerkwast

Onderhoud van de scheerkwast

Geselecteerd dashaar

De haren van de kwast

Kleren maken de man; haren maken de kwast. De kwaliteit van een scheerkwast wordt grotendeels bepaald door het type haren dat wordt gebruikt.

Welke soorten haren zijn er?

De haren van scheerkwasten zijn op te delen in natuurlijk en synthetisch. De natuurlijke haren zijn vaak afkomstig van dassen, paarden, of varkens. De synthetische haren zijn vaak fiberharen. Wat de verschillen precies zijn leggen we hieronder verder uit.

De specifieke haarsoort, alsmede hoe je je scheerkwast onderhoudt, zijn de belangrijkste bepalende factoren voor de levensduur van je scheerkwast. Per haarsoort zie je wat het aanzien is, hoe de backbone danwel zachtheid is, en hoe groot het vermogen om water vast te houden is (één ster is goed, vijf sterren is uitstekend).

Soorten dashaar

Verschillende soorten dashaar

Dashaar is een kostbaar materiaal dat vaak gebruikt wordt in scheerkwasten. Dasharen houden water voortreffelijk vast en de meeste soorten zijn heerlijk zacht. Vooraanstaande merken zoals o.a. MondialVulfix en Edwin Jagger gebruiken zorgvuldig geselecteerde haren afkomstig uit Azië. In scheerkwasten worden verschillende varianten dashaar gebruikt. Elk variant heeft zijn eigen kenmerken waardoor juist die wordt gebruikt voor een scheerkwast.

Aziatische dasharen worden gewonnen in overeenstemming met de conventie van Washington voor bedreigde diersoorten. China is de voornaamste exporteur van dashaar. Scheerkwasten van dashaar zijn een eeuwenoude traditie. De Chinese daspopulatie wordt zorgvuldig gemonitord. Een maximale jaarlijkse export garandeert het bestaansrecht van de dassen. Zowel de exclusiviteit van dashaar als de toekomst van de das blijven zo bewaard.

Hier onder worden de volgende vijf types dashaar besproken. Bij al deze beoordelingen worden sterren gebruikt: één ster is goed, vijf sterren is uitstekend. 

Silvertip dasharenSilvertip dasharen zijn de hoogste en meest verfijnde kwaliteit dashaar. Slechts zo’n 10 tot 15% van de dasharen voldoet aan deze kwaliteit. Silvertip lijkt op super badger, maar heeft van nature aanwezige witte uiteinden. De uiteinden van deze haren zijn ultiem dun en de haren bezitten een kenmerkende donkere band in het middengebied. Een silvertip scheerkwast bevat, door de geringe diameter van de haren, een groter aantal haren dan bij het gebruik van andere dassenharen varianten. Silvertip scheerkwasten hebben het grootste vermogen water vast te houden. Met deze kwaliteit haren creëer je makkelijk een rijk en romig scheerschuim voor de ultiem comfortabele scheerbeleving.

Faam: ★★★★★
Backbone: ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★★☆
Wateropname: ★★★★★

Super-badger dasharenSuper-badger haren dassenharen zijn afkomstig van de buik van de das. Deze kwaliteit is fijner dan fine badger en steviger dan silvertip. De haren zijn langer en hebben een kenmerkende donkere kleur in het middengebied. De haren creëren een romig en rijk scheerschuim, ideaal voor een comfortabelere scheerbeleving.

Faam: ★★★★☆
Backbone: ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★☆☆
Wateropname: ★★★★☆ 

Dual-band dashaarDual-band dasharen zijn afkomstig van de lichte vacht-delen van de varkensdas (hog badger). Dit type haar wordt niet vaak gebruikt, en daarom zijn dual-band scheerkwasten een favoriet van verzamelaars. Deze haren zijn herkenbaar aan hun opvallende witte puntjes, die sterk contrasteren met het donkere deel van het haar. Dit haartype heeft een stevig karakter.

Faam: ★★★★☆
Backbone: ★★★★★
Zachtheid: ★★★★☆
Wateropname: ★★★★☆

FijndashaarFijndashaar (fine badger; ook wel 'best badger' genoemd) is een fijnere en meer flexibele selectie haren uit de onderbuik van de das. Zo’n 20 tot 25% van het dashaar heeft deze kwaliteit. Scheerkwasten van fijndashaar produceren comfortabel en gemakkelijk een rijk scheerschuim.

Faam: ★★★☆☆
Backbone: ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★☆☆
Wateropname: ★★★★☆ 

GraudashaarGraudasharen (ook wel ‘pure badger’ genoemd) zijn de meest voorkomende soort dashaar. De grote beschikbaarheid van de wat dikkere en stevige haren maakt deze variant het meest voordelig geprijsd. Naast een masserende en optimaal schuimende werking hebben deze haren een flinke backbone (tegendruk). Prettig voor zij die van een stevige scheerbeurt houden!

Faam: ★★☆☆☆
Backbone: ★★★★☆
Zachtheid: ★★★☆☆
Wateropname: ★★★★☆ 

De voordelen van dashaar

Dashaar is de hoogste standaard op het gebied van scheerkwasten. De winning van dasharen moet aan strenge eisen voldoen, waardoor je met een gerust hart een dashaar scheerkwast kunt gebruiken. Doordat de dasharen van elkaar verschillen heb je diverse soorten die elk een eigen hoofdeigenschap hebben: van zijdezacht tot een harde backbone. Wat je ook zoekt in je scheerervaring, dashaar biedt eigenlijk voor iedereen wel wat wils.

Paardenharen, varkensharen en synthetische haren

Hoewel dasharen doorgaans het meeste aanzien hebben wil dat niet zeggen dat andere soorten haren ondergeschikt zijn. Elk soort haar heeft een ander effect en gevoel, waardoor het andere gebruikers meer aanspreekt. Hieronder worden paardenharen, varkensharen, en synthetische haren besproken. Per haarsoort zie je wat het aanzien is, hoe de backbone danwel zachtheid is, en hoe groot het vermogen om water vast te houden is. Bij al deze beoordelingen worden sterren gebruikt: één ster is goed, vijf sterren is uitstekend.

PaardenhaarPaardenharen die voor scheerkwasten gebruikt worden, worden afgeknipt in de verzorging van paarden. Na sterilisatie en enkele specifieke bewerkingen worden ze verwerkt in scheerkwasten. Een gunstig neveneffect van die sterilisatie is dat het de wateropname bevordert. Paardenharen bezitten een stevige backbone met zachte en gladde punten. Ook nemen ze flink wat water op en produceren ze gemakkelijk een rijk scheerschuim. Meer over paardenhaar scheerkwasten lees je hier.

Faam: ★★☆☆☆
Backbone: ★★★★★
Zachtheid: ★★★☆☆
Wateropname: ★★★☆☆ 

Silvertip FibreSilvertip Fibre is een hoogwaardige synthetische vezel, praktisch gelijkwaardig aan de natuurlijke silvertip dasharen. De vezels zijn voelbaar zacht en hebben een extreem lange levensduur. De scheerkwast is minder kwetsbaar in het dagelijks gebruik en droogt sneller dan natuurlijk haar; handig voor op reis!

Faam: ★★★★☆
Backbone: ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★★★
Wateropname: ★★★☆☆

Black FibreBlack Fibre is een hoogwaardige synthetische vezel-imitatie van natuurlijke graudasharen. De fibre-haren zijn zacht en hebben een zeer lange levensduur. De haren zijn, zoals de naam doet vermoeden, bijna helemaal zwart. De scheerkwast is minder kwetsbaar in het dagelijks gebruik en droogt sneller dan natuurlijk haar. Erg handig als je op vakantie bent of weinig tijd hebt.

Faam: ★★★☆☆
Backbone: ★★★☆☆
Zachtheid: ★★★★☆
Wateropname: ★★★☆☆

VarkenshaarVarkenshaar is dikker en sterker dan bijvoorbeeld dasharen. Door de conische (kegel)vorm zijn ze elastisch en vrij hard. Dit geeft in eerste instantie een stevigere scheerbeurt maar neemt sneller harde scheerzeep op. Na verloop van tijd splijten de punten van het varkenshaar en ontstaat de zogenaamde bles, waardoor de scheerkwast aanzienlijk comfortabeler wordt. De haarkleuren variëren van geel tot wit, vaak met een geverfde zwarte band ter decoratie.

Faam: ★★☆☆☆
Backbone: ★★★★☆
Zachtheid: ★★☆☆☆ (na ontstaan bles ★★★☆☆)
Wateropname: ★★★★☆

De voordelen van paardenhaar

Bewerkte paardenharen zijn in staat om een veel water op te nemen, waardoor paardenhaar scheerkwasten gemakkelijk een rijk scheerschuim kunnen produceren. Een borstel bestaat gemiddeld voor ongeveer 35% uit manen en 65% staartharen. De manen zorgen voornamelijk voor de zachtheid; de stevigheid en backbone worden door de staartharen geleverd. De vraag naar paardenhaar scheerkwasten neemt toe. Mensen willen graag een natuurlijk alternatief voor dashaar. Hoewel paardenharen niet zo zacht zijn als dashaar, is het een goedkoper alternatief met prima scheercomfort.

De voordelen van varkenshaar

De stevigere varkensharen geven de scheerkwast een stevige backbone voor een intense scheerbeleving. De masserende eigenschappen voor huid en haren en de vriendelijke aanschafprijs zijn voor veel mensen reden tot aankoop.

De voordelen van synthetisch haar

Ook synthetisch haar zoals silvertip fibre en black fibre is een gunstig geprijsd alternatief voor scheerkwasten die natuurlijk gewonnen haren gebruiken. Bovendien zijn synthetische haren sneldrogend en dus ideaal voor gebruik in travel scheerkwasten.

Vie-Long

Waar je op moet letten bij de keuze voor een scheerkwast

Er zijn drie eigenschappen van belang bij de aanschaf van een scheerkwast. Dat zijn de hardheid, het vermogen om water vast te houden, en de snelheid waarmee de haren opdrogen. De hardheid van de haren de het meeste invloed op jouw scheerbeurt: ga je voor een robuuste of een zachte scheerbeleving? Het vermogen om water vast te houden is evenredig aan het vermogen om snel een rijk en romig scheerschuim te creëren. Tot slot is er de snelheid waarmee de haren drogen. Met name voor scheerkwasten die mee op reis gaan, of als je beperkte plek in de badkamer hebt om je scheerkwast te drogen, is dit een serieuze overweging.

Welke scheerkwast moet ik kiezen?

Als je al het bovenstaande in overweging neemt, en wanneer je alle soorten haren bekeken hebt, zou je een weloverwogen keuze kunnen maken voor de juiste scheerkwast die bij je past. Wil je ultiem zacht? Ga dan voor dashaar, of voor paardenhaar als je een goedkoper alternatief zoekt. Liever wat meer tegendruk? Dan is varkenshaar een goede optie. Ben je vaak op reis? Dan zullen de snel opdrogende synthetische haren jou aanspreken. Zie je door alle haren de kwast niet meer? Wij geven je graag advies op maat. Neem gewoon even contact met ons op en we helpen je graag verder.

Hoe maak ik het perfecte scheerschuim?

Een goede scheerkwast is een noodzakelijke basis voor goed scheerschuim. Met deze tips maak je letterlijk in een handomdraai het perfecte scheerschuim.

Wat zijn de voordelen van een scheerkwast?

Het gebruik van de scheerkwast onder de natscheerders is groeiende. Met de scheerkwast opgeschuimde scheerzeep geeft een rijker scheerschuim dan met de hand aangebrachte varianten. Ook het scheerschuim verkregen uit de spuitbus doorstaat de vergelijking zeker niet. Ervaar het comfort en het optimale eindresultaat met een minimum aan irritatie.

Doordat je met een scheerkwast je scheerschuim opklopt komt er meer lucht in, waardoor het zachter wordt. Daarnaast zorgt een kwast voor verhoogde wateropname, wat het scheerschuim romiger maakt. Bovendien kun je met een scheerkwast het scheerschuim beter verdelen over je gezicht. Dat beschermt de huid ook beter.

Onderhoud van de scheerkwast

Ongeacht de kwaliteit van de haren gaat de kwaliteit van je scheerkwast achteruit zonder deugdelijk onderhoud, zowel in je dagelijks gebruik als in periodiek onderhoud. Ook correct gebruik valt in dat opzicht onder onderhoud, want ook daar kun je de levensduur van je scheerkwast aanzienlijk mee verlengen.

Schoonmaken scheerkwast

Hoe gebruik ik een scheerkwast?

Dat een scheerkwast gebruikt wordt voor het inzepen van je gezicht, ligt voor de hand. Maar hoe gebruik je een scheerkwast op een verantwoorde en comfortabele manier?

Druk niet te hard met je kwast tijdens het scheren, en maak geen korte draaiende bewegingen. Hierdoor kunnen knopen ontstaan en kunnen haren uitgerukt worden. Breng je scheerschuim in plaats daarvan aan in acht-vormige of recht op-en-neer gaande bewegingen. Zo bereik je alle plekken en heeft jouw huid een optimale bescherming, dus minder irritatie en minder kans op ingegroeide baardharen.

Hoe reinig ik mijn scheerkwast na dagelijks gebruik?

Spoel de kwast schoon met handwarm water, en spoel scheerzeep aan de buitenzijde van de kwast weg. Reinig de haren aan de binnenzijde. Dit doe je door van boven af water in de ‘kroon’ te laten stromen. Druk de zeepresten uit de haren door met je hand de haren te omsluiten en dicht te knijpen. Ga door totdat er geen zeepresten meer naar boven komen.

Druk dan de haren uit elkaar om ook de haren in de taille van de scheerkwast schoon te kunnen maken. Dit is het punt waar de haren uit het handvat komen en waar ze dicht op elkaar zitten. Druk daarna het overtollig water uit de haren en sla het vocht uit de kwast. Droog daarna ook het handvat, en strijk de haren luchtig over een handdoek heen.

Wanneer er poeder van een droge scheerkwast afkomt wanneer je er overheen strijkt, is deze niet goed schoongemaakt. Was je scheerkwast ook af en toe met een paar druppels milde haarshampoo. Je kunt ook onderstaande video bekijken om een beter beeld te krijgen bij dit schoonmaakritueel.


Hoe maak ik mijn scheerkwast grondig schoon?

Vul een mok met warm water en voeg een beetje afwasmiddel toe. Beweeg de scheerkwast draaiend door de mok en druk de haren ook regelmatig tegen de bodem, zodat het zeepmengsel tegen de aanzet van de haren gestuwd wordt. Laat de zeep één minuut inwerken en spoel daarna de kwast weer schoon. Dit is de eerste stap van je scheerkwast schoonmaken.

Vul de mok wederom met negen delen warm water en één deel witte (natuur)azijn, zodanig dat de haren volledig in de vloeistof staan. Opnieuw beweeg je de scheerkwast door de mok, om de zeep vervolgens maximaal 20 minuut in te laten werken en daarna deze weer schoon te spoelen.

Let op: Satin coatings hebben de eigenschap hun hechting te verliezen wanneer ze ondergedompeld worden in een sterke azijnconcentratie. Om die reden moet de concentratie verlaagd worden tot 4-5% (20:1) en de blootstelling te verminderen tot 6 -7 minuten. Pas ook op met handvatten van natuurlijke materialen. Zorg dat deze niet ondergedompeld zijn in de vloeistof om blijvende schade te voorkomen.

Spoel de kwast grondig schoon en was de haren met een milde haarshampoo. Na het uitspoelen van de shampoo plaats je de scheerkwast in een houder met de haren naar beneden om deze te laten drogen. Na deze stappen zal je scheerkwast weer meer water op kunnen nemen. Hierdoor prepareer je de huid en baardharen beter en creëer je gemakkelijk een rijk scheerschuim.

Hoe herken je gebrekkig onderhoud?

Schimmel in de kwast ontstaat als je je kwast niet met de haren omlaag laat drogen. Wanneer je scheerkwast veel afgebroken of uitgerukte haren heeft druk je tijdens het scheren waarschijnlijk te hard of maak je te kleine cirkeltjes. Rondom de kin is hier het meeste kans op. Ook kan afbreken of uitvallen duiden op een kwast die niet goed uitgespoeld wordt. De actieve bestanddelen van een zeep blijven namelijk inwerken op de haren van de scheerkwast. Ook het handvat van de scheerkwast kan schade ondervinden van zeepresten, zeker als het handvat een natuurlijk materiaal betreft.

Uitgerukte haren

Door draaiend inzepen breken haren af of worden ze uitgerukt.

Haarafbreuk

Door slecht reinigen verliest de scheerkwast zijn haren.

Schimmel

Schimmel ontstaan door het niet hangend bewaren van de scheerkwast.

 

Zeepresten

Zeepresten die achterblijven op het handvat.

Scheerkwast met houder

Het is al eerder ter sprake gekomen hierboven: een houder voor de scheerkwast. Hier kun je je scheerkwast na gebruik ondersteboven hangend in opbergen. Het voordeel hiervan is dat overgebleven water in de haren naar beneden drupt en niet gevangen komt te zitten in de taille (ook wel de knoop genoemd) van de scheerkwast. Dit voorkomt schimmelvorming en zorgt ervoor dat jouw scheerkwast een langere levensduur heeft.